Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: #3

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: #3

Hoofdklasse

In de derde speelronde van de Hoofdklasse A stond er een kraker op het programma. Groen Geel en TOP (A) namen het in Wormer tegen elkaar op. Het leverde een doelpuntrijk gelijkspel op: 31-31. Verder won Avanti verrassend bij Tempo, zegevierde Nieuwerkerk bij SDO en won DSC thuis van Meervogels.

Groen Geel – TOP (A)
Ondanks het verrassende verlies van Groen Geel tegen Nieuwerkerk vorige week, was deze wedstrijd toch een kraker. Twee goede ploegen, die voor de play-offs willen gaan, stonden tegenover elkaar. Het werd een gelijkwaardige wedstrijd. Groen Geel kon in de beginfase wel op 6-3 komen, maar die voorsprong werd snel weggewerkt door TOP: 6-6. Tot en met het rustsignaal kon geen ploeg afscheid nemen en stond het 14-13 in het voordeel van Groen Geel. Gelijk na rust kreeg Anita de Ridder een strafworp mee en stond het weer gelijk. Daarna kon het Groen Geel van Dico Dik, dat startte zonder Stijn Hoekstra, wel uitlopen naar 23-19. Na een time-out en een aantal omzettingen, kwam TOP weer terug. Petra van Belzen en Michael Hendrikse kwamen binnen de lijnen. Na die omzettingen scoorde TOP er tien en Groen Geel drie, totdat Groen Geel weer de geest kreeg. Zij scoorden er vier in twee minuten, waardoor de ploeg uit Wormer opeens weer op voorsprong stond. Jeanine Marijs kon de stand nog wel gelijktrekken, waardoor beide ploegen op 31 goals eindigden. TOP-trainer Kees-Jan Oppe was tevreden over zijn ploeg en deelde wat pluimen uit. “Jurriaan Bouwens verdedigde goed en scoorde er negen. Anita de Ridder en Jorian Schroevers scoorden er allebei zes. Ik ben tevreden over de 31 goals en de drive die wij lieten zien, ook toen wij achterstonden.” (Uitslag: 31-31)

Tempo – Avanti/Flexcom
Een in prima vorm verkerend Tempo trof zaterdag Avanti in Alphen aan den Rijn. De ploeg van Frits Wip liep eigenlijk vanaf minuut één achter de feiten aan. Avanti startte dan ook met een 0-3 voorsprong. Maar tot en met de rust keerde Tempo terug in de wedstrijd. Het kwam op 12-12, maar ook in de tweede helft kwam Avanti beter uit de kleedkamer. Stefan Hogervorst schoot er van afstand twee in, waarna Jelle Steenbeek ook twee goals maakte. Weer gelijk dus. En dat bleef het staan tot de 18-18. Avanti nam daarna weer een voorsprong van twee en dat kon Tempo niet meer rechtzetten. Tempo-trainer Frits Wip was na afloop niet blij. “Avanti is de terechte winnaar. Ze troefden Tempo op meerdere fronten af. Tempo had moeite om tot scoren te komen en verdedigende pressie op te leggen. Net als in de tour zijn we pas bij de derde etappe, maar de finish is in Parijs.” (Uitslag: 21-25)

SDO/Blijwerkt – Nieuwerkerk
Op voorhand leek dit een degradatieduel te zijn, maar na de stunt van Nieuwerkerk tegen Groen Geel van vorige week, stond dat in een ander daglicht. De ploeg van Leon Simons liet toen zien waartoe het in staat is. De vraag is echter wel of dit een incident was, of dat ‘De Blauwen’ meer kunnen. SDO begon in ieder geval beter aan de wedstrijd. Zij pakte een 3-0 voorsprong, maar dat was geen startschot voor een walk-over. Nieuwerkerk kwam namelijk op 6-9, maar zagen dat SDO dat ook weer kon counteren. De ploeg uit Kamerik stond daardoor bij rust met 11-10 voor. Nieuwerkerk begon de tweede helft vervolgens goed. Zij scoorden vijf keer op rij, waardoor Nieuwerkerk echt los was. Een gat van vier werd geslagen (15-19) en daarna was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Bij Nieuwerkerk viel vooral Babette Blok op, zij maakte zes doelpunten. SDO-trainer Jesper Oele: "De eerste helft was goed, maar begin tweede helft maken zij het verschil. Wij maken nu 17, 18 en 19 goals in de eerste drie wedstrijden. Dat is te weinig, maar gaan we aan werken."(Uitslag: 19-25)

DSC – Meervogels/Fisica
Na de nederlaag op de eerste speeldag tegen Groen Geel herstelde DSC zich vorige week door van Avanti te winnen. Meervogels kwam op zijn beurt nog niet in de buurt van een overwinning. De thuisploeg begon goed aan de wedstrijd. Zij stonden binnen vijf minuten op 4-0, maar daarna pakten de bezoekers uit Zoetermeer het op. Na tien minuten stond het dan ook 4-3 en bleven de ploegen redelijk dichtbij elkaar. Via de tussenstanden 5-3 en 6-4 kwam DSC wel op een ruimere voorsprong van 10-4. Meervogels kwam terug tot twee, maar voor rust kon DSC nog op 14-10 komen. Na rust was het verschil al vrij snel zes punten en later zelfs acht (19-11). De wedstrijd leek gespeeld. Meervogels kwam na een aantal wisselingen daardoor nog goed terug, maar DSC wist de punten wel in eigen huis te houden. Wouter Blok (trainer DSC) kon het na afloop kort houden. “Het was een prima overwinning. Weinig op af te dingen.” Meervogels-trainer Patrick den Hertog had iets meer aan te merken: “We begonnen moeizaam, met heel veel verdedigende fouten, en afspraken die niet werden nagekomen. Vervolgens kwamen we van 10-4 goed terug naar 10-8. Nadat we weer twee keer de verdedigende afspraken niet nakwamen, was het 12-8. Na rust waren we slap, waardoor DSC (te) makkelijk wegliep en ze terecht wonnen.” (Uitslag: 23-17)

Stand Hoofdklasse A:

  W P
1. TOP (A) 3 5
2. Tempo 3 4
3. Nieuwerkerk  3 4
4. DSC 3 4
5. Avanti 3 4
6. Groen Geel  3 3
7. SDO/Blijwerkt  3 0
8. Meervogels/Fisica 3 0

 

Programma:    
Nieuwerkerk - TOP (A) 
Tempo  - Groen Geel
Avanti - Meervogels/Fisica
SDO/Blijwerkt - DSC

 

Datum: 3 december 2018 - 18:00 uur
Door: Redactie Korfbal.