Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B #1

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B #1

Hoofdklasse

Afgelopen weekend zijn ook de Hoofdklassen weer begonnen. Ronde 1 in de Hoofdklasse B zag promovendus Mid-Fryslân meteen in de problemen komen bij AW.DTV, terwijl Oost-Arnhem en Wageningen elkaar nu ook in de zaal troffen. Rohda zorgde voor een spannende wedstrijd bij Dalto, Unitas deed hetzelfde bij SCO.

Voor we beginnen aan deze Round-Up is het goed om eerst kort in te gaan op de opbouw van het competitieschema. De Hoofdklasse is namelijk een week eerder gestart dan de reguliere competitie en ook eerder klaar. Dit heeft alles te maken met de de play-offs en finaleopzet na afloop van de competitie én de wens van de verenigingen om koppelingswensen voor teams in te dienen. Hierdoor zijn de rondes naar andere rondes verschoven, waardoor teams met twee uit- of thuiswedstrijden starten en er rond de jaarwisseling week op week tegen dezelfde tegenstanders gespeeld wordt. Geen enkele van de aanpassingen was ideaal, maar hierbij wordt volgens het KNKV wel het meeste recht gedaan aan de wensen van de verenigingen.

AW.DTV – Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
Een ploeg als AW.DTV zou in theorie niet al te veel moeite moeten hebben met een promovendus, maar de Amsterdammers waren gewaarschuwd. Op het veld had Mid-Fryslân veel indruk gewekt, onder andere door de enige club te zijn die erin slaagde KCC/SO natural te verslaan. Vanaf de eerste minuut was ook nu te zien dat de Friezen voor niets minder dan punten naar Amsterdam waren afgereisd. Al na vijf speelminuten waren er acht doelpunten gevallen, eerlijk verdeeld over de beide teams. Vervolgens nam AW.DTV de leiding. De Friezen bleven nog lang in de buurt, maar tegen het einde van de eerste helft werd het gat groter. Amber Linde bracht de ruststand met haar enige doelpunt op 17-13. Na rust zorgde Jim Snel meteen voor de 18-13, een tik die de bezoekers niet meer de boven kwamen. Mid-Fryslân kon in de tweede helft maar met moeite de korf nog vinden, al bleef het verschil nog even rond de vijf doelpunten hangen. Al snel was het verzet van de bezoekers echter gebroken. Een stand van 21-16 veranderde gedurende de tweede helft in een monsterscore. AW.DTV pakte uiteindelijk een zakelijke overwinning. Mid-Fryslân ontving een warm welkom in de Hoofdklasse B. (Uitslag: 30-18)

Wageningen – Oost-Arnhem
Waar Mid-Fryslân zo’n 140 kilometer moest afleggen om in Amsterdam te komen, mocht Oost-Arnhem nog geen twintig kilometer verderop in actie komen. Oost-Arnhem en Wageningen zijn elkaar verscheidene keren tegen het lijf gelopen over de afgelopen seizoenen, met name op het veld. Met de Arnhemmers als promovendi mogen de ploegen nu echter ook in de spiksplinternieuwe zaal in Wageningen de strijd aangaan. Na een enerverende beginfase begon het evenwicht echter te verschuiven in het voordeel van de thuisploeg. Nadat de tweede helft begon bij een stand van 14-10 zorgde Oost-Arnhem meteen voor het eerste doelpunt, maar dit luidde geen comeback in. In plaats daarvan liep Wageningen steeds verder uit. Met nog vijf minuten op de klok en een stand van 26-19 op de klok liet de thuisploeg de teugels echter vieren. Het verschil werd nog rap kleiner, maar bleef in het voordeel van Wageningen. (Uitslag: 28-25)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – Rohda
In Driebergen ontving verliezend Hoofdklassefinalist Dalto het Amsterdamse Rohda. Rohda, spelend in het zwart-wit omdat het klassieke geel-zwart al door Dalto werd gebruikt, zette een spannende wedstrijd neer. De eerste helft was echter overtuigend voor de thuisploeg. Het eerste gat van drie viel bij 10-7, maar Rohda had snel een antwoord paraat en sloot vanaf de strafworpstip weer aan bij 10-9. Weer liep Dalto uit, deze keer naar 14-10, maar weer wist Rohda iets terug te doen. Na de 15-14 was het laatste doelpunt van de eerste helft toch voor Dalto. In de tweede helft waren de doelpunten duur, met bijna drie gespeelde minuten tot Kenny Lauf de score in de tweede helft weer opende. Ook daarna bleef een echt doelpuntensalvo uit. Wel wist Rohda zich bij 17-17 eindelijk weer naast de thuisploeg te zetten, en zelfs te passeren bij 17-18. Dalto herstelde dit met de 19-18 van Dico de Jager, en ook na de 19-19 werd de voorsprong hersteld, maar daarna nam Rohda het over. Een achterstand van 20-19 met nog zeven minuten op de klok werd via twee afstandschoten en een vrije bal een voorsprong van 20-22 met nog slechts anderhalve minuut te spelen. Dalto-captain Maarten Groot-Hulze bracht zijn ploeg echter weer terug door dertig tellen later een rebound af te ronden, maar de laatste aanval voor de gelijkmaker werd verspeeld. Rohda won haar eerste wedstrijd in een bloedstollende slotfase, Dalto zal zich moeten verbeteren. (Uitslag: 21-22)

SCO – Unitas/Perspectief
In Wolvega ontving SCO Unitas. Afgaande op de resultaten van vorig seizoen was SCO de favoriet. Bij het eerste duel tussen de twee won SCO op het nippertje door een doelpunt van Britt Rottink, in de return waren de Friezen dominant. Dit duel leek echter meer op die eerste. SCO nam wel het eerste initiatief en kwam met 2-0 voor, maar al snel herstelde Unitas zich en kwam op 2-3 voorsprong. Het volgende gat viel pas veel later met de 8-6 van Britt Rottink, en ook deze keer werd het in rap tempo gerepareerd. Het rustsignaal klonk bij 11-11. Toen Mike van Boven na rust de 11-12 maakte leek het doelpuntenverloop even door te gaan waar het gebleven was, maar niets bleek minder waar. SCO deelde tik na tik uit, en plotseling stond er een stand van 17-12 op het scorebord. De ingevallen Ineke de Boer wilde weer aan de comeback beginnen met haar 17-13, maar SCO stak daar nog even een stokje voor met de 18- en 19-13. Daarna kon de comeback wel echt losbarsten. 19-13 werd 19-15, 20-15 werd 20-18. Zodra het verschil twee werd deed SCO weer genoeg terug om de Harderwijkers af te houden, maar bij 23-22 vond Mark Kreikamp toch de aansluiting. Het was echter niet genoeg voor Unitas. Menno de Vries zorgde er vanaf de 24-23 voor dat de bezoekers zich er niet meer naast konden zetten, waarna Annick Koning de genadeklap uitdeelde. SCO liet zich niet overvallen door de tweede adem van Unitas. Unitas kreeg net iets te veel goed te maken en ging strijdend ten onder in Wolvega. (Uitslag: 26-23)

Stand Hoofdklasse B:

  W P
1. AW.DTV 1 2
2. Wageningen 1 2
3. SCO 1 2
4. Rohda 1 2
5. Dalto/Klaverblad Verzekeringen 1 0
6. Oost-Arnhem 1 0
7. Unitas/Perspectief 1 0
8. Mid-Fryslân/Jansma Burdaard 1 0

 

Programma:    
Oost-Arnhem - Rohda
Wageningen - Dalto/Klaverblad Verzekeringen
SCO - AW.DTV
Unitas/Perspectief - Mid-Fryslân/Jansma Burdaard

 

Datum: 19 november 2018 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl