Wat staat er te gebeuren in de Hoofdklasse A?

Hoofdklasse

De maand augustus is weer voorbij, wat betekent dat het korfbalseizoen weer op het punt van beginnen staat. In de Hoofdklasse zien we zowel bekende namen als nieuwe namen. Daarom een opfrisser en introductie voor de teams in Hoofdklasse A.

Groen Geel mag optimistisch aan het veld beginnen. De ploeg uit Wormer debuteerde vorig jaar in de Hoofdklasse en maakte meteen veel indruk. Op het veld had het jonge team van Dico Dik soms nog lastig, waardoor het in de middenmoot belandde, maar zeker in de zaal liet Groen Geel van zich horen. Daar behaalde Groen Geel de kruisfinales, waar na drie spectaculaire wedstrijden toch de finale net werd misgelopen. Nu de ploeg over de zomer veel versterkingen heeft gekregen, mag er in Wormer wederom omhoog worden gekeken.

Daarbij zal Groen Geel ook KCC/SO natural tegen het lijf lopen. Waar de ploeg uit Capelle a/d IJssel zich nog op het nippertje wist te handhaven in de Korfbal League, lukte dat op het veld net niet. Nu begint KCC weer in de Hoofdklasse, maar de ploeg is behoorlijk veranderd ten opzichte van vorig seizoen. Christian Dekkers, Eliza Roest en Gertjan Meerkerk vertrokken allemaal, wat betekent dat de KCC drie plekken moet opvullen. Daarnaast begint het team met een nieuw trainerskoppel bestaande uit Erik Wolsink en Ed van der Steen.

SCO heeft iets goed te maken in het nieuwe seizoen. De ploeg uit Oldeholtpade stond halverwege het seizoen namelijk ongeslagen op de eerste plaats, maar werd in de tweede seizoenshelft voorbijgestreefd door Tempo. De Friezen zullen echter wel weer even moeten wennen, aangezien coach Aegle Frieswijk plaats heeft gemaakt voor Riko Kruit. Daarnaast zag SCO tijdens de zomer Julian Frieswijk vertrekken, die de overstap naar LDODK/Rinsma Modeplein maakte. Toch zal de ploeg er alles aan willen doen om volgend seizoen op het hoogste niveau te spelen.

SCO is echter niet meer de enige Friese ploeg in Hoofdklasse A. Mid-Fryslân/Jansma Burdaard, gevormd in 2006 uit KV Stânfries en KV Marfûgels, is na een paar jaar weer terug in de Hoofdklasse. Zowel op het veld als in de zaal werden de rood-zwarten vorig jaar kampioen, waardoor de ploeg dit seizoen op het één-na-hoogste niveau mag fungeren. Hoewel Marjan Smorenburg-Fortuin afscheid nam, heeft Mid-Fryslân met de promotie ook verschillende nieuwe leden aangetrokken. Joss Abbingh, Jildau Faber, Jakko de Nekker en Erik Hoekstra maakten allemaal de overstap naar de gloednieuwe Hoofdklasser.

De andere nieuwkomer in de Hoofdklasse is De Meeuwen. De Puttense sportvereniging wist op eigen veld kampioen te worden in de Overgangsklasse en mag nu na 13 jaar weer uitkomen in de Hoofdklasse. De ploeg moet zien stand te houden tussen de andere ploegen met meer ervaring op hoog niveau.

Oost-Arnhem verloor vorig jaar in de laatste ronde nog net van Groen Geel in de strijd om plek vier. De Arnhemse selectie gaat kleine veranderingen door, met onder andere het vertrek van Dian Ligt en de komst van Noa Kapteyn. Oost-Arnhem zal zich wellicht proberen te mengen in de strijd om het kampioenschap.

OVVO/De Kroon moet zich zien te herstellen na de moeizame tweede veldhelft van vorig seizoen. Elke wedstrijd werd verloren, en de enige reden dat de ploeg net niet degradeerde was dat DOS (W) in de laatste ronde 3 doelpunten te weinig wist te scoren in Maarssen. Op het nippertje gered, moet OVVO nu met kersverse coach Erwin van der Putten oppassen niet weer in hetzelfde schuitje terecht te komen.

Ook Wageningen eindigde vorig veldseizoen net boven de degradatiestreep, maar die ploeg had nog een ruime voorsprong van zeven punten op degradant Nic.. Met John Jonker als toevoeging aan de staf en verscheidene nieuwe spelers mag Wageningen voorzichtig optimistisch zijn, zeker gezien de derde plek die de ploeg in de zaal wist te bereiken.

Datum: 4 september 2018 - 00:00 uur
Door: Redactie Korfbal.