Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: #13

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: #13

Hoofdklasse

Niet veel verrassingen in de dertiende speelronde van de Hoofdklasse A. Groen Geel won makkelijk bij Meervogels, Avanti versloeg SDO/Blijwerkt en Tempo pakte de twee punten tegen Nieuwerkerk. DSC heeft nog kans op de play-offs omdat het won tegen TOP Arnemuiden; zij kunnen bij winst op Tempo een plek bij de eerste twee bemachtigen.

Meervogels/Fisica - Groen Geel
Meervogels mocht zaterdag nog even genieten van de Hoofdklasse. Voor Groen Geel was het zaak om op bezoek in Zoetermeer te winnen, omdat nummer drie DSC de ploeg op de hielen zit. De ploegen bleven in het begin redelijk dichtbij elkaar. Groen Geel kwam wel een op een kleine voorsprong van drie punten: 4-7. Meervogels-trainer Patrick den Hertog begon daarna al druk te wisselen en nam een time-out. Maar dat bracht Groen Geel niet van de wijs. De ploeg uit Wormer ging door met waar ze mee bezig was en vertaalde dat in een 8-13 ruststand. Na rust scoorden beide ploegen om en om en bleef het verschil redelijk groot. Door een 1-6 run op het einde van de wedstrijd werd de stand voor Groen Geel wel nog wat fijner. Meervogels-trainer Patrick den Hertog: “Een gedreven Groen Geel speelde tegen een Meervogels wat niet op 200% speelde. En dan is Groen Geel gewoon beter. Terechte uitslag tegen een Groen Geel wat op het goede moment in vorm lijkt te komen.” (Uitslag: 19-29)

Avanti/Flexcom - SDO/Blijwerkt
‘Het uitstapje’ van SDO naar de Hoofdklasse is bijna ten einde. Het mocht tegen Avanti in Pijnacker nog wel een keer aan de bak. De thuisploeg bewees wel al snel dat het beter was dan SDO. Zij kwamen op een 7-2 voorsprong en bouwden dat uit naar een 13-8 ruststand. In de tweede helft was het Avanti dat gestaag uitliep en een goede wedstrijd neerzette. Ook keerde Linda van der Zijden na een blessure terug in het eerste van Avanti. Een aantal spelers van het tweede kregen ook nog een kans van trainer Marrien Ekelmans. Laatstgenoemde zag een goed Avanti. “Het was een prima wedstrijd van ons. Aanvallend hebben we via meerdere schijven gescoord zoals we dat graag willen. Heel de wedstrijd goed en geconcentreerd gespeeld en uitslag neergezet die we graag wilden.” (Uitslag: 27-19)

Tempo - Nieuwerkerk
Nieuwerkerk kwam met hoop naar Alphen aan den Rijn. De ploeg van Leon Simons had de vorige ontmoeting in winst kunnen omzetten en hoopte dat kunstje zaterdag te herhalen. Alleen ging Tempo deze keer vanaf minuut één aan de leiding. De ploeg van Frits Wip kon echter niet naar een vier punten voorsprong komen, maar bleef wel steeds met twee punten voorstaan. Vlak voor rust leek dat te veranderen, maar kon Tom Steenbeek met een buzzerbeater een 15-13 stand op het bord schieten. De tweede helft was Tempo scherper en Nieuwerkerk minder. Vooral de ploeg van Leon Simons kwam moeilijk tot scoren. Mede daardoor ontstond een te groot gat tussen beide ploegen, om het nog spannend te noemen. Tempo-trainer Frits Wip: “We hebben zeer terecht gewonnen en de wedstrijd vanaf minuut één onder controle gehad en een goed percentage geschoten. Terechte overwinning waar niets op af te dingen valt.” Nieuwerkerk-trainer Leon Simons: “We speelden een redelijke eerste helft met een 15-13 ruststand. We hebben geleerd van Groen Geel en TOP uit. Daarin waren we eerste helft kansloos en was tweede helft een formaliteit. Tegen Tempo zijn we goed bijgebleven. Alleen moeten we in de tweede helft langer de bal houden in de aanval, in combinatie met een beter schotpercentage. Tempo had een erg hoog schotpercentage en we hebben terecht gewonnen.” (Uitslag: 34-24)

DSC - TOP
TOP-trainer Kees-Jan Oppe stelde Jeanine Marijs en Anita de Ridder in één vak op. Dat zou voor DSC als een verrassing zijn gekomen. Maar beide ploegen bleven in de eerste helft tot en met 7-7 op gelijke hoogte. Maar in de laatste tien minuten van de eerste helft ging DSC los. Zij komen op 10-7 en gingen met 13-9 rusten. In de tweede helft bleef DSC steeds op voorsprong staan, maar gaf TOP zeker nog niet op. Zij kwamen op 17-15 en 18-16 dichtbij. Maar na de 21-17 en 22-17 van DSC leek het wel klaar te zijn in Eindhoven. DSC kon in een goed gevulde en sfeervolle hal de wedstrijd binnenslepen en kan zich opmaken voor een ‘finale’ om de play-offs tegen Tempo. DSC-trainer Wouter Blok: “We hebben een goede wedstrijd neergezet. Op de beginfase na hadden we controle over de wedstrijd. Van 5-6 achter gaan we naar 13-9 ruststand. Na rust lopen we verder uit naar 17-11. En dan krijgen we wat losse flodders om ons oren en staat het 17-15. Hierna hebben we weer controle. En gaan van 19-17 naar 21-17 en was het verzet wel gebroken. Om uiteindeljk met 25-18 te winnen. En tegen TOP is dat een prima uitslag.” Kees-Jan Oppe van TOP: “Onze start was degelijk: 4-5 voor. Tot 7-7 ging het gelijk op. Het laatste stuk van de eerste helft liep DSC wel weer uit naar 13-9. Vlak na rust stond het 16-10. Daarna gingen wij weer scoren en kwamen terug tot 19-17. Daarna scoorde DSC er echter nog zes.” (Uitslag: 25-18)

Stand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. Tempo 13 19
2. Groen Geel  13 18
3. DSC 13 17
4. Avanti 13 15
5. Nieuwerkerk 13 14
6. TOP 13 13
7. Meervogels 13 6
8. SDO 13 2

 

Foto: Robin Leltz, Korfbalfoto.nl

Datum: 4 maart 2019 - 19:00 uur
Door: Redactie Korfbal.