Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: #2

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: #2

Hoofdklasse

Speelronde 2 was een enerverende ronde voor Hoofdklasse B. Elke wedstrijd was interessant om te kijken, of het nu om een comeback ging zoals bij de duels tussen Wageningen en Dalto/Klaverblad Verzekeringen of SCO en AW.DTV, of een spannende slotfase zoals in Harderwijk en Arnhem.

Oost-Arnhem – Rohda
De Arnhemmers zullen niet bijzonder veel hebben verwacht van het duel tegen Rohda. De Amsterdammers wisten in speelronde 1 Dalto te verslaan, waar Oost-Arnhem verloor van Wageningen. De ploegen bleken echter behoorlijk gelijkwaardig. Na een minuut stak Matthijs Baerends van wal met de 1-0 waarna een doelpuntrijke fase volgde. Enkele minuten later leek Rohda het voordeel te hebben met de 3-4, maar al snel zette de thuisploeg zich er weer naast. Bij 5-8 sloeg Rohda voor het eerst een echt gat, dat in vijf minuten weer werd gedicht. De ploegen bleven vervolgens lang bij elkaar in het vizier. De ruststand was 13-13, tekenend voor de wedstrijd waarin de twee ploegen elkaar geen ruimte lieten. Ook tijdens de tweede helft bleven de ploegen dicht bij elkaar, maar nu sloeg Oost-Arnhem een gat. De ploeg van Ron Steenbergen toverde de 17-17 om in 19-17 en wist daarmee lang op voorsprong te blijven. Het verschil werd zelfs drie bij 22-19, en nogmaals bij 24-21. Rohda gaf zich echter niet gewonnen, en met nog zes minuten te spelen viel de 24-24 van Sophie Hansen door de korf. Oost-Arnhem nam weer de voorsprong met nog zo’n drie minuten te spelen, maar een verkeerd verdedigde doorloopbal veroorzaakte de gelijkmaker vanaf de strafworpstip. Een schot later was het weer raak voor Oost-Arnhem, maar weer ging de verdediging de fout in. Na een succesvolle vrije bal van Hansen werd een time out aangevraagd. In de resterende twee minuten en veertig seconden viel slechts een doelpunt, aan de kant van Rohda. Oost-Arnhem was op jacht naar de punten maar ving bot, Rohda wint ook wedstrijd nummer twee. (Uitslag: 26-27)

Wageningen – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
In Wageningen werd Dalto ontvangen, wat resulteerde in een aparte wedstrijd. Hoewel de eerste wedstrijd nog niet erg veelbelovend was voor de ploeg uit Driebergen, was Dalto op papier favoriet. In de praktijk bleek dit heel anders te gaan. Wageningen was de betere partij tijdens een groot deel van de eerste helft, wat resulteerde in een ruststand van 16-11. In de tweede helft liep de thuisploeg nog verder uit. Bij 19-12 werd het gat 7, en later zelfs 8. De wedstrijd leek al bijna gespeeld te zijn, tot Dalto ineens weerstand gaf. De doelpuntenproductie bij de thuisploeg stokte, terwijl de bezoekers op volle kracht terugkwamen. 24-16 werd gedurende 10 minuten weer 24-23, waarmee er weer een spannende wedstrijd te zien was in Wageningen. Pas toen kreeg Wageningen weer grip op de wedstrijd. De thuisploeg zette de verdediging dicht en begon aanvallend weer de scoren. Daarmee wist de ploeg de stand weer op 28-23 te zetten. Deze keer was de wedstrijd wel al gespeeld, want de laatste goal van Dalto kwam te laat om het nog spannende te maken. (Uitslag: 28-24)

SCO – AW.DTV
Ondertussen probeerde SCO in de eigen hal in Wolvega punten los te peuteren van AW.DTV. De Friezen in het blauw beleefden een vliegende start waarin AW.DTV overrompeld werd. Na enkele minuten stond een stand van 4-0 op het scorebord. Pas toen begonnen de bezoekers uit Amsterdam ook te scoren. SCO hield echter nog even de overhand tijdens het eerste deel van de wedstrijd, en wist de voorsprong uit te breiden tot 9-3. Een spurt van AW.DTV leidde echter weer tot een stand van 9-7. Het team van Riko Kruit wist dit echter weer te herstellen, en zodra het rustsignaal door de Steense klonk was het verschil van vier weer hersteld: 12-8. AW.DTV kwam vervolgens sterker uit de kleedkamer, door het verschil in rap tempo in te perken. Bij 13-13 van captain Joy de Groot zetten de hoofdstedelingen zich weer naast SCO. Dat deed meteen wat het kon om de voorsprong te herstellen. Kim van Dalen bracht het verschil weer op twee, maar al snel was het gebeurd met de Friezen. Na de 16-14 van Melvin Frieswijk draaide AW.DTV de wedstrijd definitief om. Over verschillende schijven liepen de bezoekers uit naar 16-19. Kruit vroeg een time-out aan, maar zijn ploeg was al voor een behoorlijk deel leeg gestreden. Nog even wist SCO het verschil op drie te houden, waarna AW.DTV weer uitliep. SCO ging strijdend ten onder in eigen zaal, AW.DTV kwam knap terug na een moeilijke beginfase. (Uitslag: 19-24)

Unitas/Perspectief – Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
Tot slot kwam Mid-Fryslân op bezoek bij Unitas in Harderwijk. Beide ploegen hadden in de eerste speelronde geen punten weten te bemachtigen, al kwam Unitas een stuk dichter in de buurt dan Mid-Fryslân. Deze keer was het echter Mid-Fryslân dat de controle had. Die controle werd in het begin van de wedstrijd door de thuisploeg op een blaadje gepresenteerd, toen 3 strafworpen tot een stand van 1-4 leidden. De Harderwijkers slaagden erin de aansluiting weer te vinden bij 3-4, maar de gelijkmaker bleef uit. Er volgde wel een zeer doelpuntrijke fase, maar tegen de tijd dat scheidsrechter Van Alphen het rustsignaal gaf stond er een stand van 7-10 op het scorebord. De tweede helft begon met weinig doelpunten, waarna Mid-Fryslân weer uitliep. Het verschil werd vijf goals bij 10-15. De Friezen konden die voorsprong niet lang vasthouden, want al snel naderde Unitas weer. Zodra de slotfase begon wist Daan Reijgersberg namens Unitas zelfs de gelijkmaker te maken bij 22-22. De Harderwijkers wisten de Friezen echter niet meer te passeren. In plaats daarvan liepen de bezoekers uit tot 22-25. Vervolgens was er niet meer genoeg tijd voor nog een Harderwijkse inhaalslag. Mid-Fryslân pakt de eerste punten in de zaal, Unitas blijft puntloos. (Uitslag: 24-25)

Stand Hoofdklasse B

  W P
1. AW.DTV 2 4
2. Wageningen 2 4
3. Rohda 2 4
4. SCO 2 2
5. Mid-Fryslân/Jansma Burdaard 2 2
6. Oost-Arnhem 2 0
7. Unitas/Perspectief 2 0
8. Dalto/Klaverblad Verzekeringen 2 0

 

Programma:    
Rohda - Unitas/Perspectief
Mid-Fryslân/Jansma Burdaard - Oost-Arnhem
Dalto/Klaverblad Verzekeringen - SCO
AW.DTV - Wageningen

 

Datum: 26 november 2018 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl