Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A #11

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A #11

Hoofdklasse

We gaan richting een spannend einde van de Hoofdklasse A. Na de elfde speelronde is het om de play-off-plekken weer ongekend spannend. Koploper Tempo ging opnieuw onderuit tegen Avanti/Flexcom, nummer twee Groen Geel won bij TOP en Nieuwerkerk won thuis van SDO. Laatstgenoemde ploeg degradeert daardoor naar de Overgangsklasse. Meervogels/Fisica is ook dichtbij degradatie door een thuisnederlaag tegen DSC, maar heeft nog een klein kansje.

TOP – Groen Geel
Een wedstrijd tussen twee ploegen die qua punten niet heel ver van elkaar stonden. Toch leek op voorhand Groen Geel wel de duidelijke favoriet te zijn. Zij kwamen de laatste weken tot beter spel en overwinningen. Maar de thuisploeg uit Zeeland begon beter aan de wedstrijd. Zij schoten een 4-2 voorsprong op het bord. Via onder andere goals van Jurgen Janse en Petra van Belzen kwam de ploeg van Kees-Jan Oppe zelfs op 7-4. Maar vanaf dat moment kon Groen Geel het overnemen. Via goals van Kevin Dik en Carlo de Vries kwamen de bezoekers uit Wormer op voorsprong. Het leverde na een helft korfbal uiteindelijk een 10-13 ruststand op. In de tweede helft kon Groen Geel vrijwel constant op voorsprong blijven en de wedstrijd goed uitspelen, al kwam TOP nog wel terug tot 17-17. Maar het waren opnieuw De Vries en Dik die Groen Geel konden helpen. Zij schoten hun ploeg definitief naar de overwinning. Kees-Jan Oppe, trainer van TOP, vond het niveauverschil niet groot. “Al met al was het verschil in de einduitslag, 21-27, groter dan het niveauverschil. Het was een gelijkwaardige wedstrijd, net als de uitwedstrijd (31-31). Maar de mannen van Groen Geel scoorden allemaal minimaal vijf goals. Wij hebben nog drie wedstrijden om het zaalseizoen positief af te sluiten en met een goed gevoel te starten aan de tweede helft veld, waar wij met Rohda bovenaan staan.” Dico Dik (trainer Groen Geel) noemt het een solide overwinning van zijn ploeg. “Geen wervelend korfbal, wel zakelijk en volwassen. Wedstrijd ging gelijk op tot 17-17, daarna kon Groen Geel het verschil maken. Voor ons belangrijke punten in een moeilijke uitwedstrijd tegen een taaie tegenstander.” (Uitslag: 21-27)

Avanti/Flexcom – Tempo
Een blik op de ranglijst verraadde dat Avanti een lastige wedstrijd zou gaan beleven tegen Tempo. De koploper liet twee weken geleden tegen Nieuwerkerk echter ook zien te kunnen verliezen. De enige andere nederlaag van het seizoen was, juist, tegen Avanti. De ploeg uit Pijnacker kon daar van te voren dus hoop uit putten. De wedstrijd begon overigens redelijk gelijkwaardig. Avanti nam eerst een voorsprong van twee punten (2-0 en 5-3), maar zag daarna de bezoekers uit Alphen aan den Rijn op 5-5 komen. De ploeg van Frits Wip zette door en kwam zelfs met 6-8 voor. Toch was de ruststand voor Avanti wat dragelijker: 9-11. In de tweede helft kwamen de kwaliteiten van een aantal Avanti-spelers bovendrijven. Rick van den Blink was daar, zoals wel vaker, een voorbeeld van. Hij was belangrijk met vier cruciale goals. Maar ook Tom Snaphaan, Jordi van Zuidam en Sophie Donkervoort vielen op door hun hoge schotpercentage. Mede daardoor kwam Avanti terug tot 12-12. En daarna bleef het tot en met de 17-17 ongekend spannend in Pijnacker. Het eerste gaatje werd daarna wel geslagen. Avanti kwam op 19-17. Nog even werd het op 21-20 spannend, maar toen schoot van den Blink zijn ploeg naar de overwinning. Avanti-trainer Marrien Ekelmans: “Ja, het was goed. Met name verdedigend waren we erg sterk tegen een makkelijk scorende ploeg. We hielden ons goed aan het plan en als je twee keer van Tempo wint, is dat geen toeval.” Tempo-trainer Frits Wip was logischerwijs minder blij en zag dat op 17-17 het breekpunt lag. “Tom Snaphaan maakt daar het verschil door de 18-17 en de 19-17 te maken. Tempo kon ondanks een aantal wissels geen vuist maken tegen Avanti. Speciale vermelding is dat Rick van de Blink vier doelpunten maakt in ongeveer 20 minuten tijd. Avanti heeft verdiend gewonnen. Mijn felicitaties.” (Uitslag: 22-20)

Nieuwerkerk – SDO/Blijwerkt
Voor Nieuwerkerk dé kans om zich definitief veilig te stellen van nog een jaar Hoofdklasse én dichtbij de play-off-plekken te blijven. Voor SDO de laatste kans om nog enigszins kans te maken op handhaving. De ploegen sloegen in de beginfase nog geen gat: 3-3. Maar daarna was het al snel duidelijk wie de dienst uit zou gaan maken. Namelijk; Nieuwerkerk. Zij kwamen op een 10-5 voorsprong en zagen SDO daar voor rust nog één goaltje van afsnoepen: 17-13. Vlak voor rust was Niels Stuurstraat vooral heel belangrijk door zowel de 16-13 als 17-13 te maken. Nieuwerkerk ging in de tweede helft gestaag verder. Het kwam op 22-17 en de wedstrijd leek beslist. Maar dat bleek niet zo te zijn. SDO kwam terug tot 26-25, maar daarna beslisten de invallers Lotte Dingjan en Mats Rodenburg de wedstrijd. Nieuwerkerk is door de overwinning nu al veilig, SDO daalt af naar de Overgangsklasse. (Uitslag: 30-26)

Meervogels/Fisica – DSC
Het was een van de laatste kansen voor Meervogels om degradatie te voorkomen. Daarvoor moest wel gewonnen worden van DSC uit Eindhoven. Een ploeg in de brede middenmoot van de Hoofdklasse. DSC begon lekker aan het duel. Het kwam op 4-5 en 4-7, en was daarna echt los. De ploeg van Wouter Blok was scherper dan de Zoetermeerse formatie van Patrick den Hertog, die volgend jaar aan het roer staat bij GKV/Enomics. De Eindhovenaren stonden bij rust daarom op een 9-16 voorsprong. In de tweede helft probeerde Meervogels met man en macht de schade te beperken en hoefde DSC niet per se meer. Toch werd er nog genoeg gescoord en werd het een zeer duidelijke overwinning voor DSC, dat over de ’30-goals-grens’ ging. DSC-trainer Wouter Blok: “We waren wel goed eigenlijk. Voor rust vond ik ons soms wat onrustig. Maar hebben we toch een ruststand van 9-16. Na rust dus ook niet meer in problemen gekomen en op een nette 18-33 geëindigd.” (Uitslag: 18-33)

Stand Hoofdklasse A:

 

W

P

1. Tempo

11

16

2. Groen Geel

11

15

3. Nieuwerkerk

11

14

4. DSC

11

13

5. TOP (A)

11

11

6. Avanti

11

11

7. Meervogels

11

6

8. SDO

11

2

 

Programma 16 februari:

 

 

TOP (A)

-

Nieuwerkerk

Groen Geel

-

Tempo

Meervogels

-

Avanti

DSC

-

SDO

Datum: 11 februari 2019 - 19:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl