Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: #14

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: #14

Korfbal

De laatste speelronde! Met eigenlijk maar één wedstrijd die écht belangrijk was: Tempo DSC. En die wedstrijd werd ook spannend, maar de punten bleven uiteindelijk in Alphen aan den Rijn. Daardoor is Tempo kampioen van de Hoofdklasse A. Groen Geel werd door een simpele overwinning bij SDO tweede, DSC eindigt als derde.

Avanti – TOP (A)
Avanti wilde de competitie in eigen huis goed afsluiten. De ploeg van Marrien Ekelmans wilde laten zien dat het bovenin mee kan draaien. TOP verspeelde de laatste weken de kans op de play-offs en had dus ook wat goed te maken. De bezoekers uit Arnemuiden begonnen in ieder geval beter aan de wedstrijd. Zij kwamen op een 1-5 voorsprong, maar op 8-8 waren de ploegen weer in evenwicht. Toch kon TOP daarna weer laten zien dat het beter was. De ploegen zochten de kleedkamers op met een 11-19 stand. In de tweede helft was er geen ander beeld te zien. TOP liep uit en Avanti liep achter de feiten aan. Avanti deed na een 18-34 tussenstand nog wel wat terug. Het kon via zes goals nog een enigszins dragelijke stand op het scorebord zetten. Bij Avanti nam Sophie Donkervoort afscheid van de selectie. Zij is in verwachting en zal volgend seizoen niet actief zijn als speelster. Marrien Ekelmans was niet tevreden over de laatste wedstrijd van zijn ploeg. “We begonnen heel slap en dat zijn we niet meer te boven gekomen tegen een scherp schietend TOP. We hadden het trouwe thuispubliek graag een betere wedstrijd voorgeschoteld, helaas is dat niet gelukt. We hebben bewezen door zes van de acht punten tegen de play-off ploegen te pakken, mee te kunnen met de bovenkant. We zijn alleen te wisselvallig geweest in wedstrijden. Dat is niet gek met een gedeeltelijk nieuwe, jonge ploeg. We zijn wel blij met de groei die de spelers doormaken. De kunst is om volgend seizoen stabieler te worden in wedstrijden.” Kees-Jan Oppe (trainer TOP): “Helaas hebben wij in een aantal wedstrijden niet contant genoeg gespeeld, anders hadden wij langer voor de play-offs mee kunnen doen en had er meer in gezeten. De laatste wedstrijd in 2018 en de eerste in 2019 speelden wij twee keer achter elkaar tegen Tempo. Die verloren wij met 2 en 4 verschil en dat was voor ons niet gunstig. Gemiddeld hebben wij wel 25 doelpunten per wedstrijd gescoord.“ (Uitslag: 24-34)

SDO/Blijwerkt – Groen Geel
Voor Groen Geel was het zaak zich definitief veilig te spelen voor de play-offs. Dat konden zij doen door in Kamerik met de twee punten ervandoor te gaan. Na een paar minuten was het verschil tussen beide ploegen al wel te zien. De bezoekers uit Wormer kwamen op een 0-3 voorsprong en lieten meteen zien wat hun intentie was. Halverwege de eerste helft vertaalde dat zich in een verschil van tien punten; de wedstrijd leek al beslist: 5-15. Groen Geel kon de voorsprong daarna nog uitbreiden. Zij namen een 7-20 stand mee de rust in. In de tweede helft bleef SDO, ondanks de stand, nog doorgaan. Zij wilden het Groen Geel nog lastig maken en dat lukte ook bij vlagen. Een leuke tweede helft met veel wissels leverde uiteindelijk wel een ruime overwinning op voor Groen Geel. Groen Geel-trainer Dico Dik: “Het was een goede overwinning in een meer dan sfeervolle ambiance. Zowel Groen Geel als SDO maakten er op de afgeladen tribunes één groot feest van. Op het veld waren wij beter en vooral scherper, wat resulteerde in een 7-20 ruststand. Tweede helft werd er om en om gescoord en hebben we in totaal dertien spelers mee kunnen laten spelen.” (Uitslag: 21-36)

Tempo – DSC
Een pre-play-off-wedstrijd tussen Tempo en DSC stond op het programma. Als DSC zou winnen, zou het nog kans hebben op de play-offs en zou Tempo nog kunnen zakken naar plek drie. De wedstrijd tussen beide ploegen brandde al snel los. Tot en met 7-7 bleven de ploegen erg dichtbij elkaar. De Eindhovenaren pakten daarna een 7-9 voorsprong en stonden met rust ook op voorsprong: 12-13. Na rust leek het wonder te gaan gebeuren. DSC kwam op 12-16 en wist Tempo af te troeven. Maar daarna vielen de doelpunten als rijpe appelen voor Tempo. In een sneltreinvaart kwamen zij terug in de wedstrijd en stond het op een gegeven moment zelfs 20-17 in het voordeel van Tempo. DSC trok de stand vervolgens nog wel gelijk: 22-22. Tempo pakte daarna nog twee keer de voorsprong en won daardoor van DSC en is daarmee kampioen van de Hoofdklasse A. Zij plaatsten zich voor de play-offs. DSC is klaar. DSC-trainer Wouter Blok: “Ik denk dat we wel met opgeheven hoofd het seizoen hebben afgesloten. We hebben geknokt. En nipt verloren. Na rust 16-12 voorgestaan, maar we hadden daarna moeite met scoren. Dat was jammer en natuurlijk is het balen dat we het niet redden. Maar ik kijk terug op een goed seizoen. Zeker de laatste zes wedstrijden waren goed.”  Frits Wip (Tempo): “Tempo plaats zich voor de play-offs, maar wat extra telt is dat we kampioen zijn geworden, voor het eerst in de historie van de hoofdklasse. De overwinning was terecht, alhoewel DSC het ons wel moeilijk heeft gemaakt en het vuur aan de schenen heeft gelegd. Ik ben trots op mijn spelersgroep dat ze dit gepresteerd hebben. Het feest heeft tot in de kleine uurtjes plaatsgevonden.” (Uitslag: 24-23)

Nieuwerkerk – Meervogels/Fisica
Een wedstrijd die nergens meer om ging dan om te punten. Meervogels wist al een tijd dat het volgend jaar Overgangsklasse zou spelen en Nieuwerkerk was al veilig in de Hoofdklasse. Toch maakten beide ploegen er een wedstrijd van. Nieuwerkerk begon wel beter. Via tussenstanden van 5-2, 7-4 en 10-6 in het voordeel van Nieuwerkerk, kwam Meervogels knap terug tot 13-12, waarna er met 14-12 gerust werd. Na rust bleef Nieuwerkerk maar aan de goede kant van de score staan. Ondanks dat Meervogels wel bijbleef en het goed deed, konden zij niet op gelijke hoogte komen. Met nog een kwartier te spelen stond er dan ook een 21-16 stand op het bord. Toch liet Nieuwerkerk het gebeuren dat Meervogels nog kans had op een resultaat. In de laatste minuten kwam de ploeg uit Zoetermeer terug tot 26-25. Maar met nog zes seconden op de klok kwam de overwinning niet meer in gevaar. Nieuwerkerk-trainer Leon Simons: “In de laatste minuut van de wedstrijd kwam Meervogels nog terug tot één verschil, maar hebben we het keurig uitgespeeld. Het verschil had groter moeten zijn en dat kunnen we onszelf aanrekenen. Wat betreft ons zaalseizoen: we hebben een stabiel seizoen gehad met enkele mooie resultaten. De doelstelling is behaald en daar zijn we trots op.” (Uitslag: 26-25)

Eindstand Hoofdklasse A:

 

W

P

1. Tempo

14

21

2. Groen Geel 

14

20

3. DSC

14

17

4. Nieuwerkerk

14

16

5. TOP (A)

14

15

6. Avanti

14

15

7. Meervogels

14

6

8. SDO

14

2

 

Programma play-offs:    
Wageningen   Groen Geel
Tempo - AW.DTV

 

 

Datum: 11 maart 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl