Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: speelronde 7

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: speelronde 7

Hoofdklasse

In de zevende competitieronde en de eerste speelronde van 2018 van de Hoofdklasse A wist runner-up AW.DTV de korfballers van Groen Geel van de troon af te stoten. Nummer acht Nic. begon het nieuwe jaar uitstekend door thuis tegen Unitas/Perspectief de eerste overwinning van het seizoen binnen te slepen. De wedstrijd om de middenmoot tussen SCO en Tweemaal Zes eindigde met duidelijke cijfers in het voordeel van de Friezen. Wageningen deed goede zaken op jacht naar de play-offs door te winnen op bezoek bij Rohda. 

Groen Geel – AW.DTV
Het nieuwe jaar begon gelijk met een kraker. Runner-up AW.DTV ging met twee punten verschil op bezoek bij koploper Groen Geel. Winst voor de Amsterdammers, betekende op basis van onderling resultaat de koppositie, maar Groen Geel ging uiteraard voor uitbreiding van haar voorsprong. De openingstreffer was voor de ploeg uit Wormer, maar een gaatje werd er nooit echt geslagen. Beide ploegen scoorden over en weer. De voorsprong bedroeg steeds niet meer dan een doelpunt verschil. Het team van Edwin Bouman pakte desondanks een iets ruimere voorsprong in 6-8, 7-9, 10-12. Toch kwam het team van Dico Dik elke keer langszij en dat zorgde voor een 12-12 ruststand. Na de pauze gingen de Amsterdammers meteen weer goed van start. Toch bleef de marge lang weer een doelpunt. Beide teams scoorden over en weer tot 19-19. Het was opnieuw AW.DTV dat ditmaal wist uit te lopen naar 19-21 en deze voorsprong gaven ze dan ook niet meer weg. Groen Geel wist nog iets terug te doen maar AW.DTV deed wat het doen moest om de voorsprong te behouden en scoorde via een afstandsschot de veilige 20-22 binnen. Einde wedstrijd en op basis van onderling resultaat is AW.DTV de nieuwe koploper in de Hoofdklasse A.  (Uitslag: 20-22)

SCO – Tweemaal Zes  
Nummer vier SCO trad thuis aan tegen nummer vijf Tweemaal Zes. Een mooi affiche in de middenmoot. Het verschil was dan ook maar één punt. De winnaar van dit duel kon voorzichtig omhoog kijken. De gasten pakten de eerste voorsprong, maar in de beginfase ging het duel vooral gelijk op, getuige de 8-8 tussenstand. De strategie en de tactiek was goed aan de kant van de korfballers uit Friesland. Zij liepen dan ook uit naar een 14-9 voorsprong. De teams gingen uiteindelijk met een 15-10 ruststand naar de kleedkamers. Na rust kon de ploeg van Aegle Frieswijk flink aan het doelsaldo werken: 20-13. Het team van Iwan Hazendonk probeerde na deze tussenstand nog het tij te keren via een time-out, maar ook dit mocht niet meer baten. De thuisploeg denderde maar door en dat zorgde voor een tussenstand van 24-15 in het nadeel van de ploeg uit Maartensdijk. Tweemaal Zes liet het koppie hangen en kon niet meer terugkomen in de wedstrijd. SCO kon de wedstrijd gemakkelijk en zonder problemen uitspelen. De score had hoger kunnen uitvallen, maar doordat het wat rommeliger werd aan de kant van SCO bleef een thuisscore boven de dertig uit. Mooie acties waren er wel, maar dat resulteerde niet altijd met een succesvolle score tot gevolg. De scheidsrechter floot de wedstrijd af bij een stand van 29-18. (Uitslag: 29-18)

Nic. – Unitas/Perspectief  
Een nieuw jaar en weer nieuwe kansen voor Nic. De hekkensluiter ging thuis tegen nummer zeven Unitas weer op jacht naar de allereerste punten van het seizoen. De ploeg uit Groningen begon goed aan de wedstrijd en kwam op een 5-0 voorsprong. De korfballers uit Harderwijk gaven de strijd echter nog niet op. Unitas kwam terug tot 7-5. De ploeg van trainer Jan Jouke Flokstra probeerde daarna tot twee keer toe uit te lopen op 9-5 en 13-10, maar slaagde daar niet in. Unitas had hier telkens een antwoord op en dat zorgde dat beide teams gingen rusten met een 14-12 stand. Het team van Daniël de Bruine kwam na rust met 17-17 weer op gelijke hoogte. Vanaf dat doelpunt werd het pas echt een spannende wedstrijd. Nic. kon daarna op 20-20 weer uitlopen naar een 22-20 voorsprong na een onbenutte strafworp aan de kant van de ploeg uit Harderwijk. De Groningers vergaten uit te lopen en dat zorgde voor een bloedstollend uiteinde van de wedstrijd. Het werd weer 23-23. Toch kon Nic. vlak voor tijd voor het eerst in het seizoen punten pakken en dan ook nog met een mooie overwinning. Jildau Faber schoot namelijk onder zware druk de bevrijdende 24-23 binnen. De eerste punten voor Nic. zijn binnen. (Uitslag: 24-23)

Rohda – Wageningen
Nummer drie Wageningen ging op bezoek bij nummer vijf Rohda. Het verschil was slechts één punt. Rohda en Wageningen sloten 2017 beiden goed af met klinkende zeges. Beide teams probeerden deze goede lijn door te trekken naar 2018. Nadat de openingsgoal nog voor Wageningen was, pakte Rohda daarna de voorsprong: 2-1. Deze voorsprong gaf het team uit Amsterdam nog één keer weg op 4-5, maar daarna liet Rohda in de eerste helft geen steken meer vallen. De ruststand was dan ook in het voordeel van de ploeg van Taco Poelstra: 14-11. De eerste helft maakte Wageningen veel verdedigende fouten. De meiden deden het goed, maar de mannen waren ongeconcentreerd. Dat trainer Erik van Brenk dit na rust had aangepast werd duidelijk. Na de 14-14 gelijkmaker liep Wageningen uit naar 15-18. De bezoekers hadden de smaak goed te pakken en vergrootten de marge naar vier: 16-20. Bij 19-21 werd het nog spannend, toch trok Wageningen aan het langste eind en scoorde de veilige 21-24. De Amsterdammers scoorden daarna nog een paar keer, maar dat deden de bezoekers ook. Wageningen kon direct de eerste overwinning van het nieuwe jaar bijschrijven door met 25-29 te winnen.  (Uitslag: 25-29)

Stand in de Hoofdklasse A:

 

W

P

1. AW.DTV

7

12

2. Groen Geel

7

12

3. Wageningen

7

8

4. SCO 

7

8

5. Rohda

7

5

6. Tweemaal Zes

7

5

7. Unitas

7

4

8. Nic. 

7

2Programma:    
AW.DTV - Unitas
Wageningen - Tweemaal Zes
SCO - Rohda
Nic.  - Groen Geel


Datum: 8 januari 2018 - 18:00 uur
Door: Redactie Korfbal.