Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A #9

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A #9

Hoofdklasse

Ook in de Hoofdklasse A is de strijd op het veld weer losgebarsten. In het weekend van Pasen werd speelronde 9 gespeeld, waarin OVVO/De Kroon op bezoek ging bij Groen Geel en Wageningen De Meeuwen ontving. Koploper KCC/SO natural trof op eigen veld met Oost-Arnhem een van de hekkensluiters, en op paasmaandag ging Mid-Fryslân/Jansma Burdaard naar SCO voor de Friese derby.

Groen Geel – OVVO/De Kroon
Er stond OVVO een zware klus te wachten in Wormer. De ploeg uit Maarssen nam de laatste plaats op de ranglijst in, met evenveel punten als Oost-Arnhem. Groen Geel was volop in de race om de titel, en had in de zaal al laten zien dat het die race kon winnen. Daar promoveerde de ploeg van Dico Dik naar de Cashback World Korfbal League door de Hoofdklassefinale te winnen. Het verschil in prestaties in de rest van het seizoen was echter nauwelijks terug te zien in Wormer. De ploegen maakten er een spannende slotfase, maar uiteindelijk was het toch “gewoon” de thuisploeg die aan het langste eind trok. Groen Geel won de eerste competitiewedstrijd op het veld van 2019 met één puntje verschil, en blijft hard op jacht naar de koppositie in de Hoofdklasse A. OVVO verloor en bleef hekkensluiter, maar dankzij de spanning onderaan de ranglijst is er nog geen man overboord in Maarssen. (Uitslag: 18-17)

KCC/SO natural – Oost-Arnhem
KCC zal blij zijn geweest om het veld weer op te mogen. Het zaalseizoen eindigde in een nachtmerriescenario, want na OVVO in 2015 en DSC in 2017 werd KCC de derde ploeg in de geschiedenis van de Korfbal League die vanaf de negende plek degradeerde na een best-of-three serie. Op het veld voerde de ploeg echter onbetwist de ranglijst aan, met een voorsprong van vier punten op achtervolgers Groen Geel en Mid-Fryslân/Jansma Burdaard. De ploeg begon echter wel zonder Steven Verhoeff en Julian Middelkoop. Of het nu daardoor kwam of door het warme weer, de ploeg uit Capelle aan den IJssel kon niet domineren zoals de ploeg misschien had gehoopt. Oost-Arnhem had op vrijwel elk doelpunt van KCC een antwoord paraat, tot de ploeg halverwege de eerste helft het initiatief in eigen handen nam. De Arnhemmers kwamen aan de leiding en brachten de voorsprong tot een ruststand van 12-14. KCC moest herstellen, maar de ploeg van Ron Steenbergen had bloed geroken en beet gretig toe. 12-14 veranderde rap in 12-18, waarmee Oost-Arnhem plotseling hard op een overwinning af stevende. De thuisploeg was echter nog niet uitgespeeld. KCC vocht zich terug, maar bleef hangen bij twee verschil. Tussen 18-20 en 20-22 was het spannend, maar de laatste twee doelpunten waren beide voor de bezoekers. Oost-Arnhem zorgt voor een kleine verrassing door de koploper te verslaan en profiteerde daarmee van het verlies van OVVO. KCC blijft aan kop, maar verliest terrein ten opzichte van de achtervolgers. (Uitslag: 20-24)

Wageningen – De Meeuwen
De laatste wedstrijd voor Pasen vond plaats in Wageningen. Daar ging De Meeuwen op bezoek in een poging omhoog te klimmen op de ranglijst. Voor Wageningen zou een overwinning ook niet bepaald verkeerd uitkomen, gezien het verlies van KCC. De kampioen van Hoofdklasse B in de zaal was op het veld een outsider, maar elke overwinning kon de ploeg dichter bij de eerste plek brengen. In de stralende Gelderse zon bleken de doelpunten duur, maar het verschil was al snel gemaakt. Bij 11-5 zochten de ploegen de kleedkamers op, en de tweede helft bracht niet veel verandering. Uiteindelijk kwamen de Puttenaren nog één doelpuntje terug, wat verre van genoeg was om voor punten te zorgen. Wageningen versloeg De Meeuwen en blijft verwikkeld met strijd om de titel, terwijl De Meeuwen afzakt naar de onderkant van de degradatiestreep. (Uitslag: 18-13)

SCO – Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
Tot slot vond in Oldeholtpade de Friese derby van de Hoofdklasse plaats. Mid-Fryslân en SCO streden in de zaal nog met elkaar om handhaving – een strijd die werd gewonnen door SCO – maar op het veld zag de situatie er heel anders uit. Hoewel de Friezen in het blauw zich ook in de buitenlucht in de onderste helft van de ranglijst bevinden, is Mid-Fryslân een ware titelkandidaat. In de zonnige Hoolt-tuun zorgden de teams voor een flitsende start, maar na 2-4 zakte het doelpuntentempo. Tijdens het restant van de eerste helft zouden de doelpunten schaars blijven. De wedijverende Friezen zorgden, ondanks het stralende weer, soms voor een iets grimmige sfeer, maar het uitstekend leidende arbitragekoppel Evertsen-Van Marsbergen wist de wedstrijd goed in de hand te houden. Mid-Fryslân hield de leiding vast tot aan de rust, en met 6-7 barstte de tweede helft weer doelpuntrijk los. Enkele strafworpen verder viel de score bij 9-9 weer stil. Na een lange aanval, waarin Sjoerd Tel keer op keer de trekker mocht overhalen en zelfs vanaf de strafworpstip mocht aanleggen, was het toch Mid-Fryslân dat de korf weer vond. Marije Visser maakte 9-10, en volgde die meteen op met de 9-11. SCO vocht zich echter weer terug, en met nog enkele minuten op de klok was de score 12-12. Op dat moment maakten de rood-zwarte Friezen echter het verschil. Lotte Schrijver was verantwoordelijk voor de 12-13,en Jakko de Nekker had maar één hand nodig voor de 12-14. In de laatste twee minuten scoorden beide ploegen nog, maar aan het resultaat veranderde niets meer. Mid-Fryslân blijft op jacht naar de titel, SCO ziet de degradatiestreep weer een stapje dichterbij komen. (Uitslag: 13-15)

  W P
1. KCC 9 14
2. Mid-Fryslân 9 12
3. Groen Geel 9 12
4. Wageningen 9 10
5. Oost-Arnhem 9 7
6. SCO 9 6
7. De Meeuwen 9 6
8. OVVO 9 5

 

Programma:    
Oost-Arnhem - Groen Geel
OVVO - KCC
De Meeuwen - SCO
     
Mid-Fryslân - Wageningen

 

Datum: 22 april 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl