Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: #3

Hoofdklasse

Na ronde 3 in de Hoofdklasse B delen de hoofdstedelingen de lakens uit. AW.DTV speelde tegen het goed presterende Wageningen, terwijl Rohda in de tweede helft de vloer aanveegde met Unitas. Ondertussen kwamen promovendi Oost-Arnhem en Mid-Fryslân elkaar tegen in het hoge noorden, terwijl SCO naar het Driebergen van Dalto afreisde.

Rohda – Unitas/Perspectief
Rohda begon als duidelijke favoriet aan het duel in eigen hal. Waar Unitas zowel tegen SCO als tegen Mid-Fryslân tekort schoot, had de thuisploeg Oost-Arnhem en Dalto al verslagen. De Harderwijkers bleken hier al snel geen boodschap aan te hebben. Al snel sloeg Unitas het eerste gaatje. Bij 4-4 leken de Amsterdammers weer op te krabbelen, maar de bezoekers liepen meteen weer uit. Mike van Boven maakte met de 5-8 weer een gat van drie, maar nu kwam Rohda wel echt terug in de wedstrijd. De aansluiting werd al snel gevonden, al duurde het daarna even voordat de gelijkmaker viel. Na die gelijkmaker liep de thuisploeg steeds verder uit. Vlak voor rust probeerde Unitas-coach Daniel de Bruijne het tij te keren door Thomas Hoekstra in het andere vak in te brengen. Dit mislukte echter, want na de rust bij 17-13 deelde Rohda meteen een forse tik uit door de voorsprong uit te bruiden naar 21-13. Pas toen leken de Harderwijkers weer even mee te kunnen komen, waarop Rohda weer een serie neerzette die 23-16 veranderde in 26-16. Daarmee was de wedstrijd al gespeeld. Rohda won voor de derde keer na een moeilijke beginfase, Unitas verloor voor de derde keer. (Uitslag: 29-19)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – SCO
Voor Dalto was de seizoenstart nou niet bepaald een om van te dromen. De hoofdklassefinalist van vorig jaar verloor de eerste twee wedstrijden, en was ondertussen wel toe aan punten. SCO begon met een overwinning tegen Unitas, maar kon die lijn niet doorzetten tegen AW.DTV. Nu mocht SCO-coach Riko Kruit zijn ploeg loslaten bij zijn oude club. Daar had hij het geel al snel te pakken, al zal de kaart in de achtste minuut niet de bedoeling zijn geweest. Na een Friese openingstreffer liet Dalto de spierballen even rollen door op 3-1 te komen, maar al snel sloot SCO weer aan. Vervolgens hielden de ploegen elkaar het overgrote deel van de eerste helft strak in het vizier. Pas toen de rust naderde sloeg Dalto, dat met name bij vrije ballen een opvallend fysiek spel speelde, weer een gaatje van twee. Dat gaatje werd zelfs nog drie toen Lotte Steenbergen de bal voor de 14-11 door de korf wist te krijgen terwijl de zoemer door de Hoenderdaal klonk. Vervolgens kwam Dalto met een knal uit de kleedkamers. Vol fanatisme en met een enorm schotpercentage liepen de Driebergenaren uit naar 20-11. SCO had niet meteen een antwoord, wat Kruit tot een time-out dwong. Vervolgens lukte het SCO-captain Britt Rottink wel weer de korf te vinden met een vrije bal, wat een betere fase voor SCO inzette. Het verschil was echter eigenlijk al onoverkoombaar. Met nog een buzzer beater, deze keer van aanvoerder Maarten Groot Hulze, sloot de thuisploeg het duel gepast af. (Uitslag: 32-14)