Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: #14

Hoofdklasse

Het was tijd voor de laatste ronde in de Hoofdklasse, en in poule A stond alles nog op het spel. Onderaan de ranglijst streden drie verschillende ploegen om handhaving, terwijl KCC/SO natural en Groen Geel tegen elkaar streden voor het kampioenschap. Hierbij de climax van de Hoofdklasse A.

Mid-Fryslân/Jansma Burdaard – De Meeuwen
We beginnen bij de degradatiestrijd. Om te handhaven moest De Meeuwen de laatste wedstrijd winnen, maar de ploeg had een zware opdracht op het programma staan. Hoewel Mid-Fryslân een promovendus was, wierp de ploeg zich snel op tot één van de beste vier in Hoofdklasse A. Er stond ondertussen niets meer op het spel voor de Friezen, maar in de thuishaven in Reduzum wilde Mid-Fryslân zorgen voor een mooie afsluiting. Vanaf de eerste minuut had De Meeuwen moeite met de thuisploeg. Mid-Fryslân kwam vroeg op voorsprong, en wisten de worstelende Meeuwen gedurende de eerste helft op zo’n twee doelpunten verschil te houden. In de tweede helft moesten de Puttenaren de Friezen voorbij, maar dat slaagde niet. Zodra de laatste minuten aanbraken was duidelijk wie het duel zou winnen en kwamen de publiekswissels. De Meeuwen verloor, en speelde daarmee voorlopig de laatste wedstrijd in de Hoofdklasse. Mid-Fryslân sluit de reguliere competitie positief af, maar is nog niet klaar: in Emmen wacht landstitelkandidaat LDODK/Rinsma Modeplein voor de finale in de Jan Mulderbeker. (Uitslag: 19-15)

OVVO/De Kroon – Oost-Arnhem
Met De Meeuwen out of the picture wordt het een stuk makkelijker te beschrijven wat er in het duel tussen de andere twee degradatiekandidaten op het spel stond. OVVO moest Oost-Arnhem met minstens acht doelpunten verschil verslaan om te handhaven. Lukte dat niet, dan was Oost-Arnhem de ploeg die in de Hoofdklasse zou mogen blijven. Laat in de eerste helft werd echt duidelijk hoeveel er wel niet op het spel stond. Na een opvallend moment liepen Rick Verdouw, Bas Noordermeer en Martijn Roos weg met een gele kaart. Hierbij was die laatste een echo van de eerste wedstrijd tussen de twee, al kreeg Roos de kaart toen twee minuten eerder. Naarmate de wedstrijd vorderde bleef het hard tegen hard te gaan in Maarssen. OVVO was aan de leiding, maar had meer nodig dan dat. Het einde van de wedstrijd kwam steeds dichterbij, en steeds meer leek het erop dat Oost-Arnhem geen punten, maar wel de handhaving mee naar huis zou nemen. Martijn Roos kreeg een publiekswissel – de schorsing door de gele kaarten zal hem weinig deren – waarna het eindsignaal klonk. Wat voor Oost-Arnhem de verlossing was, was voor OVVO de nekslag. OVVO keert in 2019/2020 terug in de Overgangsklasse, terwijl Oost-Arnhem als overwinnaar uit een enorm spannende degradatiestrijd rijst. (Uitslag: 21-17)