Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: #5

Hoofdklasse

De voorlaatste speelronde van 2018 bracht een aantal interessante wedstrijden naar de Hoofdklasse B. Mid-Fryslân en Rohda zetten een enerverend duel neer, SCO moest aan de bak in Arnhem, maar de klapper van de week was toch in Amsterdam: AW.DTV en Dalto zorgden voor een bloedstollende strijd.

Oost-Arnhem – SCO
SCO heeft niet het seizoen waar het op gehoopt had. Na de pijlen op de topklasseringen te hebben gericht, voelden de twee punten uit de eerste vier duels als een koude douche aan. In de sfeervolle hal van Oost-Arnhem was het echter de thuisploeg die het best uit de startblokken kwam. Bij 4-1 wist captain Rick Verdouw zijn ploeg al op drie verschil voorsprong te brengen, en even later maakte hij het verschil vier door de 7-3 binnen te laten vallen. SCO wist zich echter mede dankzij enkele strafworpen weer naast de thuisploeg te zetten. Naarmate de rust naderde zette Henk Jan Bakker de Friezen eindelijk op een 12-13 voorsprong die de ploeg even mee leek te nemen naar de kleedkamers, maar het zat net nog even tegen. Bij 14-13 eindigde de eerste helft. In de tweede helft kwam SCO als betere de kleedkamers uit door meteen weer op voorsprong te komen. Deze keer kon de ploeg die voorsprong eventjes vasthouden, maar al snel kwam Oost-Arnhem weer aanzetten. Na de 16-16 nam de thuisploeg de regie in handen, door met vier achtereenvolgende doelpunten uit te lopen naar 20-16. Vanaf dat punt wist de ploeg van Ron Steenbergen de Friezen op afstand te houden, om het verschil vervolgens in de slotfase nog maar wat uit te bouwen. Oost-Arnhem is op vol gas in de Hoofdklasse, SCO zakt dieper in de problemen. (Uitslag: 29-22)

Mid-Fryslân/Jansma Burdaard – Rohda
Met 85 doelpunten was Mid-Fryslân na vier speelronden de minst scorende ploeg in Hoofdklasse B, maar in speelronde 5 lieten de Friezen een andere kant van zichzelf zien. Vanaf de beginfase werd keer op keer de korf gevonden, waardoor Rohda – dat zich ook niet bepaald inhield – eraf werd geschoten. Na 10 minuten bleef de stand enkele aanvallen achter elkaar op 9-6 staan, tot Enzo van Beugen namens Rohda het spits opnieuw afbeet. Het verschil bleef gedurende de eerste helft tussen de twee en drie heen en weer stuiteren, tot Anke Rinsma de 16-12 door de korf liet ploffen. Dit werd gevolgd door een Amsterdamse time-out, die Rohda weer op de benen hielp. Bij 16-14 leken de bezoekers het heft volledig in handen te nemen, maar in plaats daarvan trok Mid-Fryslân het gat weer open naar 18-14. De ploegen bleven scoren, tot bij 20-16 de zoemer voor de rust klonk. In de tweede helft deden de teams het rustiger aan, maar Rohda kwam niet dichter dan drie doelpunten bij Mid-Fryslân in de buurt. In plaats daarvan werd het gat zelfs zes, voordat Rohda in de slotfase nog wat terrein goedmaakte. Na een doelpuntrijke wedstrijd knalde de confetti van de rood-zwarte tribune. Rohda verloor terrein ten opzichte van het Wageningen dat het volgende week zal treffen, terwijl Mid-Fryslân zich weer mag voorbereiden op de Friese derby tegen SCO. (Uitslag: 30-27)