Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: speelronde 12

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: speelronde 12

Hoofdklasse

Het was een ronde met veel spannende wedstrijden in Hoofdklasse A. Wageningen kwam bij koploper Tempo op bezoek, Avanti/Flexcom moest winnen bij Oost-Arnhem om Tempo bij te blijven. Ondertussen kon Groen Geel proberen een stapje dichter bij de top drie te komen door te winnen van SCO. Onderin de competitie is het do or die voor Nic. en HKV/Ons Eibernest; de verliezer van het onderlinge duel zal degraderen.

Oost-Arnhem – Avanti/Flexcom
In Arnhem werd een wedstrijd gespeeld waar genoeg op het spel stond. Voor Avanti/Flexcom natuurlijk de race naar de titel, maar ook Oost-Arnhem kon de punten goed gebruiken. De thuisploeg wist dat directe concurrent Groen Geel een lastige wedstrijd had tegen SCO, dus een overwinning zou wel weer eens de vierde plek kunnen betekenen. In de eerste helft nam Avanti het initiatief. Met alweer een messcherpe Jordi van Zuidam, die alleen al in de eerste helft verantwoordelijk was voor 6 doelpunten van de kant van Avanti, wist Avanti Oost-Arnhem achter zich te houden. Toch kon de thuisploeg goed bijblijven, mede dankzij Emiel en Bas Broenink, verantwoordelijk voor respectievelijk 5 en 4 doelpunten in de eerste helft. De teams gingen de kleedkamers in bij een stand van 14-17. In de tweede helft zette het hoge tempo van de doelpunten niet door. Jordi van Zuidam wist Emiel Broenink bijna volledig af te stoppen, maar kwam zelf ook iets minder aan scoren toe. Meteen na rust liep Avanti uit naar 14-18 en 15-19, maar Oost-Arnhem, dat speelde met Emiel, Bas én de vers ingevallen Thijs Broenink, wist al snel weer terug te komen naar 19-19. De 19-20 kwam van Rick van den Blink, die koud in het veld stond na de eerste helft op de bank te hebben doorgebracht. Vervolgens scoorden de ploegen om en om, tot diezelfde Rick van den Blink de 23-24 en 23-25 wist te maken. Jordi van Zuidam bracht het verschil op drie, waardoor het Arnhemse doelpunt in de laatste minuut voor de statistieken was. (Uitslag: 24-26)

SCO – Groen Geel
In Oldeholtpade begonnen de teams een stuk trager met scoren dan hun concurrenten in Arnhem. Het was Menno de Vries die de score opende namens de Friezen, en hij wist ook de 2-0 te maken. Na een aantal aanvallen kwam Groen Geel weer langszij, maar weer wist Menno de Vries tweemaal de korf te vinden. SCO bleef leiden in de eerste helft, terwijl Groen Geel met zichzelf leek te worstelen. Bij een stand van 7-3 riep Dico Dik zijn team naar de kant voor een time-out. Groen Geel kon iets terugdoen, maar kwam niet verder dan 8-5, om vervolgens bij de 10-5 van Julian Frieswijk weer gedubbeld te worden. Vanaf de stip wist Groen Geel de ruststand nog op 10-6 te brengen. Na de rust leek SCO door te gaan met waar het gebleven was. De Friezen liepen snel uit naar 13-6, maar Groen Geel begon aan een comeback. De Wormernezen zetten de verdediging dicht en lieten zelf eindelijk weer effectieve aanvallen zien. 13-6 werd 14-12, maar de bezoekers konden niet voorbij SCO komen. De thuisploeg wist het verschil zelfs weer op vier te brengen bij 16-12. Dat verschil bleek niet meer te overbruggen. Groen Geel kwam als eindschot nog op 18-16, maar wist geen impact meer te maken op de uitslag. SCO verzekert zichzelf van de derde plek door te winnen van concurrent Groen Geel, terwijl die ploeg nu de vierde plek zal moeten verdedigen tegen Oost-Arnhem. (Uitslag: 18-16)

Tempo – Wageningen
Het zonnetje scheen in Alphen aan den Rijn, waardoor er een hoop mensen besloten hadden een middagje korfbal te kijken. In de eerste helft lag het initiatief bij Wageningen. Met name het ene vak van Tempo had veel lengte over en kon bijna elke aanval vaak herhalen, maar de bal wilde maar niet door de korf. Hierdoor kon Wageningen steeds op voorsprong komen. De bezoekers slaagden er echter niet in weg te lopen dankzij het andere vak van Tempo, met daarin een scherpe Jelle Steenbeek. Wageningen leidde, maar kreeg vlak voor rust nog een tegenslag te verwerken toen Jasper Broenink zijn knie verdraaide en gewisseld moest worden. Met 10-11 gingen de ploegen de kleedkamer in. Wageningen leek de tweede helft sterk te beginnen met een doelpunt van Wouter van Maten, die de plek van Broenink had overgenomen. Daarna was er een ander, beter Tempo te zien. De thuisploeg verdedigde scherper en rondde meer kansen af. Dit was terug te zien op het scorebord, dat halverwege de tweede helft een verschil van vier in het voordeel van Tempo liet zien. Wageningen zette nog wat zeilen bij, maar kon de koploper niet meer bijhalen. Wageningen verliest in Alphen aan den Rijn, Tempo kan zich opmaken voor de kampioensstrijd tegen Avanti/Flexcom in Pijnacker. (Uitslag: 23-20)

HKV/Ons Eibernest – Nic.
Voor de wedstrijd in Den Haag van afgelopen zondag was vooraf al te zeggen dat er waarschijnlijk een ploeg zou degraderen. Alleen bij een gelijkspel zouden zowel Nic. als HKV/Ons Eibernest in de race blijven voor handhaving, maar beide ploegen stonden op het veld om te winnen, niets minder. De ploegen begonnen zeer gelijkwaardig. De hele eerste helft zaten de Groningers en de Hagenezen vlak bij elkaar. De teams kwamen allebei op voorsprong, maar geen van beiden kon een groot verschil neerzetten. Het was Sven Müller die de eerste helft met twee doelpunten afsloot, waardoor Nic. met een voorsprong van 11-13 kon rusten. Meteen na rust werd het verschil voor het eerst drie, en later in de tweede helft legde Nic. de 14-18 binnen. HKV/Ons Eibernest probeerde nog iets terug te doen, maar de wedstrijd was al beslist. Het is dus einde verhaal voor de korfballers van HKV/Ons Eibernest. Ondertussen speelt Nic. komende woensdag een bekerwedstrijd tegen overgangsklasser KV Heerenveen, maar de ploeg zal er de volgende wedstrijd weer moeten staan om te winnen van directe concurrent Wageningen. (Uitslag: 18-24)

Stand Hoofdklasse A:

  W P
1. Tempo 12 21
2. Avanti 12 19
3. SCO 12 19
4. Groen Geel 12 12
5. Oost-Arnhem 12 11
6. Wageningen 12 7
7. Nic. 12 4
8. HKV/Ons Eibernest 12 3

 

Programma    
SCO - Oost-Arnhem
Groen Geel - HKV/Ons Eibernest
Avanti/Flexcom - Tempo
Nic. - Wageningen
Datum: 14 mei 2018 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl