Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A, speelronde 13

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A, speelronde 13

Hoofdklasse

De laatste seconden. In die periode moest je deze speelronde in de Hoofdklasse A scherp zijn. Maarten Groothulze was scherp namens Dalto, dat in de kraker Wageningen versloeg en zich zéér waarschijnlijk in de play-offs gaat melden. Jelmer Beijeman was namens SDO scherp tegen Unitas en pakte met zijn ploeg de laatste strohalm in de strijd tegen degradatie. Job Ammerlaan was scherp en bezorgde Rohda een laat punt tegen SCO. Alleen in Groningen waren ze niet meer zo scherp in de laatste tellen. Daar had Nic. het verschil - weliswaar met moeite - al gemaakt tegen OVVO, dat daardoor definitief degradeert.

Wageningen – Dalto/BNApp.nl
Hij wees al op zijn borst bij de vakwissel. Ik. Maarten Groot Hulze gaat het doen. Zojuist had hij nog de kapitale 26-28 tegengekregen, een treffer luttele seconden voor het einde gemaakt door Jasper Broenink, uit een wanhoopspoging. Het vak van de Wageningse captain had het moeilijk in de eindfase, waardoor Wageningen na de 24-24 telkens achterstond. Alleen Steven Landman scoorde van ver echt gemakkelijk. Door de treffer van Broenink had Wageningen nog een kansje op het bereiken van de play-offs. Maar toen was daar Groot Hulze. Al wijzend zag hij hoe de bal werd ingespeeld, hij de bal ontving en hij de bal raak schoot: 26-29. Daarmee komt het onderling resultaat van Dalto op gelijke hoogte met Wageningen. Maar door de voorsprong van twee punten en een veel beter doelsaldo van Dalto hebben de Wajo’s echt alleen in theorie nog kans op de play-offs. Wageningen mocht de bal overigens nog uitnemen na Groot Hulze's goal en Landman was van ver nog akelig dichtbij een goal die Wageningen een sprankeltje hoop zou geven. Hij viel niet. Wageningen heeft het eerder in de competitie tegen de kleintjes laten liggen. Dalto in feite ook, maar op het moment suprême sloegen ze wél toe. Maarten Groot Hulze. (Uitslag: 26-29)

Nic./Alfa-college – OVVO/De Kroon
Twee doelpunten van Martijn Roos gaven OVVO voor even het gevoel dat de houdini-act die nodig was om handhaving nog te bewerkstelligen inderdaad nog mogelijk was. Nic. had namelijk de nodige moeite met de bezoekers uit Maassen, die zich kranig verweerden. Nic., die plaatsing voor de play-offs mede heeft behaald door heel degelijk en stabiel te korfballen, bleef echter ook ditmaal overeind in eigen huis. Hoewel de play-offs nog niet zijn begonnen, moeten de Groningers alleen wellicht wel groeien naar de vorm die ze eerder ruime zeges op Dalto en Wageningen bracht. Dit om ook in de verlenging van het seizoen hoge ogen te gooien. Dat moet het overigens wel doen zonder Femke de Jong; zij is geblesseerd geraakt aan haar knie. Maar allereerst wacht nog het directe duel om de eerste plaats in de Hoofdklasse A. Gezien het hele seizoen heeft Nic. de beste papieren, maar dan mag het niet verliezen in Driebergen komende speelronde. “We treffen in de play-offs een ploeg uit het westen. Een eventuele derde wedstrijd is dan doordeweeks bij ons. Dat kan een voordeeltje zijn", wist Nic.-coach Henk Jan Mulder. “De play-offs zijn de kroon op ons stabiele en goede seizoen, maar we hebben nog niets.” (Uitslag: 22-17)

SDO/VerzuimVitaal – Unitas/Perspectief
Ze zullen bij Unitas nog wel even zwetend zijn wakker geworden na het duel in Kamerik. Niet alleen vanwege het gesuis in de oren dat ongetwijfeld hoorbaar was door het lawaai in de heksenketel van SDO, waar beide toeschouwersgroepen voor een goede sfeer zorgde. Maar er was zo weinig aan de hand voor de Harderwijkers tegen concurrent SDO. In de eerste helft had de ploeg van Adriaan van Dijk grip op de thuisploeg, die overigens wel prima bijbleef (15-15). Ook na de rust was het lang gelijkwaardig, maar de spanning werd almaar groter. Unitas had in de eerste helft over op SDO, maar dat ebde langzaam weg. Na de 20-20 werd het nog 22-22, maar daarna vielen de scores stil. Bij de gasten uit Harderwijk helemaal, bij SDO bijna helemaal. Bijna, ja. Vlak voor tijd ging Unitas voor de winst, maar de poging van Jort Wiegersma ging mis. Tien seconden voor het einde kon SDO daarom nog toeslaan. Jelmer Beijeman maakte het thuispubliek uitzinnig en scoorde. Het was de winnende. Dus leeft SDO nog en moet Unitas over twee weken nog vol aan de bak tegen Rohda. “De eerste helft hadden we het gaatje moeten maken, de tweede helft lukte dat niet meer. We hebben aanvallend teveel individuele foutjes gemaakt. Het kan hier hectisch zijn en dat is gebleken”, aldus Van Dijk op de clubsite. (Uitslag: 23-22)

Rohda – SCO
Na de overwinning van Rohda afgelopen donderdag waren beide ploegen voor het treffen al veilig gespeeld. Ze kunnen niet meer degraderen en een plekje opschuiven omhoog zit er even zo goed niet meer in. Tijd voor een lekker potje vrijuit korfbal dus, maar dat werd het nooit. De concentratie was laag, kenmerkend was de eerste goal van Rohda. Silvana ten Hulsen gooide een diepe bal, maar die raakte de paal en belandde weer bij Ten Hulsen, die zo kon scoren. Ondanks die treffer was de beginfase voor SCO, maar echt los kwamen de Friezen nooit van de Amsterdammers. Toch leken ze met nog twintig seconden te spelen op weg naar de zege, maar er was toch nog een onderschepping van de thuisploeg. Job Ammerlaan voorkwam dat er een winnaar kwam en houdt met zijn treffer de spanning in de strijd om de vierde plaats er tot de laatste speelronde in. “Het was een van de minst leuke wedstrijden van het seizoen”, vond trainer Aegle Frieswijk. “In de beginfase speelden we nog wel aardig, maar daarna waren we slecht. Tegen een Rohda dat in een wedstrijd waar het nergens meer om gaat, gaat achterverdedigen. Dat hielp ook niet bepaald mee.” (Uitslag: 23-23)

Stand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. Nic./Alfa-college 13 19
2. Dalto/BNapp.nl 13 18
3. KV Wageningen 13 16
4. SCO 13 13
4. Rohda 13 13
6. Unitas/Perspectief 13 10
7. SDO/VerzuimVitaal 13 9
8. OVVO/De Kroon 13 6

 

Programma 4 maart (alle wedstrijden beginnen om 20.00 uur):
SCO - SDO / VerzuimVitaal 
OVVO / De Kroon - Wageningen 
Dalto / BNApp.nl - Nic. / Alfa-college 
Unitas / Perspectief - Rohda 

Datum: 20 februari 2017 - 18:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl