Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: #6

Hoofdklasse

Tempo is de trotse koploper tijdens het komende kerst- en nieuwjaarreces; zij versloegen zaterdag TOP (A). Het verrassend presterende Nieuwerkerk gaat als nummer twee het nieuwe jaar in. De ploeg van Leon Simons won knap bij DSC met 19-24. Daaronder is het erg spannend: Groen Geel en TOP (A) volgen op één punt, DSC op twee punten. Meervogels won zaterdag opnieuw en zet nummer laatst SDO op vier punten. Zij zijn nog puntloos.

Avanti/Flexcom – Groen Geel
Van te voren kwamen de bezoekers uit Wormer met vijf punten naar Pijnacker. Avanti had daarvoor al zes punten verzameld. Een mooie directe clash dus. Groen Geel liet weer zien dat het wel degelijk een goede ploeg is. Avanti, dat weer met de herstelde Angelo van der Hout speelde, begon nog met een 4-1 voorsprong, maar gaf die voorsprong vervolgens redelijk gemakkelijk uit handen: 4-4. De bezoekers liepen vervolgens uit naar 6-8 en namen een 11-15 tussenstand mee naar de kleedkamer. Na rust nam Groen Geel een voorsprong van zes punten (11-17) en zag dat verschil even later ook weer op het bord staan (15-21). Avanti kwam wel weer goed terug in de wedstrijd. Het werd via goals van Sophie Donkervoort, Rick van den Blink (tweemaal) en Tom Snaphaan (tweemaal) weer één verschil (20-21). Sowieso was de eerder genoemde Van den Blink belangrijk; hij eindigde in de dubbele cijfers (10 goals). Groen Geel pakte het daarna wel weer goed op. Zij kwamen op 22-24 en liepen daarna zelfs uit naar zeven punten, en dus de overwinning. Groen Geel-trainer Dico Dik: “Prima overwinning op een taaie tegenstander in een voor ons goede wedstrijd. Veel beleving en energie in de ploeg die meer en meer op stoom begint te raken.” (Uitslag: 22-29)

Tempo – TOP (A)
De start in de Limeshal in Alphen aan den Rijn was gelijkopgaand. De ploegen schoten zichzelf naar een 7-7 tussenstand. Tempo pakte daarna het initiatief en kwam op 10-7. En met die stand gingen beide ploegen rusten. Na rust ging de ploeg van Frits Wip door. De Geel-Zwarten kwamen op 12-7 en dat maakte uiteindelijk het verschil. Tempo hield de controle over de wedstrijd en stond steeds vier à vijf doelpunten voor. In de laatste vijf minuten maakte Tempo wel nog een aantal verkeerde keuzes, waardoor TOP nog even terug kon komen in de wedstrijd. Op 17-15 en met nog 40 seconden te spelen, miste TOP een strafworp. Kans op spanning verkeken. Tempo pakt daardoor de punten en is koploper. TOP zakt naar de gedeelde derde plek. TOP-trainer Kees-Jan Oppe was vooral ontevreden over de aanval. “Het was aanvallend een matige afsluiting van 2018. Verdedigend lieten wij er maar 17 door tegen Tempo. Helaas schoten wij onze kansen er niet in zoals wij dat normaal doen.” Frits Wip vond ook dat zijn ploeg te weinig scoorde, maar vond de overwinning wel terecht. “We schieten in het ene vak 15 procent en in het andere 17 procent. Als we ons normale schotpercentage halen, maak je het jezelf makkelijker en loop je snel weg van TOP. Maar de overwinning is al met al terecht. Ik ben tevreden over het vertoonde spel, en de inzet van mijn spelers. Het afrondingspercentage kan beter, maar daar gaan we op trainen voor de komende return. Rest mij nog om de lezers fijne dagen en een sportief 2019 toe te wensen!” (Uitslag: 17-15)