Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: #9

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: #9

Hoofdklasse

Speelronde 9 van Hoofdklasse B zag de bovenste helft van de competitie het opnemen tegen de onderste helft. Dat betekende dat de wedstrijd tussen huidige middenmoters SCO en Rohda bijzonder interessant was, aangezien beide ploegen acht punten uit de eerste acht speelronden hadden kunnen winnen. In Amsterdam ging Oost-Arnhem op jacht naar een stunt.

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – Unitas/Perspectief
Het duel in Driebergen beloofde niet bijzonder spannend te worden. Dalto was één van de grootste kanshebbers op een plaats in de play-offs, terwijl Unitas de topkandidaat voor degradatie was. Dat bleek een juiste aanname, want de bezoekers uit Harderwijk konden geen impact maken in Health Center Hoenderdaal. Zoals de ploeg wel vaker laat zien kon Unitas oorspronkelijk goed mee, door op de juiste momenten met Dalto mee te scoren. De ruststand van 17-15 bood ook nog zeker kansen voor de bezoekers, en na de 21-20 van Mike van Boven leek de ploeg zelfs nog op voorsprong te kunnen komen. Daar stak de thuisploeg echter een stokje voor, want de geelzwarte doelpuntenkraan werd eventjes wijd opengezet. Met de 31-21 bracht Lotte Steenbergen het verschil al naar de dubbele cijfers. Ook in de laatste minuten bleven de Driebergenaren rustig de korf vinden, waarbij de ingevallen Joost Wattel de eer had om met een handig balletje het verschil op 15 te brengen. Dat bleek tevens de slottreffer in een wedstrijd die in de tweede helft veranderde in een slachtpartij. Dalto deed wat het moest doen en nog wat meer, terwijl voor er Unitas nog geen land in zicht is. (Uitslag: 37-22)

AW.DTV – Oost-Arnhem
Voor het duel tussen de koploper en een andere degradatiekandidaat had iemand wellicht iets gelijksoortigs al in Driebergen verwacht, maar hier zou die inschatting misplaatst zijn. Hoewel AW.DTV wel beduidend sterker startte (3-0), wist Oost-Arnhem te counteren door op voorsprong te komen. Terwijl de thuisploeg gele kaarten ontving werd die voorsprong nog verder uitgebreid, tot bij een stand van 12-17 ineens een stunt van formaat in het vooruitzicht leek te liggen. AW.DTV kon zich dat natuurlijk niet laten gebeuren, en startte de wisselcarrousel op. Cedric Pardieck en Jim Snel werden in elkaars vak geplaatst, wat effect bleek te hebben. Daarbij werden verdedigend steeds vaker Arnhemse aanvallen gesaboteerd. De koploper kroop dichterbij en passeerde de bezoekers, om uiteindelijk toch nog een ruime overwinning binnen te slepen. AW.DTV hield de punten in Amsterdam, maar zal niet tevreden zijn met vier gele kaarten uit een wedstrijd die een zakelijke overwinning had moeten zijn. Oost-Arnhem kwam dicht bij een verrassing, maar moest het toch nog afleggen tegen de klassementsleider. (Uitslag: 27-23)

SCO – Rohda
Terwijl Oost-Arnhem probeerde te stunten in Amsterdam, legden SCO en Rohda elkaar het vuur aan de schenen in Wolvega. SCO was na een matige seizoenstart in de laatste paar ronden steeds beter op gang gekomen en was netjes de gevarenzone uit geklommen. Voor Rohda was het omgekeerde waar aangezien de ploeg het seizoen veelbelovend startte, maar uit de laatste vijf wedstrijden werd slechts één keer punten gehaald. In speelronde 9 mochten de ploegen de strijd om plek 4 uitvechten. In de eerste helft leken de ploegen zich al op te maken voor een spannende eindfase. In de eerste helft werd het verschil één keer groter dan 1, maar ook die 12-10 werd door de bezoekers voor rust nog dichtgetimmerd. In de tweede speelhelft was het Rohda dat beter uit de startblokken vloog. 12-12 werd knap 13-16, maar SCO wist te herstellen. Melvin Frieswijk scoorde op het juiste moment en bracht zijn team weer op gelijke hoogte. Even later namen de Friezen zelfs de voorsprong, en stevenden daarmee op een overwinning in de strijd om plek vier. Een blessure van Frieswijk leek nog roet in het eten te kunnen gooien, maar het verschil van twee doelpunten werd naar de eindstreep gedragen. Rohda blijft in het dipje zitten, terwijl SCO zich verheft tot uitdager op afstand van de top 3. (Uitslag: 27-25)

Wageningen – Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
Ook het duel tussen Mid-Fryslân en Wageningen was een duel tussen een titelkandidaat en een degradatiekandidaat. Mid-Fryslân had op zaterdag concurrent Oost-Arnhem bijna kunnen zien winnen van AW.DTV, en mocht op zondag proberen in Wageningen de buit wel binnen te slepen. Wageningen had in de eigen hal echter nog nooit verloren – toegegeven, de hal stond er pas sinds het begin van het seizoen, maar toch een prestatie. Die dominantie wist Wageningen nu weer uit te stralen. Mid-Fryslân, een taaie ploeg die het hoger geklasseerde teams graag lastig maakt, kon alleen in de beginfase bijblijven. Daarna nam de thuisploeg het heft in handen en kwam het op een voorsprong die het niet meer uit handen gaf. De Friezen deden nog wat ze konden en wisten ook veelvuldig de korf te vinden, maar de selectie uit Wageningen deed dat nog veel vaker. Uitblinker Jeffrey van Huenen was met 10 doelpunten de belangrijkste doelpuntenmaker voor de thuisploeg. Mid-Fryslân wist niet voor een verrassing te zorgen, Wageningen mag zich opmaken voor de kraker tegen Dalto. (Uitslag: 33-27)

Stand Hoofdklasse B

  W P
1. AW.DTV 9 16
2. Wageningen 9 14
3. Dalto/Klaverblad Verzekeringen 9 14
4. SCO 9 10
5. Rohda 9 8
6. Oost-Arnhem 9 6
7. Mid-Fryslân/Jansma Burdaard 9 4
8. Unitas/Perspectief 9 0

 

Programma:    
Rohda - Oost-Arnhem
Dalto/Klaverblad Verzekeringen - Wageningen
Mid-Fryslân/Jansma Burdaard - Unitas/Perspectief
AW.DTV - SCO

 

Datum: 28 januari 2019 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl