Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: speelronde 8

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse B: speelronde 8

Hoofdklasse

We zijn op het veld weer begonnen aan de Hoofdklasse B. De kersverse Korfbal League-ploeg DeetosSnel won ietwat moeizaam van DOS (W), TOP (A) verloor verrassend thuis van Tweemaal Zes en Sporting Delta en Rohda deelden in Dordrecht de punten. Daarnaast boekte Oranje Wit een goede overwinning tegen OVVO. DeetosSnel heeft nu een voorsprong van zes punten op TOP, iets wat voor de Zeeuwen niet meer in te halen lijkt.

Oranje Wit – OVVO/De Kroon
Nummer laatst Oranje Wit nam het zaterdag in Dordrecht op tegen nummer drie OVVO/De Kroon. Na een tumultueus eerste helft van het veldseizoen eindigde de ploeg uit Dordrecht in overgangsklasse in de zaal in de middenmoot. OVVO eindigde in de overgangsklasse als tweede, waar het eerst nog bovenaan stond. Na het wegsturen van trainer Kees-Jan Oppe ging het bergafwaarts. Voor beide ploegen is het veld dus een mooie nieuwe start. Oranje Wit startte de wedstrijd met een 2-0, 3-1 en een 5-3 voorsprong. OVVO nam het daarna over van Oranje Wit, waardoor er met 9-11 werd gerust. Na rust pakte Oranje Wit de controle terug en kwamen de ploegen bij 13-13 op gelijke hoogte. OVVO kwam nog één keer op voorsprong (13-14), maar daarna was het Oranje Wit wat kon uitlopen naar 16-14. Vanaf dat moment kwam OVVO niet dichterbij dan drie punten, met een 22-18 einduitslag als gevolg. Een mooie opsteker voor Wouter Blok en zijn ploeg: zij voegen twee punten toe aan hun puntentotaal. Handhaving lijkt er niet in te zitten voor Oranje Wit, maar een mooi slot van het seizoen zou voor de Dordtenaren al een heel mooie opsteker zijn. OVVO blijft derde, maar ziet Sporting Delta wel in punten gelijk komen. (Uitslag: 22-18)

TOP (A) – Tweemaal Zes
Tweemaal Zes kwam dit weekend op bezoek in Zeeland. TOP, de huidige nummer twee van de Hoofdklasse B, was op voorhand de favoriet. Tweemaal Zes stond op dat moment namelijk op de zesde plek. TOP nam in het begin van de wedstrijd het initiatief en kwam op een 8-4 en 11-7 voorsprong. Vervolgens stokte de productie en kwam Tweemaal Zes in de wedstrijd. Daarna bleven de ploegen lang in evenwicht. Beide ploegen wisten niet op een écht ruimte voorsprong te komen. Met nog een paar minuten te spelen stond TOP nog op een voorsprong, maar die werd door Tweemaal Zes omgezet in een voorsprong voor de bezoekers. Jeanine Marijs trok met twee doelpunten de stand vlak voor tijd nog gelijk, maar met nog één minuut te spelen scoorde ‘TZ’ de winnende treffer via Randy Bruijntjes. Een nederlaag dus voor TOP. DeetosSnel staat nu zes punten voor op de ploeg uit Zeeland. Tweemaal Zes neemt door de overwinning voorlopig afstand van de onderste twee ploegen. TOP-trainer Arco Goedkoop vond de overwinning van Tweemaal Zes terecht: “Het is terecht omdat het geroutineerde TZ beter omging met arbitraire ruimte en functioneler korfbalde.” (Uitslag 23-24)

Sporting Delta – Rohda
Nummer vijf Rohda stond op voorhand op de vijfde plek in de Hoofdklasse B. In de zaal eindige de ploeg van Taco Poelstra op een prima vierde plek en dat bood voor het veld misschien wel hoop. Sporting Delta deed het in de zaal juist niet goed. Er werden slechts een aantal puntjes gehaald. Toch stond de ploeg van Eric Geijtenbeek er goed voor bij de hervatting van het veld. De vierde plek waar het voor zaterdag op stond, zou voor de ploeg uit Dordrecht een uitstekende eindpositie zijn. Opnieuw startte het al zo geplaagde Sporting Delta in een andere opstelling. Annelies Oudshoorn (chronische blessure), Shanna Beenen (zwanger), Nada Hussein (zwanger) werden vervangen door Mandy Ameling (18), Nicole van de Laan (20) en de 15-jarige jeugdinternational Fabiënne van Erk. De ploegen bleven in de eerste helft dichtbij elkaar. Een winnaar was met de 9-11 ruststand dan ook nog niet aan te wijzen. Maar Rohda kon in de tweede helft de marge van twee (en later drie punten) goed vasthouden. Zij hadden de wedstrijd onder controle, maar wisten dat niet om te zetten in een nog grotere voorsprong. Sporting Delta kwam daardoor terug tot 17-18 en kreeg zelfs de kans om gelijk te komen. Een schot van Fabiënne van Erk viel er kort voor tijd net uit en daarmee leek een punt uitgesloten. Maar de ploeg uit Dordrecht kreeg een nieuwe aanval voor de gelijkmaker. Trainer Geijtenbeek nam 35 seconden voor tijd een time-out om afspraken te maken voor de gelijkmaker. Mike Oudshoorn scoorde hem uiteindelijk na drie pogingen, waarna de wedstrijd meteen werd beëindigd door de scheidsrechter. (Uitslag: 18-18)

DeetosSnel – DOS (W)
DeetosSnel, volgend seizoen te bewonderen in de Korfbal League, stond er bij de hervatting van de Hoofdklasse goed op. Vier punten voorsprong bedroeg de voorsprong op TOP Arnemuiden. Voor promovendus DOS Westbroek is de Hoofdklasse een mooie leerschool. Zij pakten tot nu toe drie punten en lijken dit veldseizoen zich niet meer te kunnen handhaven. Helemaal omdat het in de Overgangsklasse in de zaal ook ‘slechts’ op een zesde plek eindigde. DeetosSnel werd voor de wedstrijd nog gehuldigd voor hun prestatie in de zaal. Iets wat blijkbaar wat deed met DOS. Zij kwamen op een 4-0 achterstand. Daarna wist DOS wel zijn doelpunten te scoren. Na de 7-3 was het DeetosSnel weer dat de wedstrijd in handen nam. Daarom stond er bij rust een 14-7 voorsprong op het scorebord. In de tweede helft leek het erop dat DeetosSnel het wel prima vond. Het liet de Westbroekers helemaal terugkomen in de wedstrijd. DOS kwam op 20-18 en dat was voor DeetosSnel-trainer Gert-Jan Kraaijeveld het signaal om een time-out te nemen. Daarna liepen de Dordtenaren uit naar een 24-18 eindstand. Kraaijeveld: “De eerste wedstrijd was erg wennen en ging begrijpelijkerwijs niet vlekkeloos. Bij vlagen zakelijk gespeeld en DOS bleef goed aanhaken. Om vervolgens taakgericht te spelen en het verschil te kunnen maken. Het is een belangrijke overwinning in het licht van de stand op de ranglijst.” (Uitslag: 24-18)

Stand in de Hoofdklasse B:

 

W

P

1. DeetosSnel

8

16

2. TOP (A)

8

10

3. OVVO/De Kroon

8

9

3. Sporting Delta

8 9

5. Tweemaal Zes

8

6

6. Rohda

8 6

7. DOS (W)

8

3

8. Oranje Wit

8

3

Programma
OVVO/De Kroon - DeetosSnel
DOS (W) - TOP (A)
Tweemaal Zes - Sporting Delta
Rohda - Oranje Wit

 

Datum: 16 april 2018 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.