Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: speelronde 12

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: speelronde 12

Hoofdklasse

Verrassing na verrassing in Hoofdklasse A. De bijna onverslaanbare koplopers werden verslagen, terwijl Nic. als gedoodverfde degradant de deur naar handhaving op een kier houdt.

Unitas/Perspectief – SCO
Het duel in Harderwijk begon met weinig doelpunten. De ploegen gingen gelijk op tot 5-5, toen Unitas een gat van 10-6 sloeg. Vervolgens greep Aegle Frieswijk in met een time-out en een wissel. Dit werkte, en nog voor rust was de achterstand omgezet in een 11-12 voorsprong. In de tweede helft zette SCO die lijn door, waardoor het gat alleen maar groter werd. Unitas gaf pas weer tegengas bij 13-21, een achterstand die door de Harderwijkers werd verkleind naar 16-22. Weer greep de leiding van SCO in, en weer had een time-out effect. Unitas maakte de rest van de wedstrijd nog wel doelpunten, maar kwam niet meer dicht bij de Friezen. SCO mag zich door deze punten officieel veilig noemen, terwijl Unitas een probleempje op ziet doemen: In elk geval één van de twee ploegen onder zich zouden die dag punten pakken, aangezien Tweemaal Zes en Nic. tegen elkaar speelden. (Uitslag: 20-27)

Tweemaal Zes - Nic.
In Maartensdijk vond een echte degradatiekraker plaats. Hekkensluiter Nic. had alle punten uit de laatste drie wedstrijden nodig om misschien nog in de Hoofdklasse te mogen blijven, terwijl Tweemaal Zes zich ook nog in de degradatiezone bevond, drie punten van handhaving verwijderd. Eenmaal begonnen nam Nic. het eerste initiatief, maar het gaatje van 3 werd al snel weer dichtgemaakt tot een 6-6 gelijke stand. Tegen de rust verloor Tweemaal Zes echter weer grip op de Groningers, wat resulteerde in een ruststand van 10-15. In de tweede helft kroop de thuisploeg langzaam weer terug naar Nic., en er stond nog maar weinig tijd op de klok toen de Maartensdijkers weer gelijk maakten. Maar, zoals al een aantal keer eerder, lieten de bezoekers uit Groningen Tweemaal Zes niet passeren. Nic. liep weer uit, waardoor de laatste doelpunten van Tweemaal Zes voor de statistieken waren. Tweemaal Zes verliest punten die ze wel heel graag had willen hebben, terwijl Nic. de droom van handhaving nog even in leven houdt. Die droom zal in het komende duel tegen Wageningen behoorlijk in gevaar komen. (Uitslag: 24-25)

Wageningen - Groen Geel
Groen Geel was al veilig voor de play-offs, waardoor de enige prioriteit van de ploeg uit Wormer was om boven concurrent AW.DTV te eindigen. Daarvoor waren overwinningen nodig, en de tegenstander in ronde 12 was de huidige best of the rest: Wageningen. Wageningen was van plan om de derde plek te behouden. Ook daarvoor waren punten cruciaal, aangezien Rohda en SCO helemaal niet ver verwijderd zijn. Na het beginsignaal was het Wageningen dat de touwtjes in handen nam. De thuisploeg kwam op een vroege voorsprong van 7-2. Die voorsprong werd behouden en uitgebreid, met als toppunt de 11-4. Pas daarna begon Groen Geel zich echt te laten zien, en de achterstand werd voor rust teruggebracht tot een gat van vier bij 15-11. Na rust probeerden de bezoekers aansluiting te vinden, maar ze konden het gat niet kleiner krijgen dan twee. Zo passeerden beide ploegen de twintig doelpunten, en later ook de 25. Pas toen de dertig bijna werd bereikt, wist Groen Geel het verschil naar één te brengen. De 29-28 kon echter niet worden omgezet in een gelijke stand, want het was Wageningen dat de volgende doelpunten maakte. Groen Geel verliest voor de tweede keer punten, terwijl Wageningen haar derde plek behoudt. (Uitslag: 31-29)

AW.DTV – Rohda
In Amsterdam vond een echte stadsderby plaats. Door het verlies van Groen Geel kreeg AW.DTV de mogelijkheid om in het duel in de hoofdstad de eerste plek op punten te claimen. Voor Rohda betekende het verlies van Groen Geel eerder een overwinning voor Wageningen, en dus een derde plaats die zich verder van Rohda verwijdert. In sporthal Gaasperdam was het AW.DTV met het beste startschot. De ploeg uit het oosten van de hoofdstad nam een vroege 4-1 voorsprong, die eventjes werd vastgehouden tot Rohda aansluiting vond bij 5-4. Na de 7-7 van Sherida Jansen viel de aansluiting weg. Diezelfde Sherida Jansen bracht Rohda ook voor het eerst sinds de 0-1 op voorsprong, waardoor bij een stand van 8-9 het rustsignaal klonk. Het was duidelijk dat Amsterdamse doelpunten duur waren. De tweede helft leek in hetzelfde tempo door te gaan toen de aanval van de thuisploeg ineens volledig stokte. Een 9-10 tussenstand kon door de ploeg uit Amsterdam Nieuw-West over bijna een kwartier worden uitgebreid tot 9-16, toen AW.DTV eindelijk weer aan scoren toekwam. In de laatste 10 minuten konden de roodzwarten niet genoeg doen om nog terug te komen. Sterker nog, het was Rohda dat nog drie keer de korf vond in de eindfase, terwijl AW.DTV datzelfde aantal scoorde in de gehele tweede helft. Hierdoor blijft Rohda vlak achter Wageningen op de derde plek, terwijl AW.DTV nog altijd de eerste plek deelt met Groen Geel. (Uitslag 11-19)

Stand Hoofdklasse A

  W P
1. Groen Geel 12 20
2. AW.DTV 12 20
3. Wageningen 12 14
4. Rohda 12 13
5. SCO 12 12
6. Unitas 12 8
7. Tweemaal Zes 12 5
8. Nic. 12 4

 

Programma:    
Groen Geel - Tweemaal Zes
Rohda - Unitas
SCO - AW.DTV
Nic. - Wageningen

 

Datum: 12 februari 2018 - 18:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl