Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: #10

Hoofdklasse

Speelronde 10 van de Hoofdklasse B was er één met een aantal cruciale wedstrijden. Dalto en Wageningen streden in Driebergen om plek twee, terwijl Unitas alles moest geven tegen concurrent Mid-Fryslân om een reële kans op handhaving te houden.

Rohda – Oost-Arnhem
Maar voor die spannende wedstrijden van start gingen mocht Oost-Arnhem op bezoek in Amsterdam. De Arnhemmers gaan het hele seizoen al graag op jacht naar stuntjes bij hoger geklasseerde ploegen, en kwam in eigen huis tegen Rohda behoorlijk in de buurt (26-27). Hoewel de ploeg sterk startte, kon het dat trucje in de tiende speelronde niet herhalen. Het verschil kwam pas voor het eerst op 2 toen Jessica Jansen de stand op 8-6 zette door een vrije bal te benutten. Oost-Arnhem klampte nog even aan, maar na de 9-8 van Matthijs Baerends ging Rohda er vandoor. De Amsterdamse heren kwamen allemaal aan beurt om te scoren voordat Oost-Arnhem weer de korf vond. Het verschil bleef even plakken rond de zes, wat de staf uit Arnhem de gelegenheid gaf een wijziging aan te brengen. Matthijs Baerends en Bas van de Pijpekant ruilden van vak, maar de wissel had niet het gewenste effect. In plaats daarvan bracht Rohda de ruststand op 19-10. De tweede helft bracht geen veranderingen. Bij 21-11 geraakte het gat in de dubbele cijfers, maar de ploeg uit Amsterdam toonde geen genade. Rohda krikte het doelsaldo behoorlijk omhoog, terwijl Oost-Arnhem met lege handen naar huis moest. (Uitslag: 36-18)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – Wageningen
Wie op zoek was naar een spannende wedstrijd was in Driebergen wel aan het goede adres. Wageningen en Dalto deelden de tweede plek, wat betekende dat de winnaar van het onderlinge duel een belangrijke stap zou zetten op weg naar de play-offs. De sfeer zat er goed in, met een geelgekleurde Dalto-tribune en een hele groep blauw-witte supporters uit Wageningen. In de eerste helft konden de ploegen maar moeilijk de korf vinden. Het viel op dat de bezoekers beter wisten in te spelen op de scheidsrechter, wat hen meerdere vrije ballen en strafworpen opleverde. Toch was het de thuisploeg die met een voorsprong mocht rusten: een magere 9-8. In de tweede helft schoot Dalto uit de startblokken. 9-8 werd 11-8, waarmee voor het eerst in de wedstrijd een gat van drie viel. Wageningen-coach Erik van Brenk keek plotseling naar een achterstand, en besloot de wisselcarrousel open te gooien. Eline van Veldhuisen en Michelle van den Tempel werden van vak gewisseld, en die zet pakte enorm goed uit. Wageningen nam heft in handen, kwam op voorsprong en wist die vast te houden tot 20-23. De slotminuten waren ondertussen aangebroken en de spanning bereikte een hoogtepunt toen Dalto de 22-23 in de korf legde. De 22-24 volgde al snel, maar Mathijs den Ouden was effectief en bracht de stand met nog een minuutje op de klok naar 23-24. Wageningen wist de bal echter lang in de aanval te houden, waarna Steven Landman de genadeklap gaf. De score was 23-25 met nog zeventien seconden, een onmogelijke opgave voor de thuisploeg. Wageningen zet zichzelf met één been in de play-offs, Dalto heeft dat niet meer in eigen hand. (Uitslag: 23-25)