Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: #13

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: #13

Hoofdklasse

In de op één na laatste speelronde van de Hoofdklasse B is de strijd om de play-offs nog altijd onverminderd spannend. Wageningen kon zich als eerste verzekeren van een plek bij de bovenste twee door te winnen van Mid-Fryslân, terwijl AW.DTV op visite ging bij Oost-Arnhem en Dalto een bezoekje bracht bij Unitas.

Oost-Arnhem – AW.DTV
Vergeleken met AW.DTV stond er voor Oost-Arnhem eigenlijk niet bijzonder veel meer op het spel. Waar de Amsterdammers een overwinning goed konden gebruiken in de aanloop naar de beslissing tegen Dalto, had de thuisploeg zowel de degradatiestreep als de play-offs al een tijdje terug uit het zicht zien verdwijnen. Oost-Arnhem speelde echter wel de laatste thuiswedstrijd van het zaalseizoen, en toonde zich gebrand om het thuispubliek met een spektakel te bedanken. Toch was het AW.DTV dat het heft in handen nam. Bij 6-10 leek de ploeg uit de hoofdstad al een behoorlijke voorsprong te hebben opgebouwd, maar de promovendus uit Arnhem counterde snel. Bij 11-11 stonden de ploegen weer op gelijke hoogte, waarna Oost-Arnhem zelfs op een 13-12 voorsprong kwam bij rust. De tweede helft was vanaf minuut één spannend, maar de voorsprong lag verrassend genoeg steeds bij de thuisploeg. Het was AW.DTV dat steeds in de achtervolging moest, mede dankzij een zuivere Bas Broenink. Bij 21-20 leken de ploegen zich op te maken voor een spannende, interessante slotfase. Hoewel spannend echter beslist het verkeerde woord was, was het slotstuk zeker interessant. Oost-Arnhem zette de verdediging dicht en liep stapje voor stapje uit. Tegen de tijd dat Naomi Busch namens AW.DTV de korf weer wist te vinden, hadden de Arnhemmers hun doelpuntentotaal al naar 29 gekrikt. Het was Bas Broenink die het laatste zaalduel van Oost-Arnhem afsloot door vanaf de middenlijn de 30 aan te tikken tegen de koploper. De thuisploeg geniet, terwijl AW.DTV een matig duel van zich af moet zetten om zich voor te bereiden op de beslissing tegen Dalto. (Uitslag: 30-22)

Unitas/Perspectief – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Dalto ging in speelronde 13 op bezoek in Harderwijk. Waar AW.DTV zich liet verrassen door Oost-Arnhem, had Dalto echter geen problemen met Unitas. Na de 1-1 van Maike van den Berg kwam de hekkensluiter nooit meer op gelijke hoogte met de ploeg uit Driebergen. Dalto domineerde vanaf de eerste minuut. Unitas laat gedurende het gehele seizoen al een patroon zien waarbij de ploeg in de eerste helft lang meekon met de andere ploegen om vervolgens in het tweede bedrijf de punten te verliezen, maar zelfs dat was niet aan de orde. Na de 4-6 werd het eerste gat al geslagen, en hoewel de ploeg het verschil van 4-10 nog kon terugdringen naar 8-11, lukte het de Harderwijkers in de rest van de eerste helft niet meer om te scoren. Bij een stand van 8-17 zochten de teams de kleedkamers op. De tweede helft gaf de thuisploeg geen kans om nog terug te komen. De marge van Dalto dook enkele keren onder de 9, maar het verschil werd niet kleiner dan 8 doelpunten. Unitas verliest en zal de laatste wedstrijd van de Hoofdklasse tegen Wageningen spelen. Dalto wint vrijwel probleemloos en gaat met een goed gevoel de beslissing tegen AW.DTV in, waar dankzij het verlies van de Amsterdammers nu ook een gelijkspel voldoende is. (Uitslag: 26-36)

Rohda – SCO
Met de overwinning van Oost-Arnhem kwam er wat meer druk te liggen op het laatste duel op zaterdag. Rohda en SCO zullen samen met de Arnhemmers plekken 4 tot en met 6 verdelen, en met een overwinning kon SCO de ploegen allemaal op gelijke hoogte krijgen. Rohda kon zich met een overwinning verzekeren van plek 4, dankzij het positieve onderling resultaat ten opzichte van Oost-Arnhem. De thuisploeg kwam sterk uit de startblokken en wist al bij 7-3 een gat van vier doelpunten te slaan, dat de ploeg vervolgens de gehele eerste helft vasthield. Na een gemiste Friese strafworp werd het verschil zelfs zes, waarna de Amsterdammers de ruststand op een comfortabele 18-13 kregen. In de tweede helft vocht SCO zich stapje voor stapje terug. De ploeg kwam enkele keren op drie verschil voor Menno de Vries zijn ploeg nog een stapje dichterbij bracht met de 22-20, maar in de laatste vijf minuten bleef SCO droog staan. Rohda versloeg SCO en wint daarmee de strijd om plek 4, terwijl voor SCO volgende week Oost-Arnhem wacht. In eigen huis zullen de Friezen met minstens acht doelpunten verschil moeten winnen om de vijfde plek te behalen. (Uitslag: 25-20)

Mid-Fryslân/Jansma Burdaard – Wageningen
Tot slot bracht Wageningen op zondag een bezoek aan Mid-Fryslân. Dankzij het verlies van AW.DTV was nu zelfs gelijkspel al genoeg om Wageningen te verzekeren van een play-offticket. De thuisploeg speelde echter haar laatste thuiswedstrijd in de Hoofdklasse, en was van plan strijdend ten onder te gaan. De Friezen namen brutaal de leiding en kwamen al vroeg op een 3-0 voorsprong. De 3-2 liet echter niet lang op zich wachten, en enkele minuten later was ook de gelijkmaker daar. De ploegen gingen even gelijk op, maar na de 7-7 zette Wageningen het gas erop. De ploeg sloeg een gat van vier en nam dat verschil mee naar een ruststand van 11-15. In de tweede helft bleef het wedstrijdbeeld lang onveranderd, met twee ploegen die om en om de korf leken te vinden. Bij 18-20 zette Martijn de Bruin zijn ploeg vanaf de strafworpstip echter toch weer op twee verschil, waarmee de aansluiting binnen bereik was. Die werd gevonden door de 20-21 van Joss Abbingh, maar zodra de bezoekers in gevaar kwamen zette de ploeg weer de motor aan. Pas na de vrij bal van Jeffrey van Huenen die Wageningen op 20-25 zette kwam Mid-Fryslân weer aan scoren toe. Het gat van de eerste helft was weer hersteld, en met nog maar vier minuten op de klok leek de wedstrijd een verloren zaak voor de Friezen. De ploeg zette nog een laatste keer aan en maakte vaart, maar werd op 25-27 afgestopt door een Wageningse time-out. Wageningen herstelde de marge, deze keer met nog maar een minuut op de klok. Mid-Fryslân gebruikte die minuut nog effectief, maar het verschil was groot genoeg dat Harm Smit het laatste doelpunt met de lachende Wageningen-captain Jasper Broenink vierde. Mid-Fryslân mag in de laatste ronde op bezoek bij Rohda. Wageningen pakt de leiding, kwalificeert zich voor de play-offs en kan in de laatste ronde ervoor zorgen vanaf de eerste plek de nacompetitie in te gaan door punten te pakken bij Unitas. (Uitslag: 27-29)

Stand Hoofdklasse B:

  W P
1. Wageningen 13 22
2. Dalto/Klaverblad Verzekeringen 13 20
3. AW.DTV 13 20
4. Rohda 13 14
5. Oost-Arnhem 13 12
6. SCO 13 10
7. Mid-Fryslân/Jansma Burdaard 13 6
8. Unitas/Perspectief 13 0

 

Programma:    
Dalto/Klaverblad Verzekeringen - AW.DTV
SCO - Oost Arnhem
Rohda - Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
Unitas/Perspectief - Wageningen

 

Datum: 4 maart 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl