Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: #11

Hoofdklasse

In speelronde 11 was de strijd om de play-offs in Hoofdklasse B in volle gang. AW.DTV en Wageningen, de ploegen die na 10 ronden op de felbegeerde eerste en tweede plek stonden, troffen elkaar in Wageningen. Ondertussen moest Dalto winnen van SCO om nog een reële kans te maken op een plek bij de eerste twee, en werd in Arnhem gevochten voor handhaving.

Oost-Arnhem – Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
Het eerste duel ging echter om handhaving. Promovendi Mid-Ryslân en Oost-Arnhem hadden beide zes punten uit de eerste tien wedstrijden weten te winnen. Waar Oost-Arnhem op papier met de zesde plek veilig was, stonden de Friezen op plek 7 in de gevarenzone. Er stond dus veel op het spel in Arnhem. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden, maar de thuisploeg maakte al snel een einde aan die belofte. Oost-Arnhem was oppermachtig in eigen hal en liep in zo’n 7 minuten uit naar een enorme 10-1 stand. Bij 12-2 bereikte het verschil de dubbele cijfers. Dat leek Mid-Fryslân even weer terug te brengen, maar bij 15-5 haalde de ploeg van Ron Steenbergen weer de tien verschil. Rick Verdouw blonk met name vroeg in de eerste helft uit door maar liefst zeven keer de korf te vinden voor het rustsignaal klonk. Bij een monsterscore van 21-13 zochten de ploegen de kleedkamers op. De tweede helft zag geen verandering in het spelbeeld. Jakko de Nekker, vervanger van de geschorste Fries Wessel Bergsma, deed zijn part met zeven doelpunten in totaal. Mid-Fryslân kon echter niet meer opboksen tegen de overmacht uit Arnhem in de eerste helft. Het verschil werd nog behoorlijk teruggebracht in de laatste paar minuten, maar Oost-Arnhem had de punten eigenlijk al binnen. Mid-Fryslân is nog niet gedegradeerd, maar moet met een loodzwaar programma nog minstens drie punten uit drie wedstrijden halen. Oost-Arnhem kan in ronde 12 bij verlies van Mid-Fryslân handhaven. (Uitslag: 29-23)

Unitas/Perspectief – Rohda
Unitas begon in eigen huis aan een onmogelijke opgave. Mede dankzij de overwinning van Oost-Arnhem moest de puntloze ploeg alle laatste vier wedstrijden winnen om nog kans te houden op handhaving, maar daarvoor moest het wel Rohda aan de kant zetten. De Harderwijkers bleven een stuk langer bij dan hun Friese concurrenten, maar moesten na verloop van tijd het hoofd buigen aan de Amsterdammers. Na de 5-6 zette Rohda een serie naar 5-9 in, en na een Harderwijks doelpunt ging de ploeg al snel door naar 6-12. Mike van Boven vond nog eenmaal de korf voor het rustsignaal klonk. Unitas heeft het gehele seizoen al last van een dip na rust, maar nu leek die uit te blijven. Unitas verkleinde het verschil zelfs naar drie bij 10-13 om het daar vervolgens even te houden, maar na de 12-15 liet Rohda zien wie de baas was. De ploeg van Poelstra gaf gas, waarna ook wissels bij de thuisploeg niet konden voorkomen dat de stand op 12-20 terecht kwam. Die klap kwam Unitas niet meer te boven. Rohda deed prima zaken, maar maakt net geen kans meer op een plek bij de eerste twee. Unitas verloor en is de tweede bekende degradant uit de Hoofdklasse, na HKA-ploeg SDO. (Uitslag: 19-27)