Wat staat er te gebeuren in de Hoofdklasse B?

Wat staat er te gebeuren in de Hoofdklasse B?

Hoofdklasse

De Hoofdklasse B begint zaterdag. Swift, SKF en Dalto zijn de drie nieuwe gezichten. De eerste twee promoveerden naar de Hoofdklasse, Dalto degradeerde uit de Ereklasse. Dalto en Groen Geel lijken de titelkandidaten te zijn. Avanti en DSC lijken daaronder om plek drie te gaan strijden en de rest van de ploegen zal vooral denken aan lijfsbehoud. Al weet je het in de Hoofdklasse natuurlijk nooit. 

Avanti/Flexcom
Dankzij een uitstekende tweede seizoenshelft op het veld eindigde de ploeg uit Pijnacker vorig seizoen op de derde plek plek in de Hoofdklasse B. Als de eerste helft van het veld iets beter had verlopen, had Avanti een goede kans gehad op het kampioenschap. Zover kwam het niet, maar het zegt wel wat over de ploeg die er nu staat. Trainer Marrien Ekelmans heeft onder andere de beschikking over talenten Judith Goedendorp, Angelo van der Hout en Merijn Sevenhuysen, maar beschikt bijvoorbeeld ook over de meer ervaren Stefan Hogervorst. Een team waar de doelpunten van iedereen kunnen komen. Daarnaast zijn ze inmiddels op elkaar ingespeeld en lijkt dit seizoen het seizoen van oogsten te worden. Een kanshebber voor de bovenste plekken, ondanks dat supersub en topschutter Rick van den Blink nu echt afscheid heeft genomen. Ekelmans verwacht in ieder geval veel. “De ploeg staat er goed op. We zijn een paar weken onderweg en hebben een paar nuttige oefenwedstrijden gespeeld. Ik verwacht weer een seizoen waarbij je elke week aan de bak moet voor de punten. Groen Geel en Dalto schat ik hoog in binnen onze poule, tussen de overige ploegen zullen de onderlinge verschillen niet heel groot zijn.”

Swift
Promoveerde vorig veldseizoen naar de Hoofdklasse na een 13-11 overwinning op Nieuwerkerk. Voor de ploeg van Dennis Plantinga was dat kampioenschap een fijne pleister op de wonde, na het mislopen van het kampioenschap in de zaal. De Zeeuwen versterkten zich deze zomer met Linda Burger, zij kwam over van DSC. Burger zal met haar lengte en ervaring wat toe kunnen voegen aan de selectie van Swift. Verder versterkte Kevin Kloet van TOP Arnemuiden de ploeg ook, al zal hij later pas aansluiten vanwege zijn studie. Naast de versterkingen vallen bijvoorbeeld Naomi Zuidweg (ex-KZ/Thermo4U) en Dylan Gillissen (ex-TOP Arnemuiden) op. Een ploeg die zich in eerste instantie zal richten op handhaving in de Hoofdklasse, maar die ook best wel eens kan verrassen. 

Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Op het oog één van de kandidaten voor het kampioenschap in de Hoofdklasse B. Dalto hikt er al jaren tegenaan om te acteren op het hoogste niveau.Vorig seizoen speelde de ploeg uit Driebergen op het veld op het hoogste podium, maar degradeerde het ook weer. Met de nieuwe trainer Barry Schep (en assistent Jesper Oele) moet de weg naar boven weer worden ingezet. Dat moet het wel doen zonder een flink aantal dames die afscheid namen. Daar kwamen deze zomer wel een aantal namen voor terug. Lotte van Montfort kwam over van DSC, Nienke Hoogeveen van ZKV De Meervogels sloot aan en de 18-jarige Lotte Keuning kwam van NOVA. Naast deze versterkingen staat er een sterke selectie met onder andere Pia Donkers, Maarten Groot Hulze en Rudo Schulting in de gelederen. Schep vindt zelf dat zijn ploeg geen topfavoriet is. “Maar we zijn zowel in de zaal als op het veld een kanshebber. Ons bredere doel is om over drie jaar een team te hebben staan dat zich kan handhaven in de Korfbal League.”

Groen Geel/IJskoud de Beste
De ploeg waar de ogen in de zaal op gericht zullen zijn. Zij promoveerden vorig seizoen in de zaal namelijk naar de Korfbal League. Dat deden ze na een matig begin op het veld. Uiteindelijk klom Groen Geel in de tweede seizoenshelft wel weer naar een keurige tweede plek, maar promoveerde het op het veld dus niet. Trainer Dico Dik en zijn talentvolle ploeg zullen op het veld daarom één van de favorieten zijn, zo niet dé favoriet. De al talentvolle groep, die onder anderen bestaat uit Kevin Dik, Terrenc Griemink en Carlo de Vries, wordt dit seizoen ook  van wat extra ervaring voorzien. Susila de Klein en Fenna Jagtman trokken naar Wormer en de ervaren Stijn Hoekstra gaat zijn tweede seizoen in. Op het eerste oog lijkt het een goede mix van talent en ervaring te zijn: normaliter een formule voor succes. Groen Geel-trainer Dik: “Ik vind dat we momenteel de sterkste Groen Geel-selectie hebben in vergelijking met de afgelopen jaren. Maar we zijn vrij nuchter en realistisch. Handhaving in de Korfbal League is het enige doel dit seizoen en dat wordt een zware opgave.”

DSC
De ploeg uit Eindhoven erloor een aantal sterkhouders deze zomer. Lotte van Montfort trok naar Dalto, Marloes Veenstra stopte en Renee Kuin raakte geblesseerd. Daarnaast zal het voor DSC ook even wennen zijn aan de nieuwe trainer Patrick Bezemer. Vorig seizoen eindigde DSC op het veld in ieder geval op een mooie tweede plek, achter TOP (A). Of het die prestatie dit veldseizoen kan evenaren, is de vraag. DSC heeft in ieder geval de beschikking over Joan Vos, Florian Bastiaens, de talentvolle Atalante Koolen en Timo de Wit. De Eindhovenaren hebben een ploeg waarmee je mee zou moeten kunnen doen om de bovenste vier plekken. Daar is DSC-trainer Bezemer het mee eens. “In de voorbereiding hebben we alle potjes gewonnen, ook de laatste van KCC/SO natural. Dat verraste ons positief, maar om het 'echie' is het altijd anders. Onze ambitie is in ieder geval om bij de eerste vier te eindigen.”

SKF
Promoveerde vorig seizoen naar de Hoofdklasse: door een 21-18 op HKV/Ons Eibernest was het kampioenschap een feit. Trainer Steven Brink nam daardoor in stijl afscheid van de club, hij wordt dit jaar opgevolgd door Lion van Klooster. Van Klooster gaat de uitdaging aan met een extreem jonge ploeg, die vorig seizoen een aantal ervaren krachten verloor. Bart Mast is gestopt, Daniel van Munster trok naar De Meeuwen, Sara van der Meer naar Unitas/Perspectief en Bram Grijzenhout en Tessa van den Bos gaan lager spelen. SKF-trainer Van Klooster: ¨Tel daar bij op dat ook een groot aantal spelers van SKF 2 (afgelopen seizoenen constant linkerrijtje Reserve Hoofdklasse) zich niet meer beschikbaar heeft gesteld en je hoeft geen helderziende te zijn om te weten dat dit seizoen voor beide teams een zwaar jaar gaat worden. Qua ranking verwacht ik dat beide teams dit jaar nog geen rol van betekenis zullen spelen. We zullen de andere promovendus sowieso onder ons moeten houden en daarbij elke week onze stinkende best moeten doen om er tot de laatste seconde een wedstrijd van te maken.”

Fiks
Verraste onder trainer Rick Nell vriend en vijand door vorig seizoen uitstekend te starten op het veld. In de zaal werd het daarna ook kampioen in de Overgangsklasse, om vervolgens tijdens de tweede seizoenshelft op het veld weer wat af te zakken. Maar Fiks heeft in één seizoen laten zien waar het staat. Dit jaar zal onder de nieuwe trainer Bas Harland (vorig seizoen landskampioen met TOP/SolarCompleet A1) een nieuwe stap gezet moeten worden om ook dit seizoen met een goed gevoel af te sluiten. In de spelersgroep van de ploeg uit Oegstgeest is ten opzichte van vorig seizoen niet veel veranderd. Michelle Rozenbroek (speelde Korfbal Leaguefinale met TOP) en Ilse Hazekamp zijn bijvoorbeeld twee belangrijke speelsters die bleven en ook dit jaar belangrijk zullen zijn. Harland: “De voornaamste verandering is de nieuwe trainer voor de groep met nieuwe ideëen. Wat mij betreft is het linkerrijtje realistisch als we de na te streven collectieve manier van aanvallen en verdedigen goed ingeslepen, structureel uitvoeren. Dat is - logischerwijs - nog niet zover, maar we doorlopen een steile leercurve in de voorbereiding, die veel goeds doet voorspellen.”

Sporting Delta
Bleef er vorig jaar op het veld met acht punten in. Het liet SDO/Blijwerkt en Tweemaal Zes achter zich en zal dit jaar weer strijden tegen degradatie. In de zaal acteert Sporting Delta in de Overgangsklasse en daar zal de ploeg van Jan Bongers willen promoveren. 'Delta' heeft een aantal talentvolle speelsters. Sascha Verboon kwam vervroegd over van de junioren en Senna Roggeveen en Zinzi Slort (overgekomen van Die Haghe) zijn ook nog jong. Bij de heren is er wat meer ruimte voor ervaring en maken de tweelingbroers Jeroen en Laurens Tijhuis deel uit van de selectie. Trainer Bongers vindt dat zijn selectie er goed opstaat. “Er is concurrentie bij zowel de mannen als vrouwen en dat is een heel positief aspect. Qua voorbereiding kan ik eigenlijk alleen maar zeggen dat het aan onze verwachtingen heeft voldaan. We moeten als selectie zowel op tactisch als technisch vlak stappen zetten. Dat zou mijns inziens moeten resulteren in handhaving in de Hoofdklasse en in de zaal strijden om de hoogste plekken.”

Datum: 5 september 2019 - 18:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl