Wat staat er te gebeuren in de Hoofdklasse A?

Hoofdklasse

Het is weer zover, de Hoofdklasse A gaat bijna weer van start en ook dit jaar zitten er weer goede ploegen in deze poule. Wie wordt de kampioen van de Hoofdklasse A? De grote kanshebbers voor het kampioenschap lijken vooraf Tempo en Wageningen maar wellicht kan er een ploeg verrassen. Zal de strijd onderaan de ranglijst spannend worden of zal de competitie vroeg beslist zijn?

Allereerst de favorieten voor het kampioenschap en daarmee promotie naar de Ereklasse. Wageningen en Tempo lijken de dienst uit te gaan maken in de Hoofdklasse A. Beide ploegen hebben vorig seizoen laten zien over een sterke selectie te beschikken. Tempo heeft dit seizoen met Wouter Blok een nieuwe trainer die de afgelopen seizoenen prima heeft gepresteerd met DSC. De ploeg uit Alphen aan den Rijn beschikt natuurlijk over de drie broers Tom, Martin en Jelle Steenbeek en Edwin van der Weijden die samen altijd garant staan voor veel doelpunten. Tempo kenmerkt zich als een ploeg die doorgaat tot het einde en altijd zal vechten voor de punten. Vorig seizoen werd er gedegradeerd uit de Ereklasse en Tempo zal er alles aan doen om na één seizoen in de Hoofdklasse terug te keren op het hoogste niveau.

Dan Wageningen, dat vorig seizoen als derde eindigde achter KCC/SO natural en Groen Geel. Wageningen wist voor dit seizoen de selectie en staf bij elkaar te houden en ook één speler toe te voegen. Jeugdinternational Matté Lipke komt de gelederen versterken en zal voor de jonge ploeg misschien wel dé extra impuls zijn die de ploeg zoekt om promotie te realiseren. Vorig seizoen zat Wageningen al zowel in de zaal als op het veld dichtbij promotie en misschien zal het dit jaar dan toch gebeuren. Met deze jonge groep kan Wageningen nog een paar jaar mee. Wil Wageningen promotie realiseren, dan zal het beter moeten starten dan vorig seizoen, toen de eerste drie wedstrijden verloren gingen.

Rohda presteerde vorig jaar prima maar zal dit jaar nog harder voor de punten moeten werken. Met maar liefst zeven nieuwe basisspelers zal het een ontzettend moeilijk jaar gaan worden voor Rohda in de Hoofdklasse. Binnen de club is er wat geschoven en er zijn twee versterkingen van buitenaf gekomen. Rohda gaat wat meer trainingsuren maken om de spelers naar een hoger niveau te krijgen. Enzo van Beugen zal de aanvoerdersband gaan dragen bij de Amsterdammers. Een plek in de (sub)top is dit seizoen niet realistisch, maar misschien kan Rohda dit seizoen verrassen?

In de Hoofdklasse A zijn ook drie ploegen uit het noorden van Nederland vertegenwoordigd. Met SCO hebben we een ploeg die zich op het veld wil voorbereiden voor het zaalseizoen en wil winnen wat er te winnen valt. Dit zal voorlopig gedaan moeten worden zonder aanvoerder Henk-Jan Bakker die geblesseerd is. Vice-aanvoerder Britt Rottink zal de ploeg van Riko Kruit bij de hand nemen. De selectie van SCO is bijna gelijk gebleven aan de selectie van vorig seizoen, alleen Menno de Vries is vertrokken en Rixt Buma is overgekomen van Oerterp.

Met Mid-Fryslân/Jansma Burdaard hebben we eveneens één van de ploegen uit het noorden. Deze ploeg wil zich ook dit seizoen zo snel mogelijk veilig spelen om zo door te groeien tot een stabiele Hoofdklasser. Na het vertrek van Wessel Bergsma naar LDODK/Rinsma Modeplein is Martijn de Bruin de nieuwe aanvoerder. Overigens kent de selectie van de Friezen een kleine make-over; met ook het vertrek van Johannes Miedema, Joss Abbing, Klaske Toering en dus de eerder genoemde Wessel Bergsma zijn er verschillende sterkhouders vertrokken. Ook zijn er nieuwe spelers bijgekomen: Anton Weever en Tessa Remery zullen aankomend seizoen in het rood en zwart te bewonderen zijn, en ook is er talentvolle jeugd bijgekomen in de selectie. Een ploeg om zeker in de gaten te houden.

Oost-Arnhem wist zich vorig seizoen pas in de laatste competitieronde veilig te spelen, dit seizoen hoopt men dit al eerder te realiseren. Dat zal dan wel moeten gebeuren zonder Michael Kort die vorig seizoen ernstig geblesseerd raakte en vroegtijdig gestopt is. Oost-Arnhem begint met een ontzettend zwaar programma met wedstrijden tegen SCO, Wageningen en Tempo voor de boeg. In deze wedstrijden zal het er alles aan doen om toch te verrassen en de nodige punten te pakken. Weten de Arnhemmers zich al snel veilig te spelen of zal het weer aankomen op de laatste speelronde(n)?

Weer terug naar het noorden van het land waar we weer een Friese ploeg tegenkomen. KV Heerenveen wist vorig seizoen kampioen te worden in de Overgangsklasse en mag zich dit seizoen proberen te handhaven in de Hoofdklasse. Misschien zit er zelfs wel meer in. De doelstelling om een plekje te behalen in de subtop is ambitieus maar ook niet onrealistisch. Noël van der Honig is op de valreep vertrokken naar DOS’46 maar verder is de selectie intact gebleven. Weet de Friese ploeg haar doelstelling te halen of zal het doek na één seizoen alweer vallen?

En dan de laatste ploeg van deze competitie. Ook Meervogels/Física wist promotie naar de Hoofdklasse af te dwingen. De ploeg uit Zoetermeer liet in de eerste helft veld nog wat punten liggen maar in de tweede helft van de competitie wist het alle punten te pakken. Hierdoor greep Meervogels de titel in de Overgangsklasse en mag het aankomend seizoen haar kwaliteiten in de Hoofdklasse tonen er zijn. Dit zal gedaan worden zonder Nienke Hoogeveen die vertrokken is.

Programma Hoofdklasse A, speelronde 1:
Rohda - Mid-Fryslân
Tempo - Meervogels