Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: #6

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: #6

Hoofdklasse

Met de Kerst in het verschiet werd in de Hoofdklasse nog net de laatste ronde van het kalenderjaar gespeeld. Op zaterdag 22 december vocht Rohda om aansluiting bij de top, en beslisten Dalto en Oost-Arnhem wie daar nog meer bij zou horen. Twee dagen voor Kerst vochten Mid-Fryslân en SCO de Friese derby uit.

Oost-Arnhem – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Het duel tussen Dalto en Oost-Arnhem was voor beide ploegen een belangrijke wedstrijd. De ploegen deelden een derde plek met elkaar en Rohda, dus een overwinning zou cruciaal kunnen blijken. De ploegen begonnen relatief gelijkwaardig. Oost-Arnhem was in de beginfase de ploeg die meestal de voorsprong had, met nu en dan een voorsprong voor Dalto. Daar kwam verandering in na de 10-10. De bezoekers in het geel sloegen een gaatje van 10-12. Bas Broenink had nog een antwoord paraat, maar daarna verloor de thuisploeg steeds sneller terrein. De 11-12 veranderde in 13-19 bij rust. Dit gaf de ploeg de ruimte om de boel weer op scherp te stellen, maar in plaats daarvan was het Dalto dat de kleedkamers uitknalde. Het duurde ruim 10 minuten voordat Oost-Arnhem weer aan scoren toe kwam, en in die tijd hadden de bezoekers de stand in een monstervoorsprong van 13-27 kunnen veranderen. Bij 14-29 werd het verschil zelfs 15, waarmee de wedstrijd halverwege de tweede helft eigenlijk al gespeeld was. In de resterende tijd kon Oost-Arnhem wel weer wat terugdoen. Dalto liet de touwtjes een beetje vieren, waardoor de thuisploeg nog zeven doelpunten goed kon maken. De Arnhemmers kwamen echter niet meer in de buurt van de ploeg uit Driebergen. Dalto sluit zich aan bij de top, Oost-Arnhem blijft hangen op plek 5. (Uitslag: 25-33)

Rohda – Wageningen
In dezelfde regionen van het klassement trof Rohda Wageningen. Dat Wageningen deelde vooralsnog de koppositie met AW.DTV, terwijl Rohda op twee punten afstand volgde. Rohda had dus heel wat te winnen. Dat was in de beginfase goed te zien. De Amsterdammers liepen rap uit tot 4-0. Die voorsprong wist het lang vol te houden, maar naarmate de rust naderde wist Jeffrey van Huenen toch te gelijkmaker binnen te schieten. Deze 10-10 bleek tevens het laatste doelpunt van de eerste helft. Nu was het Wageningen dat een gat sloeg. Bij 11-13 werd het eerste barstje geslagen, en bij 12-15 had de ploeg een duidelijke voorsprong. Nu moest Rohda in de achtervolging, terwijl Wageningen de voorsprong lang volhield. Na een paar keer een gelijkmaker te maken, klom de thuisploeg er bij 26-25 weer overheen. Vervolgens lieten de Amsterdammers hun tegenstanders er niet meer naast, al kwam Wageningen nog dicht in de buurt. Na een spannend duel won Rohda in eigen huis, en komt het op gelijke hoogte met Wageningen en Dalto op de ranglijst. (Uitslag: 29-28)

Unitas/Perspectief – AW.DTV
Door het verlies van Wageningen kon AW.DTV weer de eenzame koppositie claimen. Daarvoor moest het echter nog wel Unitas verslaan in Harderwijk. Dat bleek lastiger dan verwacht. Unitas, de hekkensluiter met nul punten uit vijf wedstrijden, had de intentie om te stunten tegen de koploper. De ploeg nam het eerste initiatief en bleef aan de goede kant van de score. Toen de bezoekers toch de 5-6 door de korf wisten te krijgen, counterde Unitas door een gat van vier doelpunten te slaan en uit te lopen naar 10-6. Dit verschil kon de ploeg even volhouden, maar nog voor het rustsignaal corrigeerde AW.DTV de stand naar 14-14. Het laatste doelpunt voor rust kwam nog wel van de thuisploeg, waardoor Unitas toch nog met een voorsprong aan de tweede helft kon beginnen. Daar gingen de Harderwijkers echter de fout in. Met onder andere twee strafworpen draaide AW.DTV de wedstrijd om en veranderde de achterstand in een 15-18 voorsprong. Vervolgens denderden de bezoekers uit de hoofdstad door naar een verschil van vijf bij 17-22. Toen Unitas later een strafworp kreeg bij een stand van 20-23 met nog maar 5 minuten op de klok, had de ploeg een laatste kans om nog een gooi naar de punten te doen, maar Thomas Hoekstra miste vanaf 2,5 meter. In plaats daarvan kon AW.DTV doortrekken naar 20-26. In de laatste paar minuten streden de Harderwijkers nog voor wat ze waard waren, maar de ploeg kwam niet verder dan 25-27. Unitas was dicht bij een stunt tegen de koploper, maar AW.DTV blijft aan de leiding in Hoofdklasse B. (Uitslag: 25-28)

Mid-Fryslân/Jansma Burdaard – SCO
Tot slot troffen de twee Hoofdklasse B-ploegen uit Friesland elkaar. Waar Mid-Fryslân aan een relatief voortvarend promotieseizoen bezig was, liep het bij SCO veel minder soepel. De Fryske derby gaf voor SCO echter eindelijk weer een beter beeld. Er lagen ook zeker kansen bij Mid-Fryslân, dat na een kaart tegen Rohda zonder aanvoerder Wessel Bergsma aan de start stond. De bezoekers uit Oldeholtpade kwamen als betere uit de startblokken. Na enkele minuten hadden de Friezen in het blauw een tussenstand van 1-5 op het scorebord weten te krijgen. Mid-Fryslân zette de achtervolging in en kwam stapje voor stapje terug, voordat Riko Kruit bij 6-10 zijn ploeg met een time-out weer op orde zette. SCO nam de controle weer volledig in handen en liep weer uit naar 7-12. Nu was het echter de leiding van de thuisploeg die aan de rem trok. Een time-out en enkele wissels later was Mid-Fryslân weer terug in de wedstrijd, waarbij bij 12-13 de aansluiting werd gevonden. De gelijkmaker bleef echter uit. Dit herhaalde zich nadat SCO voor en na rust weer uitliep naar 12-16. Weer vond de roodzwarte thuisploeg de aansluiting, maar bleef de gelijkmaker uit. De gemoederen liepen hoog op, gekenmerkt door het moment dat Melvin Frieswijk Martijn de Bruin in een soort houdgreep leek te nemen, gevolgd door een opstootje dat eindigde in kaarten voor Frieswijk en Harm Smit. Even later viel die gelijkmaker bij 19-19 toch. Mid-Fryslân vocht meteen door naar 23-20 waardoor SCO de punten weer door de vingers leek te laten glippen. De ploeg in het blauw vocht zich echter terug, en via 23-22 vond de ploeg bij 24-24 toch weer de gelijkmaker. Met nog 5 minuten op de klok kon het nog alle kanten op, maar het ging uiteindelijk toch naar Oldeholtpade. SCO-captain Britt Rottink liet maar weer eens haar waarde zien. Met nog 3 minuten op de klonk schoot ze rustig de 24-25 binnen, gevolgd door de genadeklap van 24-26. Mid-Fryslân gaf een overwinning nog net uit handen, terwijl SCO eindelijk weer eens punten pakte. (Uitslag: 24-26)

Stand Hoofdklasse B:

  W P
1. AW.DTV 6 10
2. Rohda 6 8
3. Wageningen 6 8
4. Dalto 6 8
5. Oost-Arnhem 6 6
6. SCO 6 4
7. Mid-Fryslân 6 4
8. Unitas 6 0

 

Programma (12/13 januari 2019):    
Wageningen - Rohda
Dalto - Oost-Arnhem
AW.DTV - Unitas
SCO   Mid-Fryslân

 

Datum: 24 december 2018 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl