Wat staat er te gebeuren in de Hoofdklasse B?

Wat staat er te gebeuren in de Hoofdklasse B?

Hoofdklasse

De maand augustus is weer voorbij, wat betekent dat het korfbalseizoen weer op het punt van beginnen staat. Welke ploegen maken hun opwachting in de Hoofdklasse B? Een introductie en opfrisser in aanloop naar het nieuwe seizoen.
 

Avanti/Flexcom is weer op aarde na een seizoen in de Korfbal League. Punten werden er amper gehaald, maar wat moet het mooi zijn geweest voor de ploeg uit Pijnacker. Debuteren op het hoogste niveau, elke week een vol huis. Waar het tegenstanders uit de Korfbal League nog moeilijk heeft gemaakt ook. Maar de Korfbal League is voorlopig nog wel een stap te hoog. 

Op het veld kon de ploeg zich wel handhaven in de Hoofdklasse. Met nieuwe trainer Marrien Ekelmans werden Tom Snaphaan en Angelo van der Hout (Fortuna/Delta Logistiek), Linda van der Zijden (TOP/SolarCompleet) én Judith Goedendorp (Valto) aangetrokken. En dat terwijl Avanti met spelers zoals Rick van den Blink en Jordy van Zuidam al een goede selectie had. Avanti is, zo op het oog, dé favoriet.

DSC heeft ook een nieuwe trainer en degradeerde vorig seizoen uit de Ereklasse. De ervaren Wouter Blok staat dit seizoen voor de groep. Bij DSC vertrok talent Robbe de Wit naar de Korfbal League om voor DVO/Accountor te spelen. Iets waar de Brabantse ploeg trots op mag zijn, maar wat ze ook gaan voelen. De andere De Wit, Timo, is wel gebleven. Daarnaast keren Florian Bastiaens en Jan Knollema terug in de selectie van DSC. Ook Marloes Veenstra zal waarschijnlijk meer een rol van betekenis gaan spelen na haar langdurige blessure.

Daarnaast beschikt Blok komend seizoen over dames zoals Renee Kuin en Joan Vos, die ervaring hebben in de Korfbal League. Maaike Roubos gaat spelen in het derde, net als Dennis Snel, die opmerkelijk genoeg voorlopig de trainer is van het tweede. DSC is altijd een ploeg om rekening mee te houden. Met Avanti waarschijnlijk de gevaarlijkste en meest constante ploeg.

Jan Bongers en Arthur Carolus moeten een nieuw Sporting Delta in de Hoofdklasse houden. Er werd vorig seizoen afscheid genomen van een flink aantal spelers, waaronder Frank Vogt, die voor stadsgenoot DeetosSnel gaat spelen. Toch ziet het er helemaal niet zo slecht uit voor de ploeg uit Dordrecht. Het veldseizoen zal sowieso een opmaat zijn naar de zaal, waar de club het liefst zo snel mogelijk uit de Overgangsklasse wil komen. 

Een aantal nieuwe spelers dienden zich vorig seizoen al aan onder leiding van Eric Geijtenbeek. Door personele problemen werden zij al redelijk vaak gebruikt. Nu kunnen zij zich ontwikkelen in het eerste. Het zal misschien niet meteen zijn vruchten afwerpen, maar een toekomst ligt er in Dordrecht wel. Daarnaast zijn in Laurens Tijhuis en Bas Willemsteijn belangrijke schakels gebleven in de Dordtse selectie.

In Tweemaal Zes heeft de Hoofdklasse nóg een vlaggenschip met een nieuwe trainer. Iwan Hazendonk trok naar AW.DTV en werd opgevolgd door Arjen van Ginkel. Hij treft een traditioneel stugge ploeg aan. Een ploeg die van iedereen kan winnen, maar ook kan verliezen. Vorig veldseizoen kwam de ploeg van Iwan Hazendonk tijdens de tweede helft van het veld uitstekend terug. Maar dat dat nodig was, tekent de ploeg ook. Het kan alle kanten op. Maar één ding staat vast: Tweemaal Zes kan lang spelen. 

Het is een ploeg die goed kan spelen zonder schotklok. Aanvallen kunnen eindeloos duren en daar kan de ploeg uit Maartensdijk extra van profiteren als het al voorstaat. Vorig jaar gebeurde dat wel met de twee ‘bomen’ Joep Gerritsen en Bart Drost. Die stopten echter bij de ploeg. Het is de vraag of dat interen opgevangen kan worden. Wel trok ‘TZ’ nog een dame aan. Anouk van Brenk (voorheen DOS Westbroek) komt de club versterken. Tweemaal Zes zal als doelstelling hebben om net boven de streep te spelen en dat lijkt ook realistisch.

U raadt het al: een nieuwe trainer bij TOP Arnemuiden. Kees-Jan Oppe zwaait de scepter in Zeeland dit seizoen. Na een lange periode Arco Goedkoop heeft hij wel te maken met een erfenis. Goedkoop bracht de ploeg bijna op het hoogste niveau: iedereen wist opeens wie TOP was. Maar ‘door gebrek aan ambitie’ vertrok de trainer uiteindelijk uit Zeeland, hij vond dat de Zeeuwen moesten doorpakken door spelers te halen. Maar deed de club niet.

TOP heeft zoals altijd een goede selectie staan, die positief korfbal wil spelen. Vorig jaar werd het een jaar met uitschieters naar onder en boven. Met uiteindelijk een plek in de middenmoot in de zaal en een tweede plek achter DeetosSnel op het veld, tot gevolg. Niks mis mee, maar de Zeeuwen willen uiteraard meer. Bij de ploeg van Oppe is er wel wat veranderd. Schutter Dylan Gillissen vertrok bijvoorbeeld naar Swift. Verder is Jeanine Marijs (opmerkelijk genoeg) nog steeds bij TOP te bewonderen, keerde Anita de Ridder terug van PKC/SWKGroep en beschikt Oppe ook over drie Bouwens: Jurriaan, Emmelie en Willemijn. Ze zijn absoluut een outsider voor de titel, mits het constant blijft.

Dan Rohda. De Amsterdamse formatie van Nic.-legende Taco Poelstra eindigde vorig seizoen zowel in de zaal als op het veld ‘keurig’ op de vierde plek. Wel had er voor de ploeg van Poelstra meer ingezeten als het op het veld eerder op gang was gekomen. De tweede helft op het veld was goed en zorgde ervoor dat er geen degradatiezorgen waren, maar Rohda kan meer. In deze sterke Hoofdklasse-poule is een derde of vierde plek echter een uitstekende prestatie. Daar zal Rohda waarschijnlijk ook te vinden zijn. 

Met vier sterke heren en genoeg scorendvermogen, kan het in Amsterdam een mooi seizoen worden. Daarnaast werd de selectie ook versterkt met drie spelers. Dit seizoen zijn Laura Dijkhuizen (KVS), Jari Luijckx (KZ/Thermo4U) en Bas Groskamp (Rapid) bij Rohda te bewonderen. Er werd wel afscheid genomen van Silvana en Amber ten Hulsen en Joni Aurik.

SDO/Bijwerkt is terug van weggeweest. In een mooie wedstrijd tegen KVA bewerkstelligde zij een ticket naar de Hoofdklasse. De ploeg, gecoacht door oud-speler van Dalto, Jesper Oele, nam tijdens die wedstrijd wel afscheid van Dave van der Meulen en ‘supersub’ Mark Meijers. Ook Karin Kastelein zal niet bij de selectie aansluiten dit seizoen.

Maar er is voor de ploeg uit Kamerik genoeg om naar uit te kijken. Wedstrijden op een hoger niveau zijn weer een feit, ook in de zaal. De vraag is echter wel hoe goed deze ploeg is. Met Hilbert van Koerten heeft het in ieder geval een ervaren goede speler in huis, die ook nog eens ex-jeugdinternational is. Voor SDO zal het een jaar worden waarin het wederom lastig gaat worden. Ze zijn nét te goed voor de Overgangsklasse, maar misschien ook wel nét niet goed genoeg voor de Hoofdklasse. Misschien dat dit jaar daar verandering in gaat brengen.

Het seizoen voor Fiks begon vorig jaar met het doel om in het linkerrijtje te spelen van de Overgangsklasse. Maar hoe anders liep dat. De ploeg van Rick Nell kreeg gedurende de competitie steeds meer het gevoel dat er meer in zou zitten. De ploeg bleef maar bovenin meedoen en moest op een gegeven moment wel zijn doelstelling bijstellen. Uiteindelijk resulteerde het in promotie naar de Hoofdklasse, iets wat ongekend is voor de ploeg uit Oegstgeest.

Het is acht jaar geleden dat Fiks de stap maakte naar de tweede klasse. Het promoveerde naar de eerste klasse en stoot na twee jaar Overgangsklasse dus door naar de Hoofdklasse. Vooral de scorende dames hadden daar een groot aandeel in. Daar zullen de ploegen in de Hoofdklasse rekening mee moeten gaan houden. Ook trok de ploeg Mart Hortensius van TOP/SolarCompleet, die het niet redde in Sassenheim. Het zal voor Fiks in eerste instantie een jaar worden waarin het zal genieten van de Hoofdklasse, maar een nieuwe stunt, is gezien het verleden, absoluut niet uitgesloten.

Datum: 6 september 2018 - 00:00 uur
Door: Redactie Korfbal.