Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A #13

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A #13

Hoofdklasse

Het korfbaljaar is bijna voorbij, maar nog niets is zeker in Hoofdklasse A. In de voorlaatste speelronde konden verscheidene ploegen beslissingen maken. Voor de meeste ploegen zal het echter nog altijd aankomen op de laatste speelronde.

Oost-Arnhem – Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
Waar Mid-Fryslân al een tijdje veilig is, is Oost-Arnhem nog vol in strijd voor handhaving. De twee troffen elkaar in Arnhem in de wetenschap dat de thuisploeg zich misschien veilig kon spelen, afhankelijk van het gelijktijdige duel in Putten. Voor Oost-Arnhem zelf was het vooral zaak om te winnen. De ploeg stuitte echter op een taai Mid-Fryslân. De Friezen namen in de eerste helft de voorsprong en sloegen een gaatje, maar zodra het rustsignaal klonk had de ploeg van Ron Steenbergen zich weer teruggevochten naar 10-11. Echter, de tweede helft was weer in het voordeel van de bezoekers. Oost-Arnhem vocht voor wat het waard was, maar kon de Friezen niet meer voorbij. Mid-Fryslân doet de sportieve plicht in Arnhem, terwijl degradatie nog altijd op de loer ligt voor Oost-Arnhem (Uitslag: 19-22)

De Meeuwen – OVVO/De Kroon
Op het moment dat Oost-Arnhem punten verloor, vochten De Meeuwen en OVVO de rest van de degradatiestrijd uit. Voor de thuisploeg was deze wedstrijd al een alles-of-niets-scenario. Bij verlies was het einde verhaal voor de Puttenaren, terwijl een overwinning de ploeg in een relatief mooie positie zou brengen. OVVO kon dankzij het resultaat in Arnhem op gelijke hoogte komen als Oost-Arnhem, maar moest daarvoor De Meeuwen nog wel aan de kant zetten. Op de snikhete dag was het de thuisploeg met de eerste voorsprong, en nadat OVVO op gelijke hoogte kwam herpakte De Meeuwen zich en bracht de eerste helft tot een mooi einde bij 8-6. In de tweede helft liep de ploeg iets uit, en De Meeuwen leek hard op de overwinning af te gaan. OVVO was echter nog niet klaar. Uiteindelijk kwam de ploeg uit Maarssen op 17-16, waar op jacht kon naar de gelijkmaker. Het eindsignaal kwam echter eerder. De strijd om degradatie zal in de laatste ronde gestreden worden. De best gepositioneerde ploeg is Oost-Arnhem, dat maar één puntje hoeft te pakken tegen OVVO om degradatie te voorkomen. Als OVVO met 8 of meer doelpunten weet te winnen, blijft de ploeg in de Hoofdklasse, ténzij De Meeuwen in die situatie wint van Mid-Fryslân. Dan gaat de handhaving naar De Meeuwen. (Uitslag: 17-16)

KCC/SO natural – SCO
Voor SCO, was degradatie ook nog een mogelijkheid voor de uitslagen uit Putten en Arnhem bekend waren. Gewapend met de wetenschap dat één punt hoe dan ook genoeg zou zijn, trok de ploeg ten strijde in Capelle aan den IJssel. Daar trof het KCC, dat elke punt nodig had in de race om het kampioenschap. De ploeg was ondertussen bijgehaald door Groen Geel, de tegenstander in de laatste speelronde. De bezoekers toonden kracht in de eerste helft, maar kregen na verloop van tijd te maken met een sterker KCC. De koploper liep stukje bij beetje uit naar een ruststand van 11-7. Toen het rustsignaal klonk liepen de degradatieduels ten einde en kon in theorie al worden bepaald dat SCO zich zou handhaven, maar de spelers hadden hun vizier op de eigen wedstrijd staan. SCO zette een ijzersterke tweede helft neer waarin het plotseling een achterstand van 13-8 omzette in 14-15. Hierdoor moest KCC aan de bak om geen punten te verliezen in de titelstrijd, maar de thuisploeg redde het niet. SCO bleek achteraf de puntendeling niet nodig te hebben, maar behaalde op eigen kracht handhaving in de Hoofdklasse. Voor KCC zal het voelen als puntverlies, aangezien de ploeg had gehoopt beide punten in eigen huis te houden. (Uitslag: 16-16)

Wageningen – Groen Geel
Tot slot werd Groen Geel ontvangen in Wageningen. De uitslag van KCC-SCO was al binnen bij aanvang van het duel, wat betekende dat beide ploegen wisten wat er op het spel stond. Groen Geel zou met een overwinning enorm voordeel boeken voor de titelstrijd, terwijl Wageningen met een overwinning een strohalm zou grijpen die nog naar promotie kon leiden. In de eerste helft zorgden de ploegen voor een spannende strijd, afgesloten met een sprong van 8-8 naar 8-10 bij rust. In de tweede helft nam Groen Geel het heft echter volledig in handen. De bezoekers zetten de verdediging potdicht, en zorgden op die manier voor het grootste verschil in de uitslagen van ronde dertien. Wageningen is uitgespeeld en mag nog om des keizers baard op bezoek bij SCO. Voor Groen Geel wacht de onofficiële finale van Hoofdklasse A: Groen Geel – KCC. De winnaar wordt kampioen en promoveert, de verliezer komt volgend jaar weer uit in de Hoofdklasse. Dankzij het puntverlies van KCC in deze ronde, zal het kampioenschap bij gelijkspel naar de nieuwe koploper Groen Geel gaan. (Uitslag: 12-20)

Stand Hoofdklasse A:

  W P
1. Groen Geel 13 20
2. KCC 13 19
3. Wageningen 13 16
4. Mid-Fryslân 13 14
5. SCO 13 11
6. Oost-Arnhem 13 9
7. De Meeuwen 13 8
8. OVVO 13 7

 

Programma:    
OVVO - Oost-Arnhem
Mid-Fryslân - De Meeuwen
Groen Geel - KCC
     
SCO - Wageningen
Datum: 3 juni 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl