Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: speelronde 13

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: speelronde 13

Hoofdklasse

Het is de één na laatste ronde in de Hoofdklasse A, en het is tijd dat er beslissingen vallen. Onderaan vecht Nic. voor een laatste kans op handhaving. SCO kan de deur naar het kampioenschap misschien nog op een kleine kier zetten door te winnen van Oost-Arnhem, terwijl Groen Geel moet proberen de Arnhemmers voor te blijven op de ranglijst. Het belangrijkste duel gaat echter tussen de nummers 1 en 2: Tempo gaat op bezoek bij Avanti/Flexcom, en de winnaar gaat er hoogstwaarschijnlijk met de eerste plaats en de promotie vandoor.

Nic. – Wageningen
De laatste wedstrijd in de Hoofdklasse A werd gespeeld in Groningen. Nic. had nog een minieme kans om degradatie te voorkomen, maar daarvoor moest eerst Wageningen worden verslagen, en daarna Tempo in de laatste speelronde. Voor Wageningen was de wedstrijd op zondag juist een kans om zich te verzekeren van handhaving in de Hoofdklasse. Tijdens de eerste helft liep Wageningen volledig over Nic. heen. Pas na zo’n 15 minuten wisten de Groningers eindelijk tot scoren te komen, maar toen was er al veel schade gedaan. Tegen de tijd dat de scheidsrechter de rust inluidde zat Wageningen op een comfortabele 4-14 voorsprong. In de tweede helft was een heel ander Nic. te zien. Als de ploeg aan de wedstrijd was begonnen zoals in de tweede helft gescoord werd, had het spelbeeld er heel anders uitgezien. Dat was echter niet het geval, en nu moesten de Groningers in de achtervolging. Wageningen zag Nic. ineens in rap tempo dichterbij komen. De wit-blauwen gingen scherper verdedigen, en wist de comeback van Nic. in de kiem te smoren. Uiteindelijk won Wageningen het duel met overtuiging, speelt zichzelf veilig en verdoemt het Nic. tot degradatie. (Uitslag: 20-25)

SCO – Oost-Arnhem
De zon scheen fel over het Friese sportcomplex, dat een temperatuur van 28 graden had bereikt toen de wedstrijd begon. In de eerste paar minuten vielen er maar weinig doelpunten. Oost-Arnhem had de voorsprong, maar SCO zat de bezoekers op de hielen. Melvin Frieswijk bracht zijn ploeg nog wel op een 5-4 voorsprong, maar met het rustsignaal lag het voordeel weer bij Oost-Arnhem. De tweede helft begon bij een stand van 9-10, waarna het spelbeeld van de eerste helft doorzette. Na de 13-13 kon Oost-Arnhem echter een gaatje slaan. De 14-13 werd 14-17, stapje voor stapje wisten de bezoekers het gaatje op 4 te brengen bij 16-20. Daarmee was het verzet van SCO gebroken, en kon de wedstrijd worden uitgespeeld. Oost-Arnhem behoudt plek 3, SCO maakt officieel geen kans meer op het kampioenschap. (Uitslag: 19-23)

Groen Geel – HKV/Ons Eibernest
Voor de ploegen met de groene en gele kleuren in Hoofdklasse A stond er eigenlijk niet zo veel meer op het spel. HKV/Ons Eibernest was op papier al gedegradeerd, Groen Geel was al te ver van SCO en Avanti/Flexcom verwijderd om nog een verschil te kunnen maken in de top 3. Toch wisten de ploegen een interessant eerste kwartier neer te zetten. Groen Geel nam meteen initiatief door op 2-0 te komen, maar HKV/Ons Eibernest trok de stand meteen weer gelijk. De Hagenezen bleven bij Groen Geel in de buurt tot de 6-6, toen de thuisploeg aanzette. De Wormernezen creëerden een voorsprong van 10-6. Weer leken de Eibers terug te veren, maar deze keer kwamen de bezoekers niet verder dan 10-8. Vervolgens wist Groen Geel er voor rust nog twee in te leggen. In de tweede helft heerste de thuisploeg. De ploeg uit Wormer dubbelde hun tegenstander, en pas na de 21-10 kon HKV/Ons Eibernest weer iets terug doen. Groen Geel liet de teugels iets vieren, en liep niet veel verder uit. De uitslag zegt echter genoeg over de verhoudingen tussen de zaalkampioen en de velddegradant. (Uitslag: 28-16)

Avanti/Flexcom – Tempo
Het hoofdevenement deze week was echter de kampioenswedstrijd. Tempo zou bij winst het kampioenschap en de promotie naar de Ereklasse binnenslepen, Avanti kon zichzelf opwerpen tot leider met nog één ronde te gaan. De supporters van Avanti hadden een hoop sfeer gecreëerd voor de wedstrijd, maar het was Tempo dat het eerste initiatief nam. Via 2-0 liepen de bezoekers uit naar 2-6. Even leek Avanti de grip op de wedstrijd te verliezen, maar de ploeg uit Pijnacker kwam sterk terug en wist bij 6-7 weer aansluiting te vinden. Hoewel Rick van den Blink en Jordi van Zuidam verantwoordelijk waren voor de eerste drie doelpunten, hielden de dames van Avanti hun ploeg in de wedstrijd. Zij hielden dat echter niet lang genoeg vol. In de tweede helft liep Tempo weer uit, en nu leek de 9-13 de nekslag te zijn. Avanti kon het verschil niet kleiner dan 3 krijgen. Tempo nam de overwinning - en daarmee ook het kampioenschap - mee uit Pijnacker en mag volgende week uitkorfballen tegen Nic., voor Avanti/Flexcom is de laatste wedstrijd voor spek en bonen in Wageningen. (Uitslag: 15-20)

Datum: 28 mei 2018 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl