Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: #5

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: #5

Hoofdklasse

De voorlaatste speelronde van 2018 bracht een aantal interessante wedstrijden naar de Hoofdklasse B. Mid-Fryslân en Rohda zetten een enerverend duel neer, SCO moest aan de bak in Arnhem, maar de klapper van de week was toch in Amsterdam: AW.DTV en Dalto zorgden voor een bloedstollende strijd.

Oost-Arnhem – SCO
SCO heeft niet het seizoen waar het op gehoopt had. Na de pijlen op de topklasseringen te hebben gericht, voelden de twee punten uit de eerste vier duels als een koude douche aan. In de sfeervolle hal van Oost-Arnhem was het echter de thuisploeg die het best uit de startblokken kwam. Bij 4-1 wist captain Rick Verdouw zijn ploeg al op drie verschil voorsprong te brengen, en even later maakte hij het verschil vier door de 7-3 binnen te laten vallen. SCO wist zich echter mede dankzij enkele strafworpen weer naast de thuisploeg te zetten. Naarmate de rust naderde zette Henk Jan Bakker de Friezen eindelijk op een 12-13 voorsprong die de ploeg even mee leek te nemen naar de kleedkamers, maar het zat net nog even tegen. Bij 14-13 eindigde de eerste helft. In de tweede helft kwam SCO als betere de kleedkamers uit door meteen weer op voorsprong te komen. Deze keer kon de ploeg die voorsprong eventjes vasthouden, maar al snel kwam Oost-Arnhem weer aanzetten. Na de 16-16 nam de thuisploeg de regie in handen, door met vier achtereenvolgende doelpunten uit te lopen naar 20-16. Vanaf dat punt wist de ploeg van Ron Steenbergen de Friezen op afstand te houden, om het verschil vervolgens in de slotfase nog maar wat uit te bouwen. Oost-Arnhem is op vol gas in de Hoofdklasse, SCO zakt dieper in de problemen. (Uitslag: 29-22)

Mid-Fryslân/Jansma Burdaard – Rohda
Met 85 doelpunten was Mid-Fryslân na vier speelronden de minst scorende ploeg in Hoofdklasse B, maar in speelronde 5 lieten de Friezen een andere kant van zichzelf zien. Vanaf de beginfase werd keer op keer de korf gevonden, waardoor Rohda – dat zich ook niet bepaald inhield – eraf werd geschoten. Na 10 minuten bleef de stand enkele aanvallen achter elkaar op 9-6 staan, tot Enzo van Beugen namens Rohda het spits opnieuw afbeet. Het verschil bleef gedurende de eerste helft tussen de twee en drie heen en weer stuiteren, tot Anke Rinsma de 16-12 door de korf liet ploffen. Dit werd gevolgd door een Amsterdamse time-out, die Rohda weer op de benen hielp. Bij 16-14 leken de bezoekers het heft volledig in handen te nemen, maar in plaats daarvan trok Mid-Fryslân het gat weer open naar 18-14. De ploegen bleven scoren, tot bij 20-16 de zoemer voor de rust klonk. In de tweede helft deden de teams het rustiger aan, maar Rohda kwam niet dichter dan drie doelpunten bij Mid-Fryslân in de buurt. In plaats daarvan werd het gat zelfs zes, voordat Rohda in de slotfase nog wat terrein goedmaakte. Na een doelpuntrijke wedstrijd knalde de confetti van de rood-zwarte tribune. Rohda verloor terrein ten opzichte van het Wageningen dat het volgende week zal treffen, terwijl Mid-Fryslân zich weer mag voorbereiden op de Friese derby tegen SCO. (Uitslag: 30-27)

Wageningen – Unitas/Perspectief
Het gaat best aardig met Wageningen. Na vier speelronden werd alleen nog maar in Amsterdam bij AW.DTV verloren, waardoor de ploeg een tweede plaats met Rohda deelde. Datzelfde was niet te zeggen voor Unitas. Met het einde van de eerste zaalhelft in zicht staan de Harderwijkers nog altijd droog, met nul punten uit vier wedstrijden. De ploeg begon echter veelbelovend aan het duel tegen favoriet Wageningen. Unitas liep na en bliksemsnelle 1-0 uit naar 1-4. Dat vlot kon de ploeg echter niet lang drijvende houden, want bij 6-6 had de thuisploeg zich er alweer naast gezet. Unitas bleef echter weerstand geven, waardoor Wageningen maar met moeite een 12-11 voorsprong kon neerzetten voordat het rustsignaal door de splinternieuwe zaal klonk. De tweede helft liet een compleet een ander beeld zien. Wageningen knalde uit de kleedkamer door naar 17-11 uit te lopen, om later in de tweede helft de voorsprong uit te breiden naar 21-13. Unitas was gebroken, waarna de thuisploeg de wedstrijd uit kon spelen. Wageningen maakte in de tweede helft kort werk van Unitas, dat nog altijd puntloos de rode lantaarn draagt. (Uitslag: 29-18)

AW.DTV – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
De klapper van speelronde 5 vond plaats in Amsterdam. Het ongeslagen AW.DTV was vooralsnog niet te stoppen in Hoofdklasse B. Dat gold niet voor Dalto, dat een moeilijke seizoenstart beleefde, maar in de laatste paar wedstrijd haar ritme gevonden leek te hebben. In de ijskoude hal op de derde verdieping van het IJburg College barstte het duel los. AW.DTV wist als eerste de korf te vinden, maar de Driebergenaren volgden al snel. Bij 4-2 maakte de thuisploeg het eerste gaatje te slaan, waarna de bezoekers sterk counterden door op 4-6 te komen. De gehele eerste helft lieten de teams elkaar niet uit het vizier, met hooguit een verschil van twee punten. Daar kwam verandering in toen Dalto vlak voor rust met 11-14 de leiding nam. Na rust hielden de bezoekers het heft in handen door meteen de 11-15 te maken en de voorsprong te behouden. Na de 13-18 viel de aanval van Dalto echter enkele minuten stil, wat AW.DTV de kans gaf dichterbij te komen. Die kans grepen de hoofdstedelingen met beide handen aan. Met nog 15 minuten op de klok toonde het scorebord 20-20 en was alles weer mogelijk. Nu was het de thuisploeg die doorzette, door op 22-20, en even later zelfs 24-21 te komen. Dalto moest alles uit de kast halen om nog punten te halen, en dat deed het. Remy en Rudo Schulting werden afgewisseld om ieders sterke punten maximaal te gebruiken. Met nog minder dan vijf speelminuten maakten de bezoekers 25-25. Danny de Vos vond vervolgens van afstand de 26-25. Terwijl de laatste paar minuten wegtikten ging Dalto erop en erover, door het verschil bij 26-28 weer op twee te brengen. Jim Snel poogde nog aanspraak te maken op minstens een punt door de 27-28 binnen te gooien, maar het laatste woord was voor de bezoekers. In de laatste minuut werd niet meer gescoord, waardoor Dalto voldaan terug naar Driebergen kon. AW.DTV verloor voor het eerst dit zaalseizoen. (Uitslag: 27-29)

Stand Hoofdklasse B

  W P
1. AW.DTV 5 8
2. Wageningen 5 8
3. Rohda 5 6
4. Oost-Arnhem 5 6
5. Dalto/KlaverbladVerzekeringen 5 6
6. Mid-Fryslân/Jansma Burdaard 5 4
7. SCO 5 2
8. Unitas/Perspectief 5 0

 

Programma:    
Oost-Arnhem - Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Rohda - Wageningen
Unitas/Perspectief - AW.DTV
Mid-Fryslân/Jansma Burdaard   SCO

 

Datum: 17 december 2018 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl