Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: #14

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: #14

Hoofdklasse

In Hoofdklasse B kwam de strijd om de play-offs aan op de laatste ronde. De winnaar van Dalto – AW.DTV was gegarandeerd om samen met Wageningen de strijd om de Korfbal League aan te gaan. Verder kon Wageningen zich verzekeren van de eerste plek, streden SCO en Oost-Arnhem nog in de middenmoot en sloot Mid-Fryslân het zaalseizoen af bij Rohda.

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – AW.DTV
De sfeer zat er goed in in Driebergen. De supporters uit Amsterdam waren in grote getale uitgerukt, terwijl de fans van de thuisploeg zelfs zo enthousiast waren dat hun tribune de avond niet onbeschadigd doorkwam. Binnen het veld was het Dalto dat het beste uit de startblokken kwam. De ploeg kwam 0-1 achter, maar wist 5 keer te scoren voor AW.DTV weer aan de beurt was. Die beurt gebruikten de Amsterdammers goed, want bij 6-6 vond Gina de Groot de gelijkmaker. AW.DTV nam de leiding, maar bleef op de voet gevolgd door de thuisclub. In de laatste minuut van de eerste helft wist Dalto een stand van 9-9 te veranderen in een 11-9, waarmee de ploeg positief de rust in leek te gaan. Er stond echter nog een halve minuut op de klok, die AW.DTV efficiënt wist te gebruiken. Cedric Pardieck vond snel de aansluiting, waarna de ploeg van Edwin Bouman met een wervelende aanval in de laatste zes seconden de stand weer op gelijke hoogte bracht. De tweede helft zou beginnen bij 11-11. Na rust gingen beide ploegen gelijk op, maar bij 16-16 sloeg AW.DTV toe. De ploeg profiteerde van een moeilijk aanvallend Dalto, en liep uit naar 16-20. Toen de Amsterdammers na een time-out de 16-21 door de korf kregen, moest de komst van Dico de Jager Dalto terugbrengen in de wedstrijd. Hij scoorde meteen, maar de Amsterdamse aanval liep als een trein. Dalto deed wat het kon om die trein te laten ontsporen door met de komst van Remy Schulting een vierde scherpschutter bij de heren in te brengen, maar het station van de play-offs was al in zicht. Met nog anderhalve minuut op de klok en een stand van 23-29 op het scorebord waren de play-offs voor Dalto uit het zicht en kreeg Paula Bos een publiekswissel als afscheid. Dalto beleeft een deceptie en mag zich voorbereiden op het veldseizoen. AW.DTV was de betere in Driebergen en gaat op weg naar de eventuele Cashback World Korfbal League. (Uitslag: 24-29)

Unitas/Perspectief – Wageningen
Het slotduel in Harderwijk was mogelijk het afscheidsduel aan de Hoofdklasse voor beide ploegen. Unitas had handhaving al uit het zicht verloren en zou degraderen, terwijl Wageningen zich al had verzekerd van de play-offs en volgen seizoen wellicht uit mag komen in de Korfbal League. Voor Wageningen stond er nog wel wat op het spel, aangezien de ploeg minstens een punt nodig had om zich van de eerste plek te verzekeren. Dit moest de ploeg echter wel voor elkaar krijgen zonder de licht geblesseerde Jasper Broenink en Wouter ten Maten. Voor Unitas was de wedstrijd de laatste kans om punten te pakken in de Hoofdklasse. Unitas startte sterk en nam het eerste initiatief. De Harderwijkers stonden vaak op voorsprong, terwijl eventuele voorsprongen van Wageningen rap weer werden weggepoetst. Unitas mocht met een verdiende voorsprong van 15-14 de kleedkamers opzoeken. Het tweede bedrijf zag de ploeg deze voorsprong doorzetten. Unitas liet Wageningen niet op gelijke hoogte komen, en bij 23-20 zat de koploper in serieuze problemen tegen de hekkensluiter. Dit resulteerde in de komst van de gewoonlijke basisheren die aan de kant zaten. De omslag was meteen duidelijk. Bij 24-25 pakte Wageningen haar eerste voorsprong van de tweede helft, en liet Unitas vervolgens alleen nog maar bij 25-25 op gelijke hoogte komen. De ploeg eigende de slotfase zich toe en kwam toch als ruime winnaar uit de bus in Harderwijk. Unitas verloor alle wedstrijden die het in de Hoofdklasse speelde, terwijl Wageningen kampioen van Hoofdklasse B werd. In de play-offs zal Wageningen Groen Geel ontvangen, terwijl AW.DTV op bezoek gaat bij Tempo uit Alphen aan den Rijn. (Uitslag: 26-30)

SCO – Oost-Arnhem
Ondertussen werd in Wolvega de strijd in de middenmoot gevoerd. SCO had niet het gewilde seizoen gedraaid en had geen aanspraak kunnen maken op de bovenste plekken. Oost-Arnhem was de laatste ploeg die zich veilig stelde van degradatie, en kon sindsdien vrijuit spelen. Die vrijheid bracht de ploeg in de voorgaande week nog tot een overwinning tegen de destijdse koploper AW.DTV. Datzelfde effect was nu weer te merken bij Oost-Arnhem. Hoewel het eerste initiatief in de handen van SCO lag, wist Oost-Arnhem al snel op voorsprong te komen. Menno de Vries en Bas Broenink domineerden de scores vroeg in de wedstrijd, terwijl de bezoekers de voorsprong meesleepten naar het einde van de eerste helft. De tweede helft begon bij een stand van 14-16, en meteen vond Britt Rottink de aansluiting. De gelijkmaker bleef echter uit, want met een vlijmscherpe Rick Verdouw en wederom Bas Broenink bleef Oost-Arnhem de korf vinden. Het verschil werd vier bij 16-20, maar de promovendi waren nog lang niet klaar. Na de 17-26 kreeg de ploeg uit Arnhem zelfs de kans om het verschil in de dubbele cijfers te brengen, maar werd afgestopt door Wolter Achttien vanaf de strafworpstip. In de slotfase kwamen de Friezen nog iets terug, maar het verschil was al te groot om de puntenverdeling aan te passen. Oost-Arnhem versloeg SCO, dat het zal moeten doen met een zesde plek. Oost-Arnhem zelf verstevigde de vijfde plek. (Uitslag: 21-27)

Rohda – Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
Daarmee belandde Oost-Arnhem ook op hetzelfde puntenaantal als Rohda, dat in de laatste speelronde Mid-Fryslân ziet. De promovendus uit Friesland had mooie dingen laten zien, maar zal volgend jaar weer terugkeren naar de Overgangsklasse. In de hoofdstad kreeg de ploeg nog een laatste kans om te laten zien wat ze waard was. Die kans greep Mid-Fryslân met beide handen vast. De Friezen kwamen al vroeg op voorsprong en wonnen steeds meer terrein over Rohda. De Amsterdammers hadden niet snel genoeg een antwoord paraat, waardoor de fans van de thuisploeg met lede ogen toe moesten kijken terwijl Mid-Fryslân uitliep. De Friezen brachten het verschil zelfs tot de zeven bij 15-22, en wisten dat gat zelfs even op die grootte te houden. In de slotfase kwam de thuisploeg nog iets dichterbij, maar Rohda kon niet meer aan Mid-Fryslân tippen. Rohda verloor, maar behoudt toch de vierde plek. Mid-Fryslân verlaat de Hoofdklasse met opgeheven hoofd. (Uitslag: 27-32)

Eindstand Hoofdklasse B:

  W P
1. Wageningen 14 24
2. AW.DTV 14 22
3. Dalto/Klaverblad Verzekeringen 14 20
4. Rohda 14 14
5. Oost-Arnhem 14 14
6. SCO 14 10
7. Mid-Fryslân/Jansma Burdaard 14 8
8. Unitas/Perspectief 14 0

 

Programma play-offs:    
Wageningen - Groen Geel
Tempo - AW.DTV
Datum: 11 maart 2019 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl