Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: #3

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: #3

Hoofdklasse

Na ronde 3 in de Hoofdklasse B delen de hoofdstedelingen de lakens uit. AW.DTV speelde tegen het goed presterende Wageningen, terwijl Rohda in de tweede helft de vloer aanveegde met Unitas. Ondertussen kwamen promovendi Oost-Arnhem en Mid-Fryslân elkaar tegen in het hoge noorden, terwijl SCO naar het Driebergen van Dalto afreisde.

Rohda – Unitas/Perspectief
Rohda begon als duidelijke favoriet aan het duel in eigen hal. Waar Unitas zowel tegen SCO als tegen Mid-Fryslân tekort schoot, had de thuisploeg Oost-Arnhem en Dalto al verslagen. De Harderwijkers bleken hier al snel geen boodschap aan te hebben. Al snel sloeg Unitas het eerste gaatje. Bij 4-4 leken de Amsterdammers weer op te krabbelen, maar de bezoekers liepen meteen weer uit. Mike van Boven maakte met de 5-8 weer een gat van drie, maar nu kwam Rohda wel echt terug in de wedstrijd. De aansluiting werd al snel gevonden, al duurde het daarna even voordat de gelijkmaker viel. Na die gelijkmaker liep de thuisploeg steeds verder uit. Vlak voor rust probeerde Unitas-coach Daniel de Bruijne het tij te keren door Thomas Hoekstra in het andere vak in te brengen. Dit mislukte echter, want na de rust bij 17-13 deelde Rohda meteen een forse tik uit door de voorsprong uit te bruiden naar 21-13. Pas toen leken de Harderwijkers weer even mee te kunnen komen, waarop Rohda weer een serie neerzette die 23-16 veranderde in 26-16. Daarmee was de wedstrijd al gespeeld. Rohda won voor de derde keer na een moeilijke beginfase, Unitas verloor voor de derde keer. (Uitslag: 29-19)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – SCO
Voor Dalto was de seizoenstart nou niet bepaald een om van te dromen. De hoofdklassefinalist van vorig jaar verloor de eerste twee wedstrijden, en was ondertussen wel toe aan punten. SCO begon met een overwinning tegen Unitas, maar kon die lijn niet doorzetten tegen AW.DTV. Nu mocht SCO-coach Riko Kruit zijn ploeg loslaten bij zijn oude club. Daar had hij het geel al snel te pakken, al zal de kaart in de achtste minuut niet de bedoeling zijn geweest. Na een Friese openingstreffer liet Dalto de spierballen even rollen door op 3-1 te komen, maar al snel sloot SCO weer aan. Vervolgens hielden de ploegen elkaar het overgrote deel van de eerste helft strak in het vizier. Pas toen de rust naderde sloeg Dalto, dat met name bij vrije ballen een opvallend fysiek spel speelde, weer een gaatje van twee. Dat gaatje werd zelfs nog drie toen Lotte Steenbergen de bal voor de 14-11 door de korf wist te krijgen terwijl de zoemer door de Hoenderdaal klonk. Vervolgens kwam Dalto met een knal uit de kleedkamers. Vol fanatisme en met een enorm schotpercentage liepen de Driebergenaren uit naar 20-11. SCO had niet meteen een antwoord, wat Kruit tot een time-out dwong. Vervolgens lukte het SCO-captain Britt Rottink wel weer de korf te vinden met een vrije bal, wat een betere fase voor SCO inzette. Het verschil was echter eigenlijk al onoverkoombaar. Met nog een buzzer beater, deze keer van aanvoerder Maarten Groot Hulze, sloot de thuisploeg het duel gepast af. (Uitslag: 32-14)

Mid-Fryslân/Jansma Burdaard – Oost-Arnhem
Voor Mid-Fryslân en Oost-Arnhem stond een interessante krachtmeting op het programma in speelronde 3. Na het veldduel dat eindigde in een gelijkspel, was het de vraag hoe de ploegen het tegen elkaar op zouden meten in de zaal. Het duel begon met veel kansen, doorloopballen en schoten werden in grote mate gemist. Hierdoor was de enige score in de eerste vijf minuten een Friese vrije bal in de eerste tien seconden van de wedstrijd. Na de eerste score van Oost-Arnhem kwam de score eindelijk een beetje los, met name aan de kant van de bezoekers. Toen die echter weer in een fase kwamen waar weer schoten – en nu ook strafworpen – gemist werden, wist de thuisploeg een stand van 3-7 terug te dwingen tot 7-8. In de laatste tien minuten wisten beide ploegen wel de korf te vinden, wat de ruststand toch nog op een behoorlijke 17-16 bracht. Na rust werd er in de eerste vijf minuten weer maar eens gescoord, deze keer een Arnhems schot. Na zeven minuten begonnen de bezoekers wederom weer met scoren. De score bleef echter hangen op 20-22 en 20-23. Zodra de 20-24 viel vanaf de strafworpstip vroeg de leiding van Mid-Fryslân een time-out aan met als bedoeling de comeback in te zetten. Het tegenovergestelde gebeurde. Met nog tien minuten op de klok wist Oost-Arnhem het verschil naar 20-26 te brengen, en in de eindfase werd het alleen nog maar erger voor de Friezen. Pas na de 20-29, en daarmee na ruim 10 doelpuntloze minuten, wist Mid-Fryslân weer de korf te vinden. Een comeback had de thuisploeg echter al lang uit het hoofd gezet. Oost-Arnhem won met grote cijfers van medepromovendus Mid-Fryslân, dat niet de verdedigende impact van op het veld kon meenemen en in de tweede helft vergat te scoren. (Uitslag: 23-33)

AW.DTV – Wageningen
Ook het duel tussen Wageningen en AW.DTV was voor beide ploegen van belang. Geen van beide clubs had puntverlies geleden in de eerste competitieronden. AW.DTV had Mid-Fryslân aan de kant gezet en SCO verslagen, terwijl Wageningen zowel van Dalto als van Oost-Arnhem met drie verschil had gewonnen. In speelronde 3 werd in Amsterdam tot in de late uurtjes nog gekorfbald, aangezien het duel pas begon toen de klok negen sloeg. De ploegen lieten in de eerste helft beide een interessante wedstrijd met veel doelpunten zien, waarna de bezoekers met een 20-17 voorsprong de kleedkamers ingingen. De tweede helft liet echter een ander spelbeeld zien. Er vielen niet meer zoveel doelpunten als in de eerste helft, maar Wageningen leed daarbij het meeste verlies. De ploeg leek nog wel even terug te kunnen komen, maar uiteindelijk liep AW.DTV toch weer uit. Wageningen is niet meer ongeslagen na geklopt te zijn in Amsterdam. AW.DTV zorgde ervoor dat de teams uit Amsterdam met hun tweeën als enige hoofdklasseploegen nog ongeslagen zijn, mede dankzij het verlies van Tempo en het gelijkspel van TOP (A) in Hoofdklasse A. Daar zal volgende week echter verandering in moeten komen, wanneer de ploegen de hoofdstedelijke derby uit zulle vechten in de zaal van Rohda. (Uitslag: 31-25) 

Stand Hoofdklasse B:

  W P
1. AW.DTV 3 6
2. Rohda 3 6
3. Wageningen 3 4
4. Oost-Arnhem 3 2
5. Dalto/Klaverblad Verzekeringen 3 2
6. SCO 3 2
7. Mid-Fryslân/Jansma Burdaard 3 2
8. Unitas/Perspectief 3 0

 

Programma:    
Rohda - AW.DTV
Unitas/Perspectief - Oost-Arnhem
Dalto/Klaverblad Verzekeringen - Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
SCO - Wageningen

 

Datum: 3 december 2018 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl