Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: speelronde 6

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: speelronde 6

Hoofdklasse

SCO gaat nog altijd zonder puntverlies aan kop van de Hoofdklasse A. De Friezen hadden het op bezoek bij Oost-Arnhem bijzonder lastig, maar kwamen uiteindelijk toch bovendrijven. Bovendien zagen zij dat concurrenten Tempo en Avanti de punten deelden. Onderin deed Wageningen uitstekende zaken door Nic. te verslaan en won Groen Geel uiteindelijk relatief simpel van HKV/Ons Eibernest.

Oost-Arnhem - SCO
Als de koploper van de competitie op bezoek komt en de weersomstandigheden zijn slecht, dan is het zeer aanlokkelijk om alle registers uit de kast te halen. Dat is wat Ron Steenbergen deed met Oost-Arnhem tegen SCO. Achterverdedigend wilde de Arnhemmers de koploper uit het spel halen. Met succes, want de Stellingwervers hadden het enorm moeilijk. Oost-Arnhem greep de leiding op 10-8, maar op dat moment bleek dat de bank van SCO uitstekend is. Met Wessel Mulder bracht trainer Aegle Frieswijk fysiek in en met Frank van der Veen een supersub met scorend vermogen. In de breedte bleek SCO zeker sterker dan de thuisploeg, die na de rust (10-10) steeds meer moeite kregen om aan te haken. Het kwam steeds vaker op achterstand en na een tijdje werd het verschil twee. Dat gaatje kon Oost-Arnhem uiteindelijk niet meer dichten. Ze haalden alles uit de kast, maar punten leverden het niet op. Daardoor is SCO herbstmeister van de Hoofdklasse A. "We hebben onszelf tekort gedaan", vond trainer Ron Steenbergen in De Gelderlander. "We hadden in de rust vier goals voor moeten. Echt, we hebben kansen genoeg gehad." (Uitslag: 17-18)

Tempo - Avanti
De snelle 4-0 voorsprong die Tempo tegen Avanti greep, maakte de intenties van de formatie van de broers Steenbeek duidelijk. Ze waren niet bang voor concurrent Avanti. Integendeel zelfs. Maar zoals vaker aangetoond raakt de ploeg uit Pijnacker zelden in paniek. Ook ditmaal werd de achterstand namelijk gedurende de eerste helft weggewerkt. Het was aan Jelle Steenbeek te danken dat Tempo in de rust nog met één goal voorstond, maar het tij was al gekeerd. Avanti, met een sterk spelende Stefan Hogervorst en Jordi van Zuidam, kwam na de rust dan ook op voorsprong. Maar als de Korfbal Leagueclub dacht er al te zijn, hadden ze buiten Jelle Steenbeek gerekend. Hij zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat Tempo de wedstrijd leek te winnen: met nog enkele minuten op de klok schoot hij zijn ploeg op een voorsprong van twee treffers. Maar Avanti zou Avanti niet zijn als het ook in deze penibele situatie rustig bleef. Nikki van Trigt schoot vlak voor het einde de gelijkmaker binnen. Beide ploegen hadden nog kansen op de winnende, maar die viel uiteindelijk niet. "Al met al kun je wel zeggen dat een gelijkspel terecht is", vond Rick van den Blink, die zag dat concurrent SCO uitliep naar drie punten. "Natuurlijk is het veld ook voorbereiding op de Korfbal League. Maar we hebben uitgesproken op het veld te willen promoveren. Dan is de achterstand vervelend. SCO doet het erg goed, maar zij moeten na de zaal nog uitduels spelen tegen Tempo en ons. Dus ik zit er nog niet over in." (Uitslag: 18-18)

Wageningen - Nic.
De problemen voor Nic. groeien met de week. Nadat ze vorige week niet wisten te winnen van de nummer laatst HKV/Ons Eibernest, moesten ze op bezoek bij Wageningen aansluiting houden bij de middenmoot. Weg uit de gevarenzone. Maar in de pauze stonden de Groningers al met 10-5 achter en in de tweede helft leek een slachtpartij in de maak bij de 16-7 tussenstand. Te laat vond Nic. een antwoord op het spel van Wageningen. Want dankzij een 4-0 run kwamen de gasten nog dichtbij een zege, maar het zwakke begin brak Nic. op. Een overwinning zat er niet in en daardoor is het gat met de veilige zesde plaats twee punten. Het enige belangrijke voor de Groningers is dat ze het onderling resultaat met Wageningen overbrugbaar hebben gehouden. Daar zullen ze bij Wageningen, ondanks de zege, toch wel een beetje van balen. "Ze kwamen onnodig dichtbij", vond Wageningen-speler Milko van Golberdinge tegenover De Gelderlander. "Maar deze punten zijn zeer belangrijk." Komend weekend wacht voor Wageningen het uitduel met Avanti. Als ze het niveau van meteen na de pauze halen, is er wellicht wat te halen in Pijnacker. (Uitslag: 22-19)

HKV/Ons Eibernest - Groen Geel
Voor trainer Marco Swikker lijkt het na tegenslag op tegenslag moeilijk om de blik op de positieve dingen te richten. Want de uitslag doet vermoeden dat de Eibers in eigen huis, de laatste jaren structureel een zeer moeilijk te veroveren vesting, voor de derde keer dit seizoen een zeer pijnlijke nederlaag leden. Hoewel de score uiteindelijk hoog uitviel, hadden de jonge bezoekers lang last van de druk die HKV/OE op de mat legde. Tot tweemaal toe kwam de thuisploeg nog terug in de wedstrijd. Maar Groen Geel bleef overeind en de inhaalraces van HKV/OE hadden zo veel energie gekost, dat de gasten er uiteindelijk toch nog een flinke score van konden maken. "We hebben de hele wedstrijd voorgestaan, maar kwamen nooit echt los", analyseerde trainer Dico Dik. "Het ging dus niet vanzelf, maar we zijn ook niet écht in de problemen gekomen." Problemen zijn er voor HKV/OE wél en dan moet die formatie ook nog eens op bezoek bij de nog foutloze koploper SCO. Maar de hoogste pieken komen voort uit de diepste dalen. (Uitslag: 18-27)

Stand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. SCO 6 12
2. Avanti 6 9
2. Tempo 6 9
4. Groen Geel 6 6
5. Oost-Arnhem 6 5
6. KV Wageningen 6 4
7. Nic. 6 2
8. HKV/Ons Eibernest 6 1


Programma:
Zaterdag 14 oktober:
Nic. - Tempo
Groen Geel - Oost-Arnhem
Avanti - Wageningen
Zondag 15 oktober:
SCO - HKV/Ons Eibernest

Spelers, coaches en scheidsrechters, geef elkaar de hand tijdens de Week van de Scheidsrechter (7 – 15 oktober)! #scheidsbedankt

Datum: 9 oktober 2017 - 18:00 uur
Door: Redactie Korfbal.