Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: speelronde 2

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: speelronde 2

Hoofdklasse

De tweede speelronde van de Hoofdklasse B zit er alweer op. Daarin viel de overwinning van Fiks op TOP Arnemuiden op. Rohda deed in de topper tegen Avanti ook goede zaken door na rust over de ploeg uit Pijnacker heen te lopen. Sporting Delta pakte ook zijn eerste punten, door Tweemaal Zes te verslaan.

SDO/Blijwerkt - DSC
Beide ploegen begonnen de competitie niet met een overwinning. SDO verloor met (slechts) twee punten van Rohda en bleef lang dichtbij de Amsterdammers, DSC speelde gelijk tegen Avanti. Voor beide ploegen geen resultaat om je voor te schamen, maar de eerste overwinning is natuurlijk altijd goud waard. Bij de ploeg van Wouter Blok startte Robert Roubos in de basis in plaats van Aram Brouwers, hij is licht geblesseerd. Jan Knollema wisselde daardoor van vak. In de eerste helft waren de ploegen aan elkaar gewaagd. Via de tussenstanden 8-6, 9-7 en 9-9 bleven de ploegen bij elkaar. Bij rust hadden de Eindhovenaren wel een kleine voorsprong: 10-11. Na rust nam DSC wel het initiatief. Het sloeg een gat van vier punten. SDO kon het niet meer bijbenen en DSC nam het daarna volledig over. SDO kwam na rust nog maar tot zes treffers. DSC-trainer Wouter Blok: “Het was een prima wedstrijd. We startten wel matig. We kregen niet echt controle over de wedstrijd. We hebben dan ook 8-6 en 9-7 achter gestaan, maar vanaf de 9-9 hadden we controle over de wedstrijd. De tweede helft was erg goed. Zowel aanvallend als verdedigend.” (Uitslag: 16-25)

Fiks - TOP (A)
Fiks begon de competitie met een mooie overwinning op Tweemaal Zes. De ploeg van Rick Nell promoveerde dit jaar naar de Hoofdklasse en heeft de smaak te pakken. TOP Arnemuiden, met de nieuwe trainer Kees-Jan Oppe aan het roer, won zijn eerste wedstrijd ook. Tegen Sporting Delta won het in een doelpuntarme wedstrijd met 15-8. Fiks begon beter aan de wedstrijd dan TOP. Het kwam op een 4-2 voorsprong, die gestaag uitgebreid werd naar een 10-6 tussenstand. Beide ploegen gingen vervolgens rusten met een 11-8 tussenstand. Na rust kwam TOP even dichterbij, maar Fiks kon daarna een gat van vijf slaan: 14-9. Later in de wedstrijd werd dat gat zelfs zes punten. Toch kwamen de Zeeuwen steeds weer enigszins terug. Met een 18-16 stand op het bord en nog een aantal minuten te spelen, kon de wedstrijd nog kantelen, maar wist Fiks weer te pieken. Het scoorde de 19-16 en gooide de wedstrijd in het slot. De promovendus uit Oegstgeest heeft nu dus vier punten uit twee wedstrijden. Een regelrechte verrassing. De vraag is nu: zijn dit incidenten of kan Fiks veel meer dan we denken? (Uitslag: 19-16)

Avanti/Flexcom - Rohda
Een kraker, zo op het eerste oog. Twee ploegen die zich versterkten deze zomer en in de eerste instantie bij de eerste vier spelen. Wie nou echt de betere ploeg was, was in de beginfase nog moeilijk te zeggen. Na de 6-6 tussenstand nam de thuisploeg een 9-6 voorsprong. Het Rohda van Taco Poelstra kwam echter snel terug tot 9-9. Voor rust prikte de ploeg van Marrien Ekelmans er nog wel eentje bij, waardoor er gerust werd met 10-9 in het voordeel van Avanti. Hoe anders was het in de tweede helft. Rohda liep gelijk weg van een gedesillusioneerd Avanti en kwam met 20-12 voor. Daarna ging de Amsterdamse storm wel even liggen en kon Avanti iets dichterbij komen, maar dat was alleen nog maar nuttig voor de statistieken. Rohda-trainer Taco Poelstra: “Een doelstelling is na twee wedstrijd nog wat lastig. Maar als wij goed zijn, kunnen wij van iedereen winnen. We zijn alleen geen ploeg die, wanneer we niet goed zijn, even makkelijk wedstrijden winnen. Maar het streven is op het veld om tot het laatst mee te doen om het kampioenschap.” Avanti-trainer Marrien Ekelmans reageert na afloop als volgt. “We worden beschreven als de favoriet, maar zo zien we dat zelf zeker niet. Als je kijkt naar onze ploeg zie je dat we inmiddels flink hebben verjongd en dat er een aantal ervaren spelers zijn gestopt. We zullen dus tijd nodig hebben om te bouwen aan stabiel team. Er zit genoeg talent en het is dan ook erg leuk om met deze jonge enthousiaste groep te werken. Wij hebben er zeker genoeg vertrouwen we in dat we snel wedstrijden winnend gaan afsluiten.” (Uitslag 15-20)

Sporting Delta - Tweemaal Zes
Deze twee puntloze ploegen willen in eerste instantie graag uit de problemen blijven in de Hoofdklasse. Dit onderlinge duel kan achteraf dan ook een cruciale wedstrijd blijken. Een belangrijke wedstrijd dus, nu al. De beginfase ging gelijk op: de ploegen namen geen afstand van elkaar. Maar vijf minuten voor tijd werd er voor het eerst echt een gaatje geslagen in het voordeel van Sporting Delta: 10-7. De ploeg van Jan Bongers ging daarna door. Het nam een 12-7 voorsprong en leek de overwinning tegemoet te gaan. Maar de bezoekers uit Maartensdijk kwamen knap terug tot 15-14. Het doelpunt van Sporting Delta wat daarop volgde was heel belangrijk, want dat leverde uiteindelijk de overwinning op. ‘TZ’ scoorde nog de 16-15, maar daarna speelde de Dordtse formatie het slim uit en ging het er met de overwinning vandoor. Sporting Delta-trainer Jan Bongers was niet helemaal tevreden: “We kwamen met 12-7 voor met nog 22 minuten te spelen. Op dat moment hadden we de wedstrijd definitief met ruime cijfers naar ons toe moeten trekken. Het werd nu nog onnodig spannend tegen een ploeg die ik klasse te hoog vind spelen.” Tweemaal Zes-trainer Arjen van Ginkel: "Afgelopen zaterdag was het net niet. In eerste helft was de verdedigende druk bij dames niet voldoende. Het was lastig om hun rebound te ontregelen. Dat gecombineerd met heel veel kansen creëren, maar niet afronden, leidde tot een 10-7 ruststand. Na rust hebben we lengte ingebracht en hadden we verdedigend prima grip. Alleen hebben we onszelf niet beloond met het afmaken van de kansen." (Uitslag: 16-15)

Stand in de Hoofdklasse B:

  W P
1. Fiks 2 4
2. Rohda 2 4
3. DSC 2 3
4. TOP (A) 2 2
5. Sporting Delta 2 2
6. Avanti 2 1
7. Tweemaal Zes 2 0
8. SDO 2 0

 

Programma:    
     
Rohda - Sporting Delta
DSC - Fiks
TOP (A) - SDO 
Tweemaal Zes - Avanti
Datum: 17 september 2018 - 00:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl