Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: speelronde 14

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: speelronde 14

Hoofdklasse

Het is tijd voor de laatste ronde in de Hoofdklasse A, maar spannend is het niet meer. Nic. en HKV/Ons Eibernest komen niet meer onder degradatie uit, het kampioenschap en de promotie gaan naar Tempo. Toch waren er nog enkele spannende duels te zien. SCO en Avanti/Flexcom moesten de tweede en derde plek nog verdelen, Oost-Arnhem kon in een onderling duel Groen Geel nog passeren en ook de definitieve hekkensluiter was nog niet bekend.

Wageningen – Avanti/Flexcom
In Wageningen was het Avanti dat het eerste initiatief nam. Na het verlies van het kampioenschap in de vorige speelronde zal de ploeg uit Pijnacker het seizoen graag met een overwinning hebben willen afsluiten. De bezoekers liepen uit tot 0-3, breidden uit tot 2-6 en wisten de stand zelfs op 3-10 te brengen. Voor rust begon Wageningen echter een weerwoord te geven, en tegen de tijd dat het fluitsignaal klonk was het verschil geslonken tot 7-10. In de tweede helft kon Wageningen dat verschil nog verder terugdringen, tot de thuisploeg op gelijke hoogte kwam bij 11-11. Wageningen bleef doorzetten, terwijl Avanti niet genoeg kon geven om haar tegenstander op achterstand te houden. Wageningen pakt de punten, al kan de ploeg er helaas niets meer mee. Voor Avanti/Flexcom eindigt het seizoen in mineur. (Uitslag: 16-14)

Tempo – Nic.
In Alphen aan den Rijn was het kampioenschap al gevierd en mocht de laatste wedstrijd om des keizers baard gespeeld worden. Voor Nic. kon een overwinning nog een zevende plek verzekeren, maar dat kon niets meer veranderen aan het lot van Nic.. In de eerste minuten liep Tempo vlug uit naar een verschil van vier. Vervolgens wisten de Groningers iets terug te doen, waarna de ploegen gelijkop naar een ruststand van 12-10 korfbalden. Ook na de rust bleven de ploegen bij elkaar in de buurt. Het verschil bleef rond de twee doelpunten liggen, tot de kampioen tegen het einde van de wedstrijd kon doorzetten. Tempo verslaat elke tegenstander in de tweede veldhelft en sluit daarmee het seizoen als waardige kampioen af, Nic. mag het volgend jaar in de Overgangsklasse proberen. (Uitslag: 27-21)

Oost-Arnhem – Groen Geel
In Arnhem werd het onderlinge duel voor plek 4 uitgevochten. Er was duidelijk te zien dat beide ploegen er nog voor wilden gaan, want met name de eerste helft was doelpuntrijk en mooi om naar te kijken. Ook na een 15-16 ruststand bleef het niveau hoog liggen, al lag het niet zo hoog als tijdens de eerste helft. De ploegen waren zeer aan elkaar gewaagd, maar toen Matthijs Baerends en Emiel Broenink het veld verlieten bleef Groen Geel stabieler. Het bleef spannend tot 26-26, waarna de bezoekers vlak voor het eindsignaal op 26-28 kwamen. Oost-Arnhem deed nog iets terug, maar de winst – en de vierde plek – was voor de bezoekers. (Uitslag: 27-28)

HKV/Ons Eibernest – SCO
Dankzij het verlies van Avanti stond de deur naar plek 2 wagenwijd open voor SCO. De Friezen kwamen met slechts 10 spelers op bezoek bij een HKV/Ons Eibernest op halve kracht, door blessures van vier verschillende spelers. Als vervanging begon de thuisploeg onder andere met junioren Blessdy Blom en Laura de Joode. SCO had verreweg de betere papieren, maar de Eibers bleken taaie tegenstanders tijdens het begin van de wedstrijd. Met name Rick van Rossen en Blessdy Blom hielden de Hagenezen in de strijd voor de overwinning. Toch kon de ploeg van Jan Bongers uiteindelijk het hoge tempo en de machtige rebounds van SCO niet aan. Met rust was de stand 12-17, meteen na de thee besliste SCO de wedstrijd. HKV/Ons Eibernest had weinig meer in te brengen tegen SCO, wat HKV/Ons Eibernest de gelegenheid gaf om passend afscheid te nemen van vertrekkende spelers. Thom Voskamp, Rick van Rossen, Bryan van Deursen, Bas Kortleven, Elma Schreuder, Corrine van Veen én Danny Schulting nemen allemaal afscheid bij de Hagenezen. Aegle Frieswijk sloot zijn tijd als coach bij SCO af met een fraaie overwinning, die de ploeg ook nog eens naar de tweede plaats brengt. (Uitslag: 18-28)

Eindstand Hoofdklasse A:

  W P
1. Tempo 14 25
2. SCO 14 21
3. Avanti/Flexcom 14 19
4. Groen Geel 14 16
5. Oost-Arnhem 14 13
6. Wageningen 14 11
7. Nic. 14 4
8. HKV/Ons Eibernest 14 3
Datum: 5 juni 2018 - 12:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl