Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: speelronde 8

Wat gebeurde er in de Hoofdklasse A: speelronde 8

Hoofdklasse

De laatste veldronde van 2018 in Hoofdklasse A was een belangrijke. Onderin is het nog altijd bloedstollend spannend, met vijf ploegen die elkaar nauwelijks iets ontlopen. Ondertussen werd in Reduzum het duel tussen de nummers één en twee uitgevochten: het verrassende Mid-Fryslân ontving het ongeslagen KCC.

Oost-Arnhem – SCO
In Arnhem werd directe concurrent SCO ontvangen. De thuisploeg stond beter geklasseerd dan de bezoekers, maar het verschil tussen de twee was slechts een punt. Gezien hoe dicht de onderste helft van de Hoofdklasse A op elkaar staat, zou een overwinning voor beide ploegen enorm profitabel zijn. De doelpunten waren echter zeldzaam in Arnhem. Met name de afronding liet voor beide ploegen te wensen over. In het langzame tempo was het toch Oost-Arnhem dat het voortouw nam. Bij 3-1 sloeg de thuisploeg het eerste gaatje. Toen SCO terugkwam tot 4-4 liepen de Arnhemmers weer uit naar 8-4. De Friezen wisten echter nog de 8-5 in de korf te leggen voor het rustsignaal klonk. In de tweede helft was de aanval van Oost-Arnhem nergens meer te bekennen. Stapje voor stapje kwam de Friese formatie terug. Pas toen de aansluiting al gevonden was viel het eerste Arnhemse doelpunt van de tweede helft. De 9-7 gaf echter niet genoeg marge, want Menno de Vries zorgde voor de gelijkmaker bij 9-9. Oost-Arnhem wist nog één keer de korf te vinden, waarna SCO eindelijk de thuisploeg kon passeren. De overwinning was verre van mooi, maar de bezoekers zullen niet geklaagd hebben. SCO passeerde Oost-Arnhem op de ranglijst en klimt tot de vijfde plek, al is de laatste plek nog altijd ernstig dichtbij. (Uitslag: 10-12)

De Meeuwen – Groen Geel
Groen Geel had een belangrijke wedstrijd op het programma staan. De ploeg uit Wormer deelde de tweede plek op punten met Mid-Fryslân/Jansma Burdaard, maar dat ontving de ongeslagen koploper KCC. Dat betekende dat er kansen lagen om de tweede plek in te nemen of om in te lopen op KCC. De Meeuwen kon de punten echter ook wel gebruiken. De onderste vijf ploegen stonden dicht op elkaar, en de ploeg uit Putten stond aan de bovenkant. Punten tegen Groen Geel zou een ontsnapping kunnen betekenen. Dat gebeurde echter niet. De thuisploeg gaf de volledige inzet, maar het mocht niet baten. Groen Geel wist, wederom zonder Kevin Dik, in een tumultueuze slotfase de punten veilig te stellen. In die slotfase ontvingen zowel Noah Bijsterbosch als aanvoerder Thom aan ’t Goor van de Meeuwen een gele kaart. Vooral voor die tweede was dat een dure kaart, aangezien die speler eerder in het seizoen bij het duel tegen Wageningen ook al een gele kaart moest incasseren. Groen Geel deed wat het moest doen in Putten en nam de punten mee naar Wormer. De Meeuwen gaan toch vlak boven de degradatiestreep de zaal in. (Uitslag: 18-20)

OVVO/De Kroon – Wageningen
Ook OVVO en Wageningen hoorden bij de ploegen die zo dicht op elkaar stonden. OVVO was ondertussen wel weer eens toe aan een overwinning, na met relatief grote cijfers te hebben verloren in de laatste twee ronden. Wageningen had daarentegen geen problemen met punten de afgelopen tijd. Van KCC werd verloren, maar verder leverden de laatste vier weken goed resultaat op. In de laatste wedstrijd voor de zaal troffen de ploegen elkaar. Na een ietwat rommelig begin nam Wageningen de controle al. Een sterk Wageningen overklaste OVVO in de eerste helft, door het aantal Maarssense doelpunten op een minimum te houden. Na een ruststand van 6-12 probeerde de thuisploeg nog iets terug te doen, maar de bezoekers lieten het verschil niet kleiner worden. Wageningen behield de leiding tot aan het eindsignaal en nam de punten mee naar huis. OVVO zag zichzelf als hekkensluiter de zaal ingaan. Wageningen komt op plek 4 terecht en werpt zich op tot topkandidaat om in het voorjaar de samenstelling van de top 3 te doorbreken. (Uitslag: 16-22)

Mid-Fryslân/Jansma Burdaard – KCC/SO natural
Tot slot werd in Reduzum het duel tussen de nummers 1 en 2 uitgevochten. KCC was allang winterkampioen met een gat van zes punten op Mid-Fryslân, maar de Friezen konden op eigen veld toch een eerste stap zetten richting de topklassering. In het eerste duel tussen de twee in Capelle aan den IJssel had KCC geen kind aan de rood-zwarten, met een ruime 22-13 uitslag. Nu leek even weer hetzelfde te gebeuren. Al snel prijkte er voor de Capellenaren een 0-3 voorsprong op het scorebord. Mid-Fryslân liet echter zien dat ze niet voor niets op de tweede plek stond. De thuisploeg liet het verschil niet op vier komen, en na de 3-5 bleef het verschil onder de drie. Bij 6-6 komt de ploeg er voor het eerst weer naast, maar weet KCC niet te passeren. Dat gebeurde pas na de 8-8. Plotseling waren de Friezen los, met een voorsprong van 11-8. Dat verschil wist de thuisploeg mee te nemen naar de rust. Na rust heeft KCC het eerste doelpunt met de 13-11, maar Mid-Fryslân liet haar concurrent niet dichterbij komen. In plaats daarvan bracht de thuisploeg het gat op vier. Met nog 15 minuten op de klok staat KCC met 15-11 achter en lijkt Mid-Fryslân de controle te hebben. De ploeg van coach Erik Wolsink was echter nog niet verslagen. Met moeite wist de ploeg uit Capelle controle terug te krijgen, waardoor de thuisploeg bij 17-15 toch nog in de problemen leek te kunnen komen. Mid-Fryslân-coach Peter Tolsma wist echter de aansluiting te voorkomen door met een time-out zijn ploeg weer op de rit te krijgen. De Friezen trokken het gat weer open, en wisten het nu vast te houden tot het laatste fluitsignaal. KCC verloor voor het eerst dit seizoen, maar is toch nog ruim winterkampioen. Mid-Fryslân mag vanaf plek twee met een scheepslading aan zelfvertrouwen de zaal in. (Uitslag: 19-16)

Stand Hoofdklasse A:

  W P
1. KCC 8 14
2. Mid-Fryslân 8 10
3. Groen Geel 8 10
4. Wageningen 8 8
5. SCO 8 6
6. De Meeuwen 8 6
7. Oost-Arnhem 8 5
8. OVVO 8 5

 

Datum: 29 oktober 2018 - 17:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl