Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A #4

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A #4

Hoofdklasse

De vierde speelronde in de Hoofdklasse A zorgde ervoor dat er nu maar liefst vier koplopers zijn. Dat kwam doordat Nieuwerkerk, Tempo, DSC en Avanti hun wedstrijden wonnen. Vooral de overwinning van Nieuwerkerk tegen TOP (A) viel op. Tempo zegevierde in een thriller tegen Groen Geel en DSC won redelijk gemakkelijk bij SDO. Verder won Avanti thuis van Meervogels met 25-20.

Nieuwerkerk – TOP (A)
Sporthal de Kleine Vink maakte zich op voor een moeilijke wedstrijd tegen TOP, dat tot dan toe alles won. Nieuwerkerk liet ook al zien tot veel in staat te zijn; zij wonnen twee keer, waaronder van Groen Geel. Maar de ploeg van Leon Simons begon slecht aan de wedstrijd, het kwam op een 4-10 achterstand. TOP wist dit echter niet door te zetten, waardoor er bij rust een 10-14 tussenstand op het scorebord stond. In de tweede helft sloeg de wedstrijd helemaal om. Nieuwerkerk wist steeds dichterbij te sluipen en maakte op 16-16 gelijk. En daar bleef het niet bij. De ploeg ging door en kwam voor het eerst op voorsprong (19-18). Die voorsprong werd uitgebreid naar twee én is niet meer uit handen gegeven. Een puike prestatie voor Nieuwerkerk, wederom. Zij zijn één van de vier koplopers. Nieuwerkerk-trainer Leon Simons: “We hadden een matige start, zowel aanvallend als verdedigend. Later in de eerste helft en in de tweede helft hadden we verdedigend meer scherpte en controle in de aanval. We hebben een mooie strijd geleverd tegen TOP (A) dat play-off-kandidaat is. Een mooie comeback van zes achter, maar we hebben ook zeker verbeterpunten gezien waar we mee aan de slag kunnen.” TOP-trainer Kees-Jan Oppe: “Al met al hebben we de tweede helft maar negen doelpunten gemaakt en er vijftien doorgelaten, waardoor het 25-23 is geworden. Daar zijn wij niet blij mee, maar geeft wel een prikkel om ons niveau van de eerste helft heel de wedstrijd vol te houden.” (Uitslag: 25-23)

Tempo  – Groen Geel
In een goed gevulde Limeshal in Alphen aan den Rijn begon Groen Geel het best aan de wedstrijd. Zij kwamen al snel op voorsprong en stonden met rust dan ook met 9-13 voor. Tempo kwam na rust terug tot 12-13, maar zag Groen Geel daarna weer op vier punten komen. Dat gat kon de ploeg van Dico Dik uiteindelijk niet vasthouden. Tempo kwam steeds beter in de wedstrijd en kwam op 22-23. Groen Geel miste daarna een strafworp en Tempo maakte vervolgens de gelijkmaker. Kevin Dik bracht Groen Geel nog op 22-23, maar Jelle Steenbeek counterde die goal al snel. Edwin van der Weijde scoorde daarna de 24-23, maar even later stond het alweer 25-25. In de slotfase kon uiteindelijk Anne Otte de wedstrijd beslissen. Zij maakte de 26-25. Groen Geel kreeg daarna nog kansen op de gelijkmaker, maar die viel niet meer. Groen Geel-trainer Dico Dik: “Wederom een prima wedstrijd van Groen Geel. Driekwart wedstrijd was er geen vuiltje aan de lucht en hadden we continu een voorsprong van vier doelpunten. Minder scherpte in de afronding en veel afstandsdoelpunten tegen nekte Groen Geel in de eindfase. Waar we vorig seizoen wedstrijden in de eindfase juist beslisten, valt het dubbeltje momenteel steeds de verkeerde kant op. Werk aan de winkel dus.” Frits Wip vindt het een verdiende zege van zijn ploeg. “Als je er er 1 meer maakt dan je tegenstander is het altijd verdiend. Tempo was de laatste vijftien minuten slimmer en beter. Daarvoor zat Groen Geel steeds aan de goede kant van de score en hadden ze zelfs een voorsprong van vier punten. Tempo kwam door hard werken en slim te spelen in deze fase terug en pakte de winst.” (Uitslag: 26-25)

Avanti – Meervogels/Fisica
In Pijnacker miste Avanti Angelo van der Hout, maar ging het goed van start tegen Meervogels. Tom Snaphaan maakte de 1-0 en dat was het startschot voor een goede eerste helft van de ploeg uit Pijnacker. De gehele eerste helft had het een ruime voorsprong, zo stond het al snel 12-4. Meervogels kwam voor rust nog wel sterk terug, waardoor de russtand 14-10 was. In de tweede helft kwam Avanti wat moeilijker tot scoren en kwam de lange Ruben Louwerse een aantal keer in het veld, om Jordi van Zuidam meer te kunnen laten herhalen. Dat leverde bijvoorbeeld de 17-12 op. Daarna was Rick van den Blink weer los; hij maakte er drie in vier minuten tijd, waardoor de stand naar 21-14 werd getild. Meervogels maakte daarna nog een run van vier, maar dichterbij kwamen ze niet meer. Avanti is door deze overwinning nu knap één van de vier koplopers. Meervogels-trainer Patrick den Hertog vond dat zijn ploeg matig begon. “Na wat omzettingen kwamen wij beter in de wedstrijd en had Meervogels het laatste deel van de eerste helft zelfs het momentum en het betere van het spel. In de tweede helft bleef het verschil drie à vier punten en lukte het ons niet om aan te haken. Maar langzaam merken we dat we wennen aan het stapje omhoog en krijgen we weer wat meer kleur op onze wangen.” Marrien Ekelmans (Avanti) vond zijn ploeg de terechte winnaar. “Ja terechte winst. Heel de wedstrijd voorgestaan waarbij we een goede start hadden en gelijk het verschil maakten. Het is nog één keer drie verschil geweest, maar verder met minimaal vier verschil voorgestaan.” (Uitslag: 25-20)

SDO/Blijwerkt – DSC
In Kamerik ontving SDO zaterdag DSC, dat nu toe één keer verloor en de rest won. De beginfase was voor DSC, maar de Eindhovenaren vergaten in de eerste helft écht afstand te nemen. SDO bleef bij en kon zelfs op voorsprong komen: 13-12, maar vlak voor rust maakte DSC daar 13-15 van. Daarna ging de ploeg uit Eindhoven verder. Het kwam op 13-18 en liep daarna nog verder uit naar een prima doelpuntenaantal van 28. Voor SDO is het een repeterend verhaal geworden. Het doet leuk mee, maar staat elke keer weer met lege handen. DSC-trainer Wouter Blok was na afloop blij, maar ook kritisch. “We maken het onszelf de eerste helft lastig door te weinig druk te geven. Maar vlak voor rust gingen we van 13-12 achter naar 15–13 voor. Na rust niet meer in problemen geweest. Liepen gelijk weg naar 18-13 en toen was het wel gespeeld. We speelden verdedigend een goede tweede helft.” (Uitslag: 20-28)

Stand Hoofdklasse A:

 

W

P

1. Avanti

4

6

2. DSC

4

6

3. Nieuwerkerk

4

6

4. Tempo

4

6

5. TOP (A)

4

5

6. Groen Geel 

4

3

7. SDO/Blijwerkt 

4

0

8. Meervogels/Fisica

4

0

 

Programma:

 

 

TOP (A)

-

Avanti 

Groen Geel

-

SDO/Blijwerkt

DSC

-

Tempo

Meervogels/Fisica

-

Nieuwerkerk

Datum: 10 december 2018 uur
Door: Redactie Korfbal.