Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: #14

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: #14

Hoofdklasse

Het was tijd voor de laatste ronde in de Hoofdklasse, en in poule A stond alles nog op het spel. Onderaan de ranglijst streden drie verschillende ploegen om handhaving, terwijl KCC/SO natural en Groen Geel tegen elkaar streden voor het kampioenschap. Hierbij de climax van de Hoofdklasse A.

Mid-Fryslân/Jansma Burdaard – De Meeuwen
We beginnen bij de degradatiestrijd. Om te handhaven moest De Meeuwen de laatste wedstrijd winnen, maar de ploeg had een zware opdracht op het programma staan. Hoewel Mid-Fryslân een promovendus was, wierp de ploeg zich snel op tot één van de beste vier in Hoofdklasse A. Er stond ondertussen niets meer op het spel voor de Friezen, maar in de thuishaven in Reduzum wilde Mid-Fryslân zorgen voor een mooie afsluiting. Vanaf de eerste minuut had De Meeuwen moeite met de thuisploeg. Mid-Fryslân kwam vroeg op voorsprong, en wisten de worstelende Meeuwen gedurende de eerste helft op zo’n twee doelpunten verschil te houden. In de tweede helft moesten de Puttenaren de Friezen voorbij, maar dat slaagde niet. Zodra de laatste minuten aanbraken was duidelijk wie het duel zou winnen en kwamen de publiekswissels. De Meeuwen verloor, en speelde daarmee voorlopig de laatste wedstrijd in de Hoofdklasse. Mid-Fryslân sluit de reguliere competitie positief af, maar is nog niet klaar: in Emmen wacht landstitelkandidaat LDODK/Rinsma Modeplein voor de finale in de Jan Mulderbeker. (Uitslag: 19-15)

OVVO/De Kroon – Oost-Arnhem
Met De Meeuwen out of the picture wordt het een stuk makkelijker te beschrijven wat er in het duel tussen de andere twee degradatiekandidaten op het spel stond. OVVO moest Oost-Arnhem met minstens acht doelpunten verschil verslaan om te handhaven. Lukte dat niet, dan was Oost-Arnhem de ploeg die in de Hoofdklasse zou mogen blijven. Laat in de eerste helft werd echt duidelijk hoeveel er wel niet op het spel stond. Na een opvallend moment liepen Rick Verdouw, Bas Noordermeer en Martijn Roos weg met een gele kaart. Hierbij was die laatste een echo van de eerste wedstrijd tussen de twee, al kreeg Roos de kaart toen twee minuten eerder. Naarmate de wedstrijd vorderde bleef het hard tegen hard te gaan in Maarssen. OVVO was aan de leiding, maar had meer nodig dan dat. Het einde van de wedstrijd kwam steeds dichterbij, en steeds meer leek het erop dat Oost-Arnhem geen punten, maar wel de handhaving mee naar huis zou nemen. Martijn Roos kreeg een publiekswissel – de schorsing door de gele kaarten zal hem weinig deren – waarna het eindsignaal klonk. Wat voor Oost-Arnhem de verlossing was, was voor OVVO de nekslag. OVVO keert in 2019/2020 terug in de Overgangsklasse, terwijl Oost-Arnhem als overwinnaar uit een enorm spannende degradatiestrijd rijst. (Uitslag: 21-17)

Groen Geel – KCC/SO natural
Aan de andere kant van de ranglijst was het niet minder spannend. In Wormer werd KCC ontvangen door Groen Geel, wetende dat één van die twee ploegen aan het einde van de wedstrijd de kampioen van Hoofdklasse A zou zijn. Voor Groen Geel was een gelijkspel genoeg om in het volgende seizoen ook op het veld op het hoogste niveau uit te mogen komen. Die ploeg startte ook voortvarend, maar kreeg al snel te maken met een gretig KCC. In de slotfase van de zaalcompetitie was alles misgegaan voor KCC, dus de veldtitel zou een bijzonder mooie opsteker zijn. Nadat beide ploegen een gaatje leken te slaan, ging de stand toch lange tijd gelijk op. Vlak voor rust creëerde KCC meer kansen om weg te lopen, maar zodra het fluitje te horen was op het Wormerse veld was de stand weer 11-12. In de beginfase van de tweede helft klikte alles echter ineens bij de bezoekers uit Capelle. 11-12 werd 11-15, en Groen Geel had een strafworp nodig om weer tot scoren te komen. Deze voorsprong wist KCC tijdelijk in stand te houden, maar al snel worstelde Groen Geel zich terug. De gemoederen begonnen op de lopen, wat Erik Wolsink een gele kaart kostte. De comeback van Groen Geel werd echter met moeite gestopt vanaf de strafworpstip. Dekkers miste, maar mocht opnieuw aanleggen dankzij het te vroeg instappen van Carlo de Vries. Ook poging twee viel van de korf, maar weer was De Vries te vroeg. Nadat hij daarvoor de kleur geel te zien kreeg, was driemaal scheepsrecht voor Stefan Dekkers. Hij bracht het verschil weer naar drie. Hij was het ook die later met een schot wel trefzeker was, waardoor de macht bij 15-19 weer bij KCC lag. In de laatste minuten streed Groen Geel nog met alles dat het in zich had, maar het was niet genoeg. KCC won het laatste duel, en redt het seizoen toch nog een beetje. Voor Groen Geel krijgt het perfecte seizoen een nare nasmaak, maar de ploeg zal alles op alles zetten om in het volgende seizoen ook de Hoofdklassetitel op het veld te grijpen. (Uitslag: 16-21)

SCO – KV Wageningen
Het toetje in Hoofdklasse A bestond uit spek en bonen. Wageningen en SCO konden beide omhoog noch omlaag op de ranglijst, en sloten het seizoen af met een onderling duel waarbij de inzet feitelijk niet lager had kunnen liggen. Op de zondag na het vuurwerk van de degradatiestrijd en de kampioenswedstrijd was het SCO die het eerste initiatief nam op haar eigen veld. Wageningen vergat echter niet om van zich te laten horen, en al snel klampte de Gelderse ploeg aan. Dat aanklampen veranderde nog voor de rust in een voorsprong, waarna de wedstrijd bij 9-12 werd stilgelegd voor de rust. In de tweede helft bleef het verschil rond de drie schommelen. De Friezen die het korfbal vaarwel deden kregen hun publiekswissel, waarna het eindsignaal klonk. De laatste overwinning in de Hoofdklasse in seizoen 2018/2019 was voor KV Wageningen. Een kalme wedstrijd werd de ietwat ironische afsluiter van een enorm enerverend weekend, en een enorm enerverend seizoen. (Uitslag: 19-24)

Eindstand Hoofdklasse A:

  W P
1. KCC 14 21
2. Groen Geel 14 20
3. Wageningen 14 18
4. Mid-Fryslân 14 16
5. SCO 14 11
6. Oost-Arnhem 14 9
7. OVVO 14 9
8. De Meeuwen 14 8
Datum: 17 juni 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl