Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A #10

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A #10

Hoofdklasse

De Hoofdklasse duikt de dubbele cijfers in. In de tiende speelronde speelde Groen Geel zich naar een play-off-plek door de overwinning op Nieuwerkerk, won TOP (A) in de laatste seconden van SDO en speelden DSC en Avanti gelijk. Koploper Tempo won van Meervogels en scoorde maar liefst 37 goals.

SDO/Blijwerkt – TOP (A) 
SDO won vorige week voor de eerste keer en wilde die lijn graag doorzetten in de wedstrijd tegen TOP. Zij hadden na de nederlaag tegen DSC van vorige week wat goed te maken. De ploeg van Kees-Jan Oppe begon daar in de beginfase goed mee. Het kwam op een 2-5 voorsprong en er was eigenlijk geen vuiltje aan de lucht. Daarna werd het voor TOP lastiger. SDO kon de wedstrijd in evenwicht brengen en profiteerde van de lage doelpuntenproductie bij TOP: 9-8. Na rust ging SDO door met waar ze mee bezig waren. Ze sloegen zelfs een gat van drie op 13-10 en 16-13. Maar Jeanine Marijs en Anita de Ridder brachten de Zeeuwen daarna terug in de wedstrijd. Mede door hun inbreng stond TOP opeens op voorsprong: 16-17. SDO maakte daarna wel gelijk en daarom mochten de supporters zich opmaken voor een zinderende slotfase. En die kwam er ook. Met uiteindelijk TOP als winnaar. In de laatste secondes schoot De Ridder de Zeeuwen naar de overwinning. TOP-trainer Kees-Jan Oppe: “De start was prima, daarna was het gelijkopgaand omdat onze kansen er niet in gingen. Na rust komen we 13-10 en 16-13 achter. Het positieve is dat wij ervoor bleven gaan en dat we in de laatste acht minuten de wedstrijd toch gewoon wonnen.” SDO-trainer Jesper Oele was teleurgesteld. "Met trots krijg je helaas geen punten. We hebben heel de tweede helft voorgestaan." (Uitslag: 17-18)

Tempo – Meervogels
Een wedstrijd tussen de nummer één en nummer zeven van de Hoofdklasse A. Ondanks het verschil op de ranglijst bleven beide ploegen in de eerste tien minuten redelijk in evenwicht: 6-5. Maar Tempo kwam daarna beter in hun spel. De ploeg van Frits Wip nam een voorsprong van drie punten en breidde die door een lange run uit naar zes punten (14-7). Maar daar hield het niet op voor de ploeg uit Alphen aan den Rijn. Zij kwamen op een 16-7 voorsprong en zagen Meervogels daarna voor het eerst sinds lange tijd weer scoren. Het leverde uiteindelijk een duidelijk ruststand op in het voordeel van Tempo: 18-9. Na rust waren beide ploegen los. Tempo handhaafde het aantal doelpunten wat het voor rust had gemaakt én Meervogels scoorde er ook lustig op los, ondanks dat wedstrijd al beslist was. Het leverde in totaal maar liefst 63 doelpunten op. Tempo-trainer Frits Wip: “Zaterdag ging het tijdens de eerste paar minuten gelijk op, maar liepen we daarna al heel snel uit. De tweede helft was er eigenlijk hetzelfde beeld, maar laten we de teugels iets varen waardoor Meervogels uiteindelijk 26 doelpunten maakte, waarvoor een compliment naar hen. De uitslag is duidelijk en zeer terecht.” Meervogels-trainer Patrick den Hertog is logischerwijs minder blij. “We hebben terecht verloren van een beter Tempo. Qua slimmigheid en hardheid waren zij beter. Ze mochten veel te veel pogingen nemen, terwijl wij vaak niet verder kwamen dan één of twee pogingen per aanval. Vanuit dat perspectief is 26 doelpunten maken prima. De komende drie thuiswedstrijden zijn voor ons de wedstrijden om onszelf veilig te spelen.” (Uitslag: 37-26)

Groen Geel – Nieuwerkerk
Een topper in de Hoofdklasse A tussen nummer drie Groen Geel en nummer twee Nieuwerkerk. De vorige editie werd door Nieuwerkerk gewonnen, terwijl Groen Geel de laatste tijd weer in vorm lijkt te komen. Een interessante wedstrijd, in de strijd om een play-off ticket, dus. Groen Geel begon veel beter dan Nieuwerkerk. Zij kwamen binnen het kwartier al op een 15-4 voorsprong en leken Nieuwerkerk toen al op een onmogelijke achterstand te zetten. Die lijn zette het moeiteloos door tot aan het rustsignaal. De ploeg van Dico Dik zag Nieuwerkerk iets dichterbij komen, maar stonden met rust op een comfortabele 18-9 voorsprong. In de tweede helft kwam Nieuwerkerk verdedigend wel beter voor de dag. Maar scoorde het nog minder dan in de eerste helft. Groen Geel maakte in de tweede helft slechts de helft van de doelpunten uit de eerste helft. Toch bleef het verschil dus zichtbaar. Een duidelijke uitslag in het voordeel van Groen Geel. Die zich nu melden op plek twee, wat recht geeft op play-offs om promotie naar de Korfbal League. Dico Dik (Groen Geel): “We hebben Nieuwerkerk vanaf de eerste seconde bij de strot gegrepen en niet meer losgelaten. Via een voorsprong van 16-4 gingen we rusten met een stand van 18-9 en was de wedstrijd gespeeld. De tweede helft scoorden we om en om en hebben we wat kunnen doordraaien met wissels. Naast de twee punten van de overwinning, hebben we ook het onderling duel tegen Nieuwerkerk beslist in ons voordeel. En dat kan belangrijk worden in de eindstand.” Nieuwerkerk-trainer Leon Simons vond de nederlaag terecht. “Het verschil van een play-off-kandidaat ten opzichte van ons werd zichtbaar. We hadden geen controle in deze wedstrijd en hebben getracht deze te krijgen, maar dat lukte pas gedeeltelijk in de tweede helft. We hebben aan deze wedstrijd veel leermomenten overgehouden. Tot op heden doen we het super, maar na deze wedstrijd zal de omgeving wat meer relativeren.” (Uitslag: 27-16)

DSC – Avanti/Flexcom
Een wedstrijd tussen twee wisselvallige ploegen. Op het oog dus een gelijkwaardige wedstrijd. Dat laatste leek op waarheid te berusten in de beginfase. De ploegen bleven constant bij elkaar en konden niet écht een gat slaan. Daardoor stond er bij rust een 10-11 stand in het voordeel van Avanti op het bord. Na rust werd het heel snel 10-12 en werd het gat via 13-15, vergroot naar vier punten: 13-17. Het gat van vier kon Avanti zorgvuldig behouden. Het kwam op 14-18 en trok dat door naar een 15-19 stand. Na een blessurebehandeling aan de kant van Avanti kwam DSC terug in het duel: 17-19. Even later was dat verschil wederom twee (18-20) en stond Robert Roubos op namens DSC. Hij kon de stand zelfs gelijktrekken. Via een doelpunt van dame Renée Kuin kon DSC zelfs een voorsprong pakken: 21-20. Maar via het achtste doelpunt van Tom Snaphaan kwam Avanti ook terug. De laatste voorsprong van het duel kwam wel op naam van DSC. Lotte van Montfort maakte de 22-21. Maar haar goal werd daarna gecounterd door Stefan Hoogervorst: 22-22. En dat was, ondanks een schotkans van DSC, tevens de eindstand. Wouter Blok (DSC) over het gelijkspel: Matige pot. Ik vind dat wij in het begin van de wedstrijd de kans hadden om Avanti te breken. Maar uiteindelijk gaan we 10-11 rusten. Na rust zelfs 14-18 achter. Daarna komen we terug bij 20-20. En komen ook 21-20 en 22-21 voor. Maar houden dat niet vast. Ik vind ook dat we te slap verdedigden. Daardoor kom je ook achter. Aanvallend hebben we ook een te laag rendement. Het was beetje tactisch potje. Over heel de wedstrijd gezien, is het een terecht gelijkspel.” Avanti-trainer Marrien Ekelmans ziet het punt als een opsteker. “We hebben ons goed gerevancheerd. We hebben met name prima verdedigd. In de openingsfase hadden we het lastig, maar in de tweede helft hadden wij het initiatief. Daarna gaan we gelijk op en scoren we beide in laatste minuut nog één keer. Het gelijkspel is wel terecht en ik ben blij dat we ons hersteld hebben van de week ervoor!” (Uitslag: 22-22)

Stand Hoofdklasse A:

 

W

P

1. Tempo

10

16

2. Groen Geel

10

13

3. Nieuwerkerk

10

12

4. DSC

10

11

5. TOP (A)

10

11

6. Avanti

10

9

7. Meervogels

10

6

8. SDO

10

2

 

Programma 9 februari:

 

 

TOP (A)

-

Groen Geel

Avanti

-

Tempo

Nieuwerkerk

-

SDO

Meervogels

-

DSC

Datum: 4 februari 2019 - 18:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl