Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: #11

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: #11

Hoofdklasse

In speelronde 11 was de strijd om de play-offs in Hoofdklasse B in volle gang. AW.DTV en Wageningen, de ploegen die na 10 ronden op de felbegeerde eerste en tweede plek stonden, troffen elkaar in Wageningen. Ondertussen moest Dalto winnen van SCO om nog een reële kans te maken op een plek bij de eerste twee, en werd in Arnhem gevochten voor handhaving.

Oost-Arnhem – Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
Het eerste duel ging echter om handhaving. Promovendi Mid-Ryslân en Oost-Arnhem hadden beide zes punten uit de eerste tien wedstrijden weten te winnen. Waar Oost-Arnhem op papier met de zesde plek veilig was, stonden de Friezen op plek 7 in de gevarenzone. Er stond dus veel op het spel in Arnhem. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden, maar de thuisploeg maakte al snel een einde aan die belofte. Oost-Arnhem was oppermachtig in eigen hal en liep in zo’n 7 minuten uit naar een enorme 10-1 stand. Bij 12-2 bereikte het verschil de dubbele cijfers. Dat leek Mid-Fryslân even weer terug te brengen, maar bij 15-5 haalde de ploeg van Ron Steenbergen weer de tien verschil. Rick Verdouw blonk met name vroeg in de eerste helft uit door maar liefst zeven keer de korf te vinden voor het rustsignaal klonk. Bij een monsterscore van 21-13 zochten de ploegen de kleedkamers op. De tweede helft zag geen verandering in het spelbeeld. Jakko de Nekker, vervanger van de geschorste Fries Wessel Bergsma, deed zijn part met zeven doelpunten in totaal. Mid-Fryslân kon echter niet meer opboksen tegen de overmacht uit Arnhem in de eerste helft. Het verschil werd nog behoorlijk teruggebracht in de laatste paar minuten, maar Oost-Arnhem had de punten eigenlijk al binnen. Mid-Fryslân is nog niet gedegradeerd, maar moet met een loodzwaar programma nog minstens drie punten uit drie wedstrijden halen. Oost-Arnhem kan in ronde 12 bij verlies van Mid-Fryslân handhaven. (Uitslag: 29-23)

Unitas/Perspectief – Rohda
Unitas begon in eigen huis aan een onmogelijke opgave. Mede dankzij de overwinning van Oost-Arnhem moest de puntloze ploeg alle laatste vier wedstrijden winnen om nog kans te houden op handhaving, maar daarvoor moest het wel Rohda aan de kant zetten. De Harderwijkers bleven een stuk langer bij dan hun Friese concurrenten, maar moesten na verloop van tijd het hoofd buigen aan de Amsterdammers. Na de 5-6 zette Rohda een serie naar 5-9 in, en na een Harderwijks doelpunt ging de ploeg al snel door naar 6-12. Mike van Boven vond nog eenmaal de korf voor het rustsignaal klonk. Unitas heeft het gehele seizoen al last van een dip na rust, maar nu leek die uit te blijven. Unitas verkleinde het verschil zelfs naar drie bij 10-13 om het daar vervolgens even te houden, maar na de 12-15 liet Rohda zien wie de baas was. De ploeg van Poelstra gaf gas, waarna ook wissels bij de thuisploeg niet konden voorkomen dat de stand op 12-20 terecht kwam. Die klap kwam Unitas niet meer te boven. Rohda deed prima zaken, maar maakt net geen kans meer op een plek bij de eerste twee. Unitas verloor en is de tweede bekende degradant uit de Hoofdklasse, na HKA-ploeg SDO. (Uitslag: 19-27)

SCO – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
In Wolvega moest Dalto vechten om een kans op de play-offs. De ploeg uit Driebergen had dat sinds het verlies tegen Wageningen in de voorgaande ronde niet meer zelf in handen, maar zou de controle terugkrijgen bij een overwinning van Wageningen op AW.DTV. Daarvoor moest de ploeg zelf wel winnen, in dit geval van SCO. Dat de Friezen niet onderschat dienden te worden, toonden zij al vroeg aan. De ploeg van voormalig Daltonaar Riko Kruit nam de touwtjes vroeg in handen en kwam op een mooie 6-3 voorsprong. De bezoekers herstelden echter tijdig. Al snel werd SCO bij- en ingehaald dankzij een vlijmscherpe Rudo Schulting, maar niet overrompeld. Toch was het Dalto dat na een serie van drie bij 12-15 optimistisch de kleedkamers op mocht zoeken. Na rust kwamen de Driebergenaren ook weer beter uit de startblokken. Bij 14-20 had SCO een duidelijk gat laten vallen, dat het vervolgens weer hard probeerde dicht te breiden. Even leek dat te lukken, maar een geelzwarte time-out verstoorde het kobaltblauwe ritme. SCO kwam niet verder dan 17-20, waarna Dalto een positieve slotfase inging. De punten mochten uiteindelijk met duidelijk verschil mee naar Driebergen. SCO merkte wellicht het gemis van Melvin Frieswijk en bleef steken op tien punten. (Uitslag: 20-25)

Wageningen – AW.DTV
Tot slot het duel in de top twee. AW.DTV mocht op bezoek in Wageningen, wat betekende dat de ploeg een belangrijke stap kon zetten met het einde van de competitie in zicht. Hetzelfde gold voor Wageningen, dat van de drie play-offkandidaten op papier het makkelijkste programma heeft in de laatste drie ronden. In een knotsgekke wedstrijd was het de thuisploeg die – verreweg –  het beste startte: Wageningen knalde uit de startblokken en liep in de eerste helft uit naar 13-3 tegen de koploper die het hele zaalseizoen nog maar één keer puntverlies had geleden. Voor het einde van de eerste helft ook maar in zicht was, leek een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen al gespeeld. Niets bleek echter minder waar. AW.DTV toonde een ongekende hoeveelheid aan veerkracht, door de verdediging plotseling dicht te zetten en zelf de doelpuntenkraan open te zetten. Nog voor rust herstelde de ploeg van Edwin Bouman magistraal naar 13-11, en na een sterke start aan de tweede helft kwam AW.DTV bij 13-14 weer op voorsprong. Pas toen was het Jasper Broenink die nog net op tijd de korf vond bij Wageningen. De stand was 14-14, en de wedstrijd kon spreekwoordelijk weer op nul beginnen. Nu hielden de ploegen elkaar een tijdje in het vizier, maar bij 18-16 lieten de Amsterdammers weer een gaatje vallen. Vervolgens was het Steven Landman die het verschil zelfs weer op vier bracht. Dat verschil kwam AW.DTV niet meer te boven. Waar Wageningen in speelronde 10 de deur voor Dalto dichtgooide, zet het diezelfde deur in speelronde 11 weer op een kier. Zelf werkte Wageningen zich naar een uitstekende uitgangspositie. AW.DTV mag geen punten verliezen, en zal dan wellicht in de laatste ronde met Dalto strijden om de play-offs. (Uitslag: 25-23)

Stand Hoofdklasse B:

  W P
1. AW.DTV 11 18
2. Wageningen 11 18
3. Dalto/Klaverblad Verzekeringen 11 16
4. Rohda 11 12
5. SCO 11 10
6. Oost-Arnhem 11 8
7. Mid-Fryslân/Jansma Burdaard 11 6
8. Unitas/Perspectief 11 0

 

Programma:    
Oost-Arnhem - Unitas/Perspectief
Mid-Fryslân/Jansma Burdaard - Dalto/Klaverblad Verzekeringen
AW.DTV - Rohda
Wageningen - SCO

 

Datum: 11 februari 2019 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl