Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: #10

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: #10

Hoofdklasse

Speelronde 10 van de Hoofdklasse B was er één met een aantal cruciale wedstrijden. Dalto en Wageningen streden in Driebergen om plek twee, terwijl Unitas alles moest geven tegen concurrent Mid-Fryslân om een reële kans op handhaving te houden.

Rohda – Oost-Arnhem
Maar voor die spannende wedstrijden van start gingen mocht Oost-Arnhem op bezoek in Amsterdam. De Arnhemmers gaan het hele seizoen al graag op jacht naar stuntjes bij hoger geklasseerde ploegen, en kwam in eigen huis tegen Rohda behoorlijk in de buurt (26-27). Hoewel de ploeg sterk startte, kon het dat trucje in de tiende speelronde niet herhalen. Het verschil kwam pas voor het eerst op 2 toen Jessica Jansen de stand op 8-6 zette door een vrije bal te benutten. Oost-Arnhem klampte nog even aan, maar na de 9-8 van Matthijs Baerends ging Rohda er vandoor. De Amsterdamse heren kwamen allemaal aan beurt om te scoren voordat Oost-Arnhem weer de korf vond. Het verschil bleef even plakken rond de zes, wat de staf uit Arnhem de gelegenheid gaf een wijziging aan te brengen. Matthijs Baerends en Bas van de Pijpekant ruilden van vak, maar de wissel had niet het gewenste effect. In plaats daarvan bracht Rohda de ruststand op 19-10. De tweede helft bracht geen veranderingen. Bij 21-11 geraakte het gat in de dubbele cijfers, maar de ploeg uit Amsterdam toonde geen genade. Rohda krikte het doelsaldo behoorlijk omhoog, terwijl Oost-Arnhem met lege handen naar huis moest. (Uitslag: 36-18)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – Wageningen
Wie op zoek was naar een spannende wedstrijd was in Driebergen wel aan het goede adres. Wageningen en Dalto deelden de tweede plek, wat betekende dat de winnaar van het onderlinge duel een belangrijke stap zou zetten op weg naar de play-offs. De sfeer zat er goed in, met een geelgekleurde Dalto-tribune en een hele groep blauw-witte supporters uit Wageningen. In de eerste helft konden de ploegen maar moeilijk de korf vinden. Het viel op dat de bezoekers beter wisten in te spelen op de scheidsrechter, wat hen meerdere vrije ballen en strafworpen opleverde. Toch was het de thuisploeg die met een voorsprong mocht rusten: een magere 9-8. In de tweede helft schoot Dalto uit de startblokken. 9-8 werd 11-8, waarmee voor het eerst in de wedstrijd een gat van drie viel. Wageningen-coach Erik van Brenk keek plotseling naar een achterstand, en besloot de wisselcarrousel open te gooien. Eline van Veldhuisen en Michelle van den Tempel werden van vak gewisseld, en die zet pakte enorm goed uit. Wageningen nam heft in handen, kwam op voorsprong en wist die vast te houden tot 20-23. De slotminuten waren ondertussen aangebroken en de spanning bereikte een hoogtepunt toen Dalto de 22-23 in de korf legde. De 22-24 volgde al snel, maar Mathijs den Ouden was effectief en bracht de stand met nog een minuutje op de klok naar 23-24. Wageningen wist de bal echter lang in de aanval te houden, waarna Steven Landman de genadeklap gaf. De score was 23-25 met nog zeventien seconden, een onmogelijke opgave voor de thuisploeg. Wageningen zet zichzelf met één been in de play-offs, Dalto heeft dat niet meer in eigen hand. (Uitslag: 23-25)

Mid-Fryslân/Jansma Burdaard – Unitas/Perspectief
Tegelijkertijd werd in Grou gestreden voor handhaving. Unitas, dat vanaf de eerste speelronde op de laatste plek had gestaan en nog altijd geen punten had weten te pakken, ging op bezoek bij Mid-Fryslân. De Friezen startten het seizoen goed, maar waren blijven hangen op 4 punten en daardoor vlak boven Unitas terecht gekomen. De wedstrijd begon qua doelpunten nog trager dan Dalto-Wageningen, met een stand van 1-2 halverwege de eerste helft. Vervolgens kwamen beide ploegen langzamerhand op gang. Unitas bracht de voorsprong naar 3-5, maar werd al snel ingehaald door de Friezen. Mid-Fryslân kwam bij 8-7 voor het eerst op voorsprong, en mocht uiteindelijk bij 10-8 gaan rusten. Unitas kreeg tijdens het rustsignaal klonk nog een tegenslag te verduren, toen Ineke de Boer een flinke smak maakte en daardoor de tweede helft vanaf de kant moest aanzien. Toch herstelde Unitas zich goed na rust, door snel naar 10-11 te klimmen voor Mid-Fryslân met een time-out het ritme poogde te onderbreken. Dat lukte, en al snel stonden de Friezen weer op een comfortabele 14-11. Die voorsprong wist het vast te houden, maar bij 17-14 sloeg de vlam in de pan. Een kort onderonsje tussen Bjarne de Jong en Wessel Bergsma eindigde in een verrassende rode kaart voor Bergsma, met nog een gele kaart voor coach Peter Tolsma wegens beklag. Dit veranderde echter niks aan de uitslag: Mid-Fryslân behield de voorsprong, en hield de punten in Grou. Unitas heeft een wonder nodig om nog kans te maken op handhaving, en zal zelf alle vier de laatste wedstrijden moeten winnen. Voor Mid-Fryslân wacht in speelronde 11 de kraker tegen Oost-Arnhem. (Uitslag: 26-21) 

AW.DTV – SCO
Tot slot ging SCO op bezoek bij AW.DTV in Amsterdam. De Friezen uit Oldeholtpade zaten in een flow na de overwinning op Rohda in speelronde 9, maar moesten het nu doen zonder de geblesseerde Melvin Frieswijk en de geschorste Femke van Zwol. Ook AW.DTV was echter niet compleet, door het ontbreken van de geschorste hoofdcoach Edwin Bouman. Al snel werd duidelijk dat SCO niet voor niets naar de hoofdstad was afgereisd. Met een overwinning zou de ploeg de strijd om de play-offs een stuk spannender kunnen maken, en heel misschien zelfs nog zelf meedoen. SCO kwam voor het eerst op twee verschil bij 2-4, en wist die voorsprong door te zetten naar 4-6. Beide ploegen waren niet bang om overtredingen te maken. Met name AW.DTV wist veel strafworper te ontvangen, maar was niet effectief genoeg vanaf de stip. Toch herstelde de thuisploeg zich, en al snel toonde het scorebord een ruime 10-6. Dit bracht de bezoekers tot een time-out, die ervoor zorgde dat SCO zich weer oprichtte en met 14-14 de kleedkamers op mocht zoeken. In de tweede helft hielden de ploegen elkaar lang in het vizier. Tot 21-20 bleef de marge miniem. Vanaf dat punt ging AW.DTV er echter plotseling vandoor. 22-21 veranderde in 24-21, waarmee SCO de punten langzaam buiten bereik zag drijven. Het eindsignaal naderde, waarmee AW.DTV nog een kers op de taart plaatste. SCO kon lang mee, maar moest het in de slotfase afleggen tegen de koploper. (Uitslag: 25-21)

Stand Hoofdklasse B:

  W P
1. AW,DTV 10 18
2. Wageningen 10 16
3. Dalto/Klaverblad Verzekeringen 10 14
4. SCO 10 10
5. Rohda 10 10
6. Oost-Arnhem 10 6
7. Mid-Fryslân/Jansma Burdaard 10 6
8. Unitas/Perspectief 10 0

 

Programma:    
Oost-Arnhem - Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
Unitas/Perspectief - Rohda
Wageningen - AW.DTV
SCO - Dalto/Klaverblad Verzekeringen

 

Datum: 4 februari 2019 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl