Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: speelronde 1

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: speelronde 1

Hoofdklasse

De Hoofdklasse B is weer los. En we hebben het geweten ook. Het was een typisch Hoofdklasse-weekend vol wedstrijden die gelijk opgingen. Het grootste verschil was vier punten, tussen Nieuwerkerk en DeetosSnel. Laatstgenoemde ploeg won die wedstrijd. Verder deed TOP Arnemuiden goede zaken, wist Tempo verrassend te winnen van Dalto/Klaverblad Verzekeringen en pakte DSC twee punten tegen Sporting Delta.

TOP (A) – Die Haghe
In Zeeland begonnen TOP Arnemuiden en Die Haghe aan hun zaalseizoen. In een volle sporthal kwam TOP snel op een 7-2 voorsprong, maar kwam Die Haghe daarna terug in het duel. Bij rust was het verschil teruggebracht naar slechts één punt verschil en was alles plots weer mogelijk voor de Hagenezen. De Zeeuwen namen in de tweede helft wel een ruimere voorsprong. Die voorsprong werd echter nooit onoverbrugbaar. Daardoor stond er vijf minuten voor tijd een gelijke stand op het bord. De ploegen scoorden vervolgens om en om. Er leek geen winnaar meer te komen. Toch kreeg de ploeg van Arco Goedkoop 40 seconden voor tijd nog een strafworp, die Peter van Belzen dankbaar benutte. TOP ging er dus uiteindelijk met de punten vandoor, Die Haghe met de complimenten. (Uitslag: 23-22)

Nieuwerkerk - DeetosSnel
Nieuwerkerk debuteerde zaterdag tegen DeetosSnel in de Hoofdklasse. En dat deed het niet onverdienstelijk. Met de jonkies Koen Collée en Niels Stuurstraat in de basis begonnen de Nieuwerkerkers in sporthal De Kleine Vink dan ook met een voorsprong. DeetosSnel maakte snel gelijk, maar Nieuwerkerk kon vervolgens wel uitlopen naar vier punten voorsprong. Voor rust kwamen de Dordrechters wel terug tot één punt; er werd met 12-11 gerust. DeetosSnel nam het daarna over, mede door het goede spel van Jimin de Vries, die maar liefst tien keer scoorde. Er werd een gat geslagen naar 13-16 en later naar 18-22. De ploeg van Gert-Jan Kraaijeveld zag Nieuwerkerk nog wel dichterbij komen, maar zegevierde in de eerste zaalwedstrijd van het jaar. Toch blijft het meest hangen dat Nieuwerkerk zo goed mee kon met de ploeg uit Dordrecht. Wat betekent dit voor de rest van het seizoen? (Uitslag: 23-27)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen - Tempo
In Driebergen begon Dalto uitstekend aan de wedstrijd tegen Tempo. De ploeg kwam op een 4-0 voorsprong. Maar Dalto zag het Tempo, van oud-speler Jelle Steenbeek, terugkomen in het duel. Bij rust viel de achterstand voor de ploeg uit Alphen aan den Rijn dan ook alleszins mee. De ploegen zochten de kleedkamers met een 14-12 tussenstand op. Na rust pakte Tempo door via goals van Martin, Tom en Jelle Steenbeek. Edwin van der Weijde was de enige ‘niet-Steenbeek’ die in die fase scoorde. Met een 16-16 tussenstand leek Tempo de wedstrijd te hebben gekanteld. Maar Dalto liep daarna weer uit naar 19-16, waarop Tempo wel weer reageerde. Vier minuten voor tijd stond er een 24-24 stand op het scorebord. Beide ploegen werden vervolgens zenuwachtig. Maar met nog drie seconden te spelen wist Evelien Arnold toch nog de 24-25 voor Tempo te scoren. Het was tevens de eerste voorsprong voor Tempo. Aanvoerster van Dalto, Anouk Wezendonk, baalde na afloop in het AD. “We moeten leren de wedstrijd eerder naar ons toe te trekken. Tempo mag helemaal niet meer in de situatie komen dat ze ons kunnen inhalen. Dus ja, het is een enorme domper. Deze nederlaag had niet gehoeven.” (Uitslag: 24-25)

Sporting Delta - DSC
Sporting Delta begon de wedstrijd tegen DSC niet in volle oorlogssterkte. Laurens Tijhuis scheurde zijn achillespees tijdens de laatste wedstrijd op het veld af en kon dus niet meedoen. In een andere samenstelling nam Sporting Delta het dus op tegen Korfbal League-degradant DSC. De Eindhovenaren behoren tot de favorieten voor promotie en willen dat graag waarmaken. In de beginfase van het duel tegen Sporting Delta begonnen ze daar niet mee. De ploeg van Eric Geijtenbeek kwam met 4-0 voor en hadden in de eerste helft het betere spel. Toch werd er met 11-11 thee gedronken. De tweede helft was gelijkwaardiger. Het gat van twee punten dat DSC sloeg was in een gelijk opgaande tweede helft, de nekslag voor de Dordrechtenaren. Helemaal omdat Sporting Delta een enorme kans miste op de aansluitingstreffer en aan de andere kant het verschil naar drie werd getild via een vrije bal. Eric Geijtenbeek was na afloop tevreden over het spel van zijn ploeg. “Maar nu moeten we werken aan ons rendement, 19 goals is te weinig om wedstrijden te kunnen winnen.” (Uitslag 19-22)

Stand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. DeetosSNel 1 2
2. DSC 1 2
3. Tempo 1 2
4. TOP (A) 1 2
5. Dalto 1 0
6. Die Haghe 1 0
7. Sporting Delta 1 0
8. Nieuwerkerk 1 0

 

Programma:
Die Haghe - Sporting Delta
Tempo - Nieuwerkerk
DeetosSnel - Dalto
DSC - TOP (A)

Fotograaf: Bernard Weerdmeester

Datum: 13 november 2017 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.