Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: speelronde 6

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: speelronde 6

Hoofdklasse

Koploper Wageningen liep zondagmiddag tegen het eerste puntverlies van de competitie aan. Na een spannende wedstrijd werden de punten gedeeld met SCO. Achtervolger AW.DTV profiteerde niet; zij verloren in eigen huis van HKV/Ons Eibernest. Verder pakte Unitas/Perspectief de eerste punten van het seizoen door knap te winnen bij Tweemaal Zes en had Nic./Alfa-college het op bezoek bij KVA slechts één helft lastig.

KV Wageningen – SCO
Tot vorige week had Wageningen de perfecte score met tien punten uit vijf duels en zelfs van medekoploper AW.DTV werd vorige week zonder problemen gewonnen. Dus kon SCO daar in eigen huis ook nog wel bij, toch? Maar de formatie van Aegle Frieswijk moet je nooit onderschatten. Vorig jaar op het veld speelden ze gelijk tegen DOS’46, dit jaar wonnen ze bij AW.DTV. Op het veld, maar ook in de zaal, reiken de Friezen soms tot grote hoogte. Ook tegen Wageningen was het gewoon weer goed. Niet hoogstaand van beide kanten, maar de koploper had veel moeite met het Friese geweld. Veel wissels bracht de thuisploeg wel aan de goede kant van de score, maar het telkens bleef dicht bij elkaar. Door een vrije bal van Melvin Frieswijk hielden beide teams een punt over aan het duel, iets dat een terechte uitkomst was. “Vooraf teken je zeker voor een punt”, vertelde Aegle Frieswijk. “Ik vond ons misschien nog wel iets sterker over de hele wedstrijd, maar in de laatste aanval krijgen zij nog zes schoten, dus dan kun je hem ook zomaar nog verliezen. Dit is een mooie bevestiging dat we goed bezig zijn en er gewoon lekker inzitten.” Voor Wageningen is er weinig aan de hand, al wacht voor de zaal nog de lastige uitwedstrijd bij HKV/Ons Eibernest, waar ze vorig jaar óók in speelronde 7 verloren. (Uitslag: 18-18) 

AW.DTV – HKV/Ons Eibernest
Na het verlies in eigen huis tegen Tweemaal Zes ging HKV/Ons Eibernest vol revanche gevoelens op weg naar Amsterdam. Daar troffen ze Eibers Jan Bongers en Arthur Carolus, die ze andere jaren vaak tegenkwamen in de hoedanigheid als trainer van KCC/SO natural. Tegen de beide mannen speelden de Hagenaren een stuk beter dan een week eerder, want ondanks de druk die de Amsterdammers gaven bleven de gasten het hele duel bij en stonden ze vaak aan de goede kant van de score. In het slot van de wedstrijd was het echter AW.DTV dat de klok sloeg, maar ook zij kwamen door de goede druk van HKV/Ons Eibernest nooit lekker in de wedstrijd. In de slotfase kwam Arno van Meerbeek bij de Eibers in de ploeg. Met zijn reboundkracht werd eerst Bas Kortleven in stelling gebracht, die de winnende maakte, en vervolgens het duel rustig uitgespeeld. Voor AW.DTV is het de tweede nederlaag op rij en wacht ook nog eens de lastige uitwedstrijd in Oldeholtpade, terwijl HKV/Ons Eibernest revanche op vorige week nam. “Als je naar de stand kijkt dan lijkt het een gestolen zege, maar dat is het niet”, vond Van Meerbeek. “Beide ploegen gaven veel druk, maar wij zaten vaak aan de goede kant van de score. Doordat onze coach goed en veel wisselde konden we uiteindelijk de zege over de streep trekken.” Met zijn reboundkracht was de man die vorig seizoen nog captain was enorm belangrijk bij zijn invalbeurt. “Ik ben nog herstellende van een enkelblessure, dan is het gewoon lekker om weer wat wedstrijdminuten te maken.” (Uitslag: 18-19)

Tweemaal Zes – Unitas/Perspectief
Na de geweldige zege van Tweemaal Zes bij HKV/Ons Eibernest kon de ploeg van Iwan Hazendonk concurrent Unitas bij een zege al op een achterstand van zes punten zetten. Maar de bezoekers uit Harderwijk, die nog puntloos waren, voelden dat dit het moment was om de eerste overwinning binnen te slepen. Joep Gerritsen (schorsing) en Milenka Meering (werk) speelden niet mee bij de thuisploeg, die sowieso geen schim was van de ploeg die in Den Haag zo mooi won. De gasten profiteerden maar al te graag en stonden in de pauze al liefst met 9-16 voor. In het tweede bedrijf werd het nog even 13-19, maar vervolgens besliste Unitas het duel door weer uit te lopen naar een gaatje van negen verschil. “We waren vandaag absoluut niet scherp, het was mak en tam”, vond trainer Hazendonk. “Natuurlijk missen we twee basisspelers, maar dan hoop je dat die andere zes het oppakken voor de rest. Dat lukte helaas niet. We wisselen goede wedstrijden op dit moment nog te veel af met mindere.” Toch heeft de coach het goed naar zijn zin bij zijn nieuwe club. “We zijn iets anders aan het spelen, iets dynamischer. Zeker in het ene vak hebben we echt iets veranderd. We zijn gaan korfballen zodat het leuk wordt voor de spelers, het publiek en de coaches. Op het veld willen we handhaven en de zaal willen we eindelijk de stap ook eens naar de Hoofdklasse zetten. TZ hikt daar namelijk al heel lang tegenaan.” (Uitslag: 22-29) 

Nic./Alfa-college – KVA
Slechts een helft kon de thuisploeg meekomen met de bezoekers uit Groningen. De formatie van trainer Henk Jan Mulder verzuimde in de eerste helft om echt weg te lopen, want na de 4-8 tussenstand kwam KVA via Jolien de Jonge en Dennis de Jong weer terug in het duel. In de pauze (8-11) kon het nog alle kanten op, maar na de thee liepen de gasten ondanks een hard blok van Bart Mostard simpel weg. Door onder meer drie treffers van Roos Verheugt, werd het 13-21. Er zat een 1-7 run bij waar de Amstelveners niet meer overheen kwamen. Dus staan zij, door de zege van Unitas bij Tweemaal Zes, onderaan de ranglijst met één punt. Het treffen met die ploeg van komende zaterdag betekent buigen of barsten voor beide ploegen. Nic. daarentegen zit in de stijgende lijn en boekte de derde zege op rij. Tegen Tweemaal Zes moet daar eigenlijk een vierde bij komen komende week, om nog een serieuze rol van betekenis te gaan spelen in deze competitie. “Dit was nu wat je noemt een regelmatige overwinning”, vond Mulder. “Ondanks dat ze achterverdedigden speelden we een prima eerste twintig minuten. Halverwege de tweede helft was het wel beslist. Met terugwerkende kracht balen we nu wel een beetje dat we die eerste twee duels net verloren.” (Uitslag: 18-24)

Stand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. KV Wageningen 6 11
2. SCO 6 8
2. HKV/Ons Eibernest 6 8
2. AW.DTV 6 8
5. Nic/Alfa-college 6 6
6. Tweemaal Zes 6 4
7. Unitas/Perspectief 6 2
8. KVA 6 1

 
Programma:
Nic./Alfa-college - Tweemaal Zes
Unitas/Perspectief - KVA
SCO - AW.DTV
HKV/Ons Eibernest - Wageningen

Datum: 10 oktober 2016 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl