Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: speelronde 5

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: speelronde 5

Hoofdklasse

Wageningen heeft in de absolute topper van de Hoofdklasse A concurrent AW.DTV verslagen. In de rust was het verschil al gemaakt, waarna het duel na de pauze doodbloedde. Dat was in Oldeholtpade, waar SCO geen genade kende met KVA, wel anders. Beide teams bleven maar scoren en de thuisploeg deed dat het vaakst. Verder heeft Tweemaal Zes voor een daverende verrassing gezorgd door eenvoudig te winnen bij HKV/Ons Eibernest en won Nic./Alfa-college met ruime cijfers van Unitas/Perspectief. 

Wageningen – AW.DTV
Wat een geweldige topper had moeten worden, werd een wedstrijd die geen seconde spannend was. De thuisploeg was in alle opzichten scherper dan de bezoekers uit Amsterdam, die veel moeite hadden om de juiste mensen in stelling te brengen. Bij Wageningen kregen de heren veel de bal en zonder moeite stond het in de pauze 12-5. Het duel was na de rust van beide kanten niet meer spectaculair. AW.DTV kon de spanning niet terugbrengen en Wageningen hoefde niet meer. Na vijf  duels gaat Wageningen dus alleen aan kop in de Hoofdklasse A. “Het was een redelijke wedstrijd, met weinig fouten van onze kant, waarin we de schutters van AW goed hebben uitgeschakeld”, toonde trainer Jacco Vermeer zich tevreden over zijn ploeg, die nog altijd zonder puntverlies is. “De eerste duels hebben we mindere fases gehad, maar de eerste vier duels moesten we gewoon winnen. De komende duels (SCO en HKV/Ons Eibernest) en het treffen met AW.DTV waren voor ons belangrijker. Ik merk dat we beter op elkaar zijn ingespeeld dan vorig jaar rond deze tijd, dan zie je toch dat de ploeg gelijk gebleven is op de komst van Marvyn Toonen na. De focus ligt, met twee trainingen in de zaal, ook op de zaalcompetitie, al willen we op het veld ook winnen.” Komend weekend wacht het treffen met SCO: “Dat zijn altijd leuke duels, zij hebben een prima ploeg. Mochten ze nog iets willen dan moeten ze in de laatste weken van AW.DTV of van ons winnen. Het wordt dus een interessante partij.” (Uitslag: 20-12)

SCO – KVA
Een goed begin is het halve werk, maar niet meer dan dat. Dat merkte KVA zaterdagmiddag, want de ploeg kwam op Friese bodem met 1-4 voor door de broers Dennis en Patrick De Jong. SCO, dat de week daarvoor tegen Nic./Alfa-college een offday had, raakte echter niet in paniek en was op 6-6 weer bij. In een heerlijke wedstrijd in hoog tempo liep de ploeg van Aegle Frieswijk over alle schijven weg. Melvin Frieswijk, Jantine Hoogeveen, Britt Rottink, allen waren meerdere malen trefzeker. Ook de gasten deden wel degelijk van zich spreken, maar op de twintig Friese goals van voor de rust hadden de Amstelveners simpelweg geen antwoord. Opgeven deden zij niet, want via opnieuw broers De Jong en Jolien de Jonge werd het nog even spannend (21-18), maar de Friese scoringsdrift gaf uiteindelijk de doorslag. “Een uitstekende wedstrijd van een sterk collectief dat zich duidelijk heeft gerevancheerd op de wedstrijd tegen Nic.”, sprak coach Frieswijk tevreden. “Daar hebben we het met elkaar wel nog even wat langer over gehad dan normaal, maar het is uitgesproken en dat hebben we duidelijk laten zien. Tegen Wageningen is het een hele mooie kans om te zien waar we staan.” (Uitslag: 33-26)

Nic./Alfa-college – Unitas/Perspectief
Voor de tweede week op rij speelde Nic. in eigen huis. Net als tegen SCO gaven de Groningers verdedigend veel druk, maar door het hoge schotpercentage van Unitas bleef het een spannende wedstrijd. Tot de 10-9 van Mirjam Postma was dat het geval, maar vlak voor de pauze liep Nic., waar Shay Conroy geblesseerd naar de kant moest, naar een voorsprong van vijf doelpunten. Toen na de thee invaller Friso Doelman en Chantal de Gier de stand op 17-10 brachten was het een gelopen koers. Nic. liep in de slotfase nog ver weg bij Unitas, dat door het verlies puntloos onderaan de Hoofdklasse bungelt. “Nic. is een hele goede ploeg die te laag op de ranglijst stond”, oordeelde Unitas-trainer Adriaan van Dijk op de clubsite. Die maakt zich ondanks de laatste plaats nog geen zorgen. “Misschien ligt de druk wel bij Tweemaal Zes en KVA, omdat wij een gehavende ploeg zijn. Het klopt dat we kwaliteit hebben ingeleverd, maar dat maakt de druk niet hoger. We zijn bezig met een proces om beter te gaan spelen met een heel ander team en dat kost tijd.” (Uitslag: 28-15)

HKV/Ons Eibernest – Tweemaal Zes
HKV/Ons Eibernest-uit, typisch een wedstrijd die onder de benaming ‘altijd lastig’ valt. Maar Tweemaal Zes dacht daar zaterdagmiddag waarschijnlijk heel anders over. De ploeg van Iwan Hazendonk verraste vriend en vijand en speelde de Eibers compleet weg. De Hagenaren gaven niet thuis en dat werd afgestraft door de bezoekers uit Maartensdijk, die slechts op één punt stonden voor zij op bezoek gingen in de Hofstad. In de pauze stond het al 8-16 en ook na de thee gingen de gasten vrolijk door met scoren. Pas op 8-21 maakte Rick van Rossen weer eens een doelpunt voor de Eibers. Trainer Marco Swikker wisselde wat hij kon, maar het mocht niet meer baten. “Het belangrijkste dat ontbrak was de echte wil”, baalde hij tegenover Haagse topsport. “Er werd geen energie gebracht. Dat vind ik teleurstellend. We hadden een mooie reeks met drie overwinningen en goed korfbal, maar waar we normaal sterk in zijn; druk geven, duels aangaan, afvallende ballen pakken en afronden, dat lukte allemaal niet.” (Uitslag: 15-24)

Stand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. KV Wageningen 5 10
2. AW.DTV 5 8
3. HKV/Ons Eibernest 5 7
4. SCO 5 6
5. Nic./Alfa-college 5 4
5. Tweemaal Zes 5 4
7. KVA 5 1
8. Unitas/Perspectief 5 0

Programma:

AW.DTV - HKV/Ons Eibernest
KVA - Nic./Alfa-college
Tweemaal Zes - Unitas/Perspectief
Wageningen - SCO

Datum: 3 oktober 2016 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl