Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B #1

Hoofdklasse

Afgelopen weekend zijn ook de Hoofdklassen weer begonnen. Ronde 1 in de Hoofdklasse B zag promovendus Mid-Fryslân meteen in de problemen komen bij AW.DTV, terwijl Oost-Arnhem en Wageningen elkaar nu ook in de zaal troffen. Rohda zorgde voor een spannende wedstrijd bij Dalto, Unitas deed hetzelfde bij SCO.

Voor we beginnen aan deze Round-Up is het goed om eerst kort in te gaan op de opbouw van het competitieschema. De Hoofdklasse is namelijk een week eerder gestart dan de reguliere competitie en ook eerder klaar. Dit heeft alles te maken met de de play-offs en finaleopzet na afloop van de competitie én de wens van de verenigingen om koppelingswensen voor teams in te dienen. Hierdoor zijn de rondes naar andere rondes verschoven, waardoor teams met twee uit- of thuiswedstrijden starten en er rond de jaarwisseling week op week tegen dezelfde tegenstanders gespeeld wordt. Geen enkele van de aanpassingen was ideaal, maar hierbij wordt volgens het KNKV wel het meeste recht gedaan aan de wensen van de verenigingen.

AW.DTV – Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
Een ploeg als AW.DTV zou in theorie niet al te veel moeite moeten hebben met een promovendus, maar de Amsterdammers waren gewaarschuwd. Op het veld had Mid-Fryslân veel indruk gewekt, onder andere door de enige club te zijn die erin slaagde KCC/SO natural te verslaan. Vanaf de eerste minuut was ook nu te zien dat de Friezen voor niets minder dan punten naar Amsterdam waren afgereisd. Al na vijf speelminuten waren er acht doelpunten gevallen, eerlijk verdeeld over de beide teams. Vervolgens nam AW.DTV de leiding. De Friezen bleven nog lang in de buurt, maar tegen het einde van de eerste helft werd het gat groter. Amber Linde bracht de ruststand met haar enige doelpunt op 17-13. Na rust zorgde Jim Snel meteen voor de 18-13, een tik die de bezoekers niet meer de boven kwamen. Mid-Fryslân kon in de tweede helft maar met moeite de korf nog vinden, al bleef het verschil nog even rond de vijf doelpunten hangen. Al snel was het verzet van de bezoekers echter gebroken. Een stand van 21-16 veranderde gedurende de tweede helft in een monsterscore. AW.DTV pakte uiteindelijk een zakelijke overwinning. Mid-Fryslân ontving een warm welkom in de Hoofdklasse B. (Uitslag: 30-18)

Wageningen – Oost-Arnhem
Waar Mid-Fryslân zo’n 140 kilometer moest afleggen om in Amsterdam te komen, mocht Oost-Arnhem nog geen twintig kilometer verderop in actie komen. Oost-Arnhem en Wageningen zijn elkaar verscheidene keren tegen het lijf gelopen over de afgelopen seizoenen, met name op het veld. Met de Arnhemmers als promovendi mogen de ploegen nu echter ook in de spiksplinternieuwe zaal in Wageningen de strijd aangaan. Na een enerverende beginfase begon het evenwicht echter te verschuiven in het voordeel van de thuisploeg. Nadat de tweede helft begon bij een stand van 14-10 zorgde Oost-Arnhem meteen voor het eerste doelpunt, maar dit luidde geen comeback in. In plaats daarvan liep Wageningen steeds verder uit. Met nog vijf minuten op de klok en een stand van 26-19 op de klok liet de thuisploeg de teugels echter vieren. Het verschil werd nog rap kleiner, maar bleef in het voordeel van Wageningen. (Uitslag: 28-25)