Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: #2

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: #2

Hoofdklasse

Tijd voor speelronde twee in de Hoofdklasse A. Nieuwerkerk sprong er qua resultaat deze week duidelijk uit. De ploeg van Leon Simons won met 25-18 van play-off-kandidaat Groen Geel. Verder won TOP (A) met diezelfde uitslag van SDO, pakte DSC de punten bij Avanti en overklaste Tempo in Zoetermeer Meervogels met 12-29. TOP en Tempo zijn tot nu toe als enige foutloos en staan bovenaan.

TOP (A) – SDO/Blijwerkt
SDO, dat vorige week opnieuw prima meekon maar geen punten pakte, kwam zaterdag op bezoek bij het in goede vorm verkerende TOP. De ploeg van Kees-Jan Oppe verloor dit seizoen nog amper en maakt een solide indruk. Tijdens de beginfase kon geen van de ploegen vroeg het verschil maken. Na veertien minuten nam SDO wel verrassend een 4-6 voorsprong. Maar TOP herstelde zich op tijd en zocht de kleedkamers op met een 11-9 voorsprong. Na rust was het snel klaar. Na tien minuten kwam TOP vier punten voor en bouwde het die voorsprong gestaag uit naar een ruime overwinning. Vooral de verdedigende kwaliteiten van de dames maakten het verschil, vindt TOP-coach Oppe: “De dames verdedigden erg goed en kregen maar drie doelpunten tegen. Gelukkig scoorden bij ons zeven van de acht spelers en als invaller schoot Sander Kloet er van afstand ook nog één in. Anita de Ridder scoorde zeven goals. Na twee wedstrijden staat TOP(A) lekker samen met Tempo bovenaan.” Jesper Oele (SDO) was realistisch. “Het was een terechte uitslag. Zij liepen in de tweede helft uit. Ik ben wel tevreden over de eerste helft, al hadden we voor moeten staan met rust. Dan hadden we ze meer pijn kunnen doen.” (Uitslag: 25-18)

Avanti/Flexcom – DSC
DSC verloor vorige week de eerste wedstrijd en wilde dat zaterdag rechtzetten. Avanti begon echter het best aan de wedstrijd. De ploeg uit Pijnacker kwam op 2-0 en breidde die voorsprong uit naar 7-2. Via de tussenstanden 10-4 en 11-5 leek Avanti de wedstrijd in handen te hebben. Maar DSC zette voor rust aan en kon terugkomen tot een 15-12 ruststand. Na rust kreeg de comeback van de Eindhovenaren helemaal gestalte. Ze kwamen terug tot 16-16 en voorkwamen lang dat Avanti tot scoren kwam. Daardoor stond het plots 16-22 en was de wedstrijd gespeeld. DSC scoorde maar liefst negen maal op rij, en dat is knap. Voor Avanti is de uitslag, na een goede start, erg zuur. Marrien Ekelmans (Avanti): “We speelden een prima eerste helft waarbij we er zes voorkomen. Het gat bij rust met drie voor, was te klein gezien de verhouding. Na rust verzuimen we het eerste stuk mee te scoren, waar we wel 100% kansen voor kregen. Daarmee hielpen we DSC in het zadel, dat de tweede helft een goede afronding kende.” (Uitslag: 22-28)

Nieuwerkerk – Groen Geel
Twee relatief jonge ploegen tegenover elkaar. Op het eerste oog leek het een wedstrijd te worden die in het voordeel van Groen Geel zou gaan eindigen, gezien de verhoudingen in deze Hoofdklasse-poule. Maar niks bleek minder waar. In sporthal Kleine Vink vond er een geweldige verrassing plaats. In de beginfase begon dat besef al door te dringen bij de spelers in het blauw. De ploeg kwam op een 4-3 voorsprong en die werd uitgebreid naar een 10-5 tussenstand na een kwartier. Het verschil van vijf bleef tot en met de rust op het bord staan: 15-10. In de tweede helft probeerde Groen Geel van alles maar kwam het niet dichterbij Nieuwerkerk, dat met Niels Stuurstraat een topschutter in huis had. Hij maakte er tien uit twintig pogingen. Nieuwerkerk-trainer Leon Simons: “Een verdiende overwinning van Nieuwerkerk op Groen Geel. Groen Geel is op papier kandidaat voor play-offs en was het dus een mooi moment om te meten hoe ver we zijn. Tegen Avanti en tegen Groen Geel hebben we laten zien wat we kunnen en dat willen we uitbouwen. We zijn een jong en talentvol team, dat wekelijks strijd levert. We genieten volop van de wedstrijden en trainingen en het is een genot om met deze spelers te werken. Ook ons tweede team heeft een goed niveau en is zeer gretig. Dat houdt ons eerste scherp.” Verliezend trainer Dico Dik was niet blij met zijn ploeg. “De uitslag is zeker terecht. Het verschil zat hem in de wil om te winnen. Nieuwerkerk overklaste ons hierin volledig. Natuurlijk zeer ontevreden met de wanprestatie die we neergezet hebben. En daarmee wil ik Nieuwerkerk niet tekort doen. Wij weten van vorig seizoen heel goed dat élke wedstrijd belangrijk is. Het kan Groen Geel natuurlijk een keer overkomen, maar niet op deze wijze.” (Uitslag: 25-18)

Meervogels/Fisica – Tempo
Een wedstrijd tussen Zoetermeer en Alphen aan den Rijn. Gezien de status van beide ploegen, normaal gesproken een prooi voor Tempo. Al leek het daar het eerste kwartier niet op. Meervogels kon prima meekomen met Tempo, maar zag daarna Tempo wel al snel weglopen. Het leverde een comfortabele ruststand op voor de ploeg van Frits Wip: 5-12. Na rust scoorde Tempo er nog lustig op los, maar haalde het de 30 nét niet. Tempo-trainer Wip was blij met het spel van zijn ploeg. “We gaven Meervogels veel druk en hier en daar lieten we spelers bewust vrij en dit werkte goed. Tevreden ben ik zeker met de overwinning; 29 scoren en 12 doorlaten, dat is goed. Ook de invallers hebben van zich doen spreken. Ik heb ook een speciale vermelding voor scheidsrechter Danny Gerritsen, die een puike pot floot. Dat mag ook een keer gezegd worden.” Meervogels-trainer Patrick den Hertog zag een goed Tempo. “Tegen een matig Meervogels. Een terechte uitslag. Het verschil werd gemaakt in de rebound en in het scorend vermogen. Tegen tegenstanders als Nieuwerkerk, Avanti, en TOP (thuis) moeten wij het laten zien.” (Uitslag: 12-29)

Stand Hoofdklasse A

  W P
1. Tempo 2 4
2. Top (A)  2 4
3. Nieuwerkerk  2 2
4. DSC 2 2
5. Groen Geel 2 2
6. Avanti 2 2
7. SDO/Blijwerkt 2 0
8. Meervogels/Fisica 2 0

 

Programma:    
Groen Geel - TOP (A) 
Tempo   Avanti
SDO/Blijwerkt - Nieuwerkerk
DSC - Meervogels/Fisica

 

Datum: 26 november 2018 - 18:00 uur
Door: Redactie Korfbal.
Fotograaf: Ilse Schaffers, korfbalfoto.nl