Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A #1

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A #1

Hoofdklasse

Speelronde nummer een in de Hoofdklasse A in de zaal. Veel verrassingen waren er niet. Groen Geel won in ieder geval wel de eerste ‘topper’ van DSC, TOP (A) rekende in de tweede helft af met Meervogels, Avanti won met ‘supersub’ Rick van den Blink van Nieuwerkerk en Tempo zette SDO tien minuten na rust opzij.

Voor we beginnen aan de Round-Up is het goed om eerst kort in te gaan op de opbouw van het competitieschema. De Hoofdklasse is namelijk een week eerder gestart dan de reguliere competitie en ook eerder klaar. Dit heeft alles te maken met de de play-offs en finaleopzet na afloop van de competitie én de wens van de verenigingen om koppelingswensen voor teams in te dienen. Hierdoor zijn de rondes naar andere rondes verschoven, waardoor teams met twee uit- of thuiswedstrijden starten en er rond de jaarwisseling week op week tegen dezelfde tegenstanders gespeeld wordt. Geen enkele van de aanpassingen was ideaal, maar hierbij wordt volgens het KNKV wel het meeste recht gedaan aan de wensen van de verenigingen.

TOP (A) – Meervogels/Fisica 
Promovendus Meervogels uit Zoetermeer kwam zaterdag op bezoek bij TOP Arnemuiden. In een goed gevulde hal begon de Zeeuwse ploeg van Kees-Jan Oppe nog matig aan het duel. Meervogels kon meekomen en het verschil bleef klein. Toch kwam TOP uiteindelijk op een 12-11 voorsprong na een doelpunt van Jeanine Marijs. Die voorsprong werd uiteindelijk uitgebreid naar een 14-12 ruststand. Na rust was TOP beter en wist het via Jurriaan Bouwens meteen het verschil te maken, hij bracht zijn ploeg naar 16-12. Meervogels kwam daarna nog wel één keer terug, maar moest de laatste fase aan TOP laten. Zij kwamen op een 23-17 voorsprong en haalden zelfs de 30 doelpunten. Veel goals dus in Zeeland. Jeanine Marijs en de teruggekeerde Anita de Ridder vielen vooral op, zij maakten er samen 15. TOP-trainer Kees-Jan Oppe was na afloop vooral blij met de slotfase. “Na zeven minuten in de tweede helft was het weer één verschil: 18-17. Toen ging de knop om en hebben wij het verdedigend erg goed gedaan. Aanvallend bleven wij scoren en wonnen terecht met 30-19. Het was 12-2 in de laatste 18 minuten! Goed voor het vertrouwen in elkaar en de sfeer in het team.” Meervogels-trainer Patrick den Hertog vindt de uitslag enigszins geflatteerd. “De laatste tien minuten lieten wij het helaas lopen en was het op. De mogelijkheden die er waren, hebben we niet gepakt. Uiteindelijk wint TOP dan verdiend, maar de uitslag is gezien de tussenstanden wel behoorlijk geflatteerd.” (Uitslag: 30-19)

Groen Geel – DSC
Op het eerste oog was dit duel meteen een topper in de eerste speelronde. Beide ploegen zullen mee willen doen om de bovenste twee plekken in de Hoofdklasse, met als inzet play-offs om promotie naar de Korfbal League. DSC opende de score in het duel. Joan Vos maakte de 0-1. Daarna nam Groen Geel het over en stond het plots 4-1, en later 6-4. DSC kwam daarna terug en schoot zichzelf naar 8-8 bij rust. Groen Geel kwam beter uit de startblokken na rust en komt op 11-8, maar ziet het al snel 11-10 worden. Daarna werd het verschil wel echt gemaakt. Via 13-11 en 15-11 werd het 17-11. De Eindhovenaren kwamen nog even terug, maar Groen Geel kon steeds counteren en speelde de wedstrijd uit. Groen Geel-trainer Dico Dik: “De uitslag was alleen terecht op basis van het eerste kwartier na rust. Van een gelijke stand (8-8 met rust) kwam Groen Geel op zes doelpunten verschil. Deze voorsprong werd in de eindfase vastgehouden. Ik ben niet tevreden over de zenuwachtige eerste helft. Toch meer druk op de ploeg dan verwacht. Ik ben wel tevreden over de comeback van Kevin Dik (8 veldgoals) na drie maanden blessureleed.” (Uitslag: 20-15)

Nieuwerkerk – Avanti/Flexcom 
Een strijd tussen twee ploegen in het blauw. Nieuwerkerk richt zich deze zaalcompetitie in eerste instantie op handhaving en Avanti zal iets meer willen dan dat. Hoeveel meer is echter de vraag. Nieuwerkerk begon echter goed aan het duel. Het bouwde gestaag aan een mooie voorsprong van zeven punten (11-4 en 12-5), maar de ploeg uit Pijnacker wist nog voor rust terug te komen tot 14-12. Na rust en met een 15-12 stand kwam Rick van den Blink in het veld. Hij maakte het verschil, scoorde viermaal en bracht zijn ploeg naar een overwinning. De winnende trainer, Marrien Ekelmans, was blij met het karakter van zijn ploeg. “We hebben karakter getoond en zijn iets anders gaan spelen waardoor we met rust maar 14-12 achter stonden en het gewoon nog een wedstrijd was. In de tweede helft hebben we goed gewisseld, waar veel doelpunten uitkwamen, waardoor we er in de slotfase er op en over gingen. Het was een mooi gevecht en het is erg knap hoe de ploeg met deze achterstanden is omgegaan en het uiteindelijk in ons voordeel hebben beslist.” (Uitslag: 21-24)

SDO/Blijwerkt – Tempo
SDO behaalde tot nu toe één punt op het veld en wilde daar in de zaal verandering in brengen. Tempo pakte er twee, maar wel op een niveau hoger. Maar in de zaal kan natuurlijk alles anders zijn. En dat leek ook het geval in de beginfase. SDO kwam namelijk op voorsprong en daarna was het heel erg lang stuivertje wisselen. Hilbert van Koerten bracht SDO even later zelfs op een 7-5 voorsprong, die direct ongedaan gemaakt werd door Tempo. Toch werd het 9-7 voor SDO en zelfs 10-7. Tempo scoorde voor rust nog twee keer waardoor er met 10-9 gerust werd. Na rust kwam Tempo op 12-12 en pakte het een voorsprong van 12-14. Vanaf 13-15 namen de bezoekers uit Alphen aan den Rijn pas écht afscheid van SDO. Het zette aan en stond plots op een 14-20 voorsprong. En daar kwamen er nog acht goals bij. SDO-coach Jesper Oele was deels tevreden. “Ongeveer tien minuten na rust werd het verschil gemaakt. Tot tien minuten na rust was ik tevreden, daarna uiteraard minder.” Frits Wip (Tempo) vond de uitslag terecht. “Alhoewel SDO de eerste helft vleugels had en goed bij bleef. Eén vak haperde bij ons in de eerste helft maar trok dit tweede helft recht. Het andere vak was heel de wedstrijd heer en meester. Tien minuten na rust was de wedstrijd beslist. Over de winst ben ik tevreden, want dat telt, en over een paar weken weet niemand meer hoe je aan twee punten bent gekomen. Over het ene vak ben ik zeer tevreden, het andere vak had pech in afronding in de eerste helft maar creëerde zat kansen.” (Uitslag: 17-28)

Stand Hoofdklasse A:

  W P
1. Top (A)  1 2
2. Tempo 1 2
3. Groen Geel  1 2
4. Avanti  1 2
5. Nieuwerkerk  1 0
6. DSC  1 0
7. Meervogels/Fisica  1 0
8. SDO/Blijwerkt  1 0

 

 

Programma:    
TOP (A)  - SDO/Blijwerkt
Avanti/Flexcom - DSC
Nieuwerkerk - Groen Geel
Meervogels/Fisica - Tempo 

 

 

 

 

Datum: 19 november 2018 - 18:00 uur
Door: Redactie Korfbal.
Fotograaf: Ilse Schaffers, korfbalfoto.nl