Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: speelronde 1

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: speelronde 1

Hoofdklasse

AW.DTV en SCO, de favorieten voor de play-offs, hebben hun status in de eerste speelronde van de Hoofdklasse A waargemaakt. De Korfbal League-degradant bleef overeind tegen Unitas/Perspectief, terwijl SCO op bezoek bij Rohda knap won. Verder waren er afstraffingen voor Nic. en Wageningen, waarbij vooral die laatste ploeg zichzelf achter de oren mag krabben hoe ze het duel tegen Tweemaal Zes zo konden weggeven.

Rohda - SCO
In het verleden waren ontmoetingen tussen Rohda en SCO in Amsterdam traditiegetrouw altijd tot de laatste seconde loeispannend. Maar wie ditmaal de laatste tien minuten van de wedstrijd keek, hoefde niet meer op het puntje van zijn of haar stoel te zitten. Vanaf de eerste minuut grepen de gasten via twee goals van Julian Frieswijk de voorsprong (0-2). Hoewel Rohda via Sylvana ten Hulsen door drie goals op rij de uiteindelijk eerste en enige voorsprong van het duel greep, hield SCO de touwtjes in handen. Henk Jan Bakker maakte voor de pauze de 11-14 en na de thee was het duel na de 13-19 van Britt Rottink eigenlijk al wel gespeeld. Toen SCO via Anouk Hoekstra op 16-25 kwam, hing er een forse nederlaag in de lucht voor de Amsterdammers. Uiteindelijk beperkte Rohda via opnieuw Ten Hulsen, Job Ammerlaan en Fleur Blötevogel nog wel de schade, maar aanspraak op punten maakten zij uiteindelijk niet. Dat moeten ze komende week op bezoek bij Nic. beter doen. Voor SCO is de seizoensouverture met deze royale overwinning uitstekend. Voor hen wacht een belangrijke ontmoeting met Groen Geel. (Uitslag: 19-25) 

Groen Geel - Nic.
Na een moeizame veldperiode ging Nic. met frisse moed naar Wormer voor de ontmoeting met Groen Geel. In weer en wind was het verschil tussen beide ploegen enkele weken geleden vier goals en lang had het er schijn van dat het ditmaal nog dichterbij elkaar zou liggen. Na een snelle 5-2 achterstand deden de gasten via Danique Vervoort en Tom van Os weer wat terug. En hoewel Groen Geel wel continu aan de goede kant van de score stond, zaten de Groningers aan het elastiek. Telkens veerden ze weer terug in de buurt van Groen Geel als ze achterkwamen. In de pauze was het gaatje weer vergroot tot vijf (15-10), maar in het tweede bedrijf haakte Nic. wederom aan. Via 15-12 werd het 19-16. Een spannende eindfase leek in de maak, maar niets bleek minder waar. Waar Groen Geel in de laatste tien minuten de motor nog een keer vol aandraaide, bleek het elastiek van Nic. geknapt. Na de 23-18 was elke vorm van verzet gebroken en kreeg de thuisploeg een vrijbrief om uit te lopen naar een zeer geflatteerde eindstand van tien goals verschil. Het is een hard gelag voor Nic., dat verder een prima wedstrijd speelde. Tegen Rohda moeten ze dat echter ook in het laatste deel volhouden. Groen Geel kan met de volle buit op zak en met vertrouwen, en als koploper, afreizen naar Oldeholtpade. (Uitslag: 28-18)

Unitas/Perspectief - AW.DTV
Als degradatiekandidaat tegen de titelfavoriet het zaalseizoen openen, is vaak geen pretje. In het geval van Unitas zullen de Harderwijkers echter een goed gevoel hebben overgehouden aan de wedstrijd in eigen huis tegen AW.DTV. De beginfase ging namelijk gelijk op. Daphne van den Berg nam van de eerste vijf goals er drie voor haar rekening (5-6). Toch kon ook zij niet voorkomen dat de Amsterdammers langzaam maar zeker uitliepen naar een steeds ruimere voorsprong. Toch was er met de 12-15 ruststand zeker reden voor optimisme bij Unitas, dat tot 17-21 in het spoor van AW.DTV bleef. Zij raakten met hun ervaring echter niet in paniek en sloegen op de juiste momenten toe. Unitas-coach Daniel de Bruijne deed en wisselde wat hij kon. Maar hoewel invaller Mike van Boven meteen scoorde, bleek AW.DTV uiteindelijk niet meer te achterhalen. Gewonnen werd er dus niet door de degradatiekandidaat tegen de reus AW.DTV, maar vertrouwen heeft Unitas wel getankt. Dat kunnen ze komende week gebruiken tegen Wageningen. Voor AW.DTV geldt dat er tegen Tweemaal Zes wederom twee punten worden verwacht. (Uitslag: 22-27)

Tweemaal Zes - Wageningen
Een razendsnelle 0-3 voorsprong van Wageningen, dat een prima voorbereiding op het zaalseizoen kende, was niet de start waar Tweemaal Zes op had gehoopt. Toch zag Iwan Hazendonk dat zijn ploeg al snel beterschap toonde en op 7-7 weer was aangehaakt. Via Steven Landman greep Wageningen weliswaar wederom de voorsprong, maar het initiatief was al van ploeg gewisseld. Voor de pauze kwam TZ namelijk al op een voorsprong van vier treffers (13-9). En ook in het tweede bedrijf was er voor de gasten geen houden meer aan. Hoewel de jonge invalster Eline van Veldhuisen nog wel voor de 14-10 tekende, stond het vijf minuten later al 21-11 (!). Coach Erik van Brenk was de grip op de wedstrijd kwijt. Het enige dat hem nog te doen stond met Wageningen, waren herstelwerkzaamheden. Op 27-15 hing er een monsterscore in de lucht, maar omdat Hazendonk zijn volledige herenkwartet naar de bank haalde, kon Van Brenk met zijn ploeg de schade nog enigszins beperken. Al bleef het verschil tien doelpunten en dat is met de 7-8 voorsprong in het achterhoofd duidelijk een deceptie. Veel tijd om te treuren is er echter niet: met Unitas komt er komende week een concurrent op bezoek. Tweemaal Zes mag in Amsterdam kijken hoe het ervoor staat als het tegen de top van de hoofdklasse staat. (Uitslag: 28-18)

Stand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. Groen Geel 1 2
2. Tweemaal Zes 1 2
3. SCO 1 2
4. AW.DTV 1 2
5. Unitas 1 0
6. Rohda 1 0
7. KV Wageningen 1 0
8. Nic. 1 0


Programma:
Zaterdag 18 november
Wageningen - Unitas/Perspectief
SCO - Groen Geel
AW.DTV - Tweemaal Zes
Nic. - Rohda

Datum: 13 november 2017 - 19:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl