Wat staat er te gebeuren in de Junioren Hoofdklasse A?

Hoofdklasse A-jeugd

De zomervakantie is voorbij en het is tijd om het korfbal weer op te pakken. Na een lange periode van rust zijn de ploegen van de A-Hoofdklassen weer terug op het korfbalveld. De trainingen zijn weer begonnen en het eerste deel van het veldseizoen gaan zaterdag dan eindelijk van start. Welke ploegen treffen elkaar in de Junioren Hoofdklasse A?

Poule-indelingen kunnen altijd weer een interessant beeld geven van de topploegen. Ook dit seizoen is er wat geschoven met de teams en zullen velen andere ploegen treffen dan vorig seizoen. Hoewel DVO/Accountor A1 - de winnaar van vorig veldseizoen - in de andere poule zit, valt nu ook nog niet te zeggen hoe de teams zullen gaan presteren.

De eerste ploeg die opvalt in de poule is DSC A1. Afgelopen veldseizoen schopte de ploeg het tot de veldfinale. Het team uit Eindhoven had nauwelijks punten laten liggen, maar wist niet te winnen van DVO A1. Ten opzichte van vorig jaar heeft DSC A1 wel moeten inleveren, onder anderen Fabio van der Elzen, Atalante Koolen en Anne van Kemenade zijn overgegaan naar de senioren. Of de Eindhovenaren het met de aanvulling vanuit de aspiranten weer tot de finale kunnen schoppen valt nog te bezien.

De ‘runner up’ van vorig seizoen in de Hoofdklasse A kan het DSC behoorlijk moeilijk maken komende veldwedstrijden. DOS’46 A1 speelde nog geen twee maanden geleden de play-offs. Nu DVO niet meer in hun poule zit, kan DOS’46 A1 wellicht voor het kampioenschap gaan. Dit jaar heeft de ploeg een handjevol nieuwkomers uit de B1, zoals Jorne van der Zee en Fleur Pruim. Zou het team dat toen zo erg in vorm was, die prestatie dit jaar kunnen evenaren?

Een nieuwe ploeg die wij tegenkomen in de Hoofdklasse op het veld is LDODK/Rinsma Modeplein A1. Helemaal onbekend voor hun tegenstanders is de ploeg echter niet, LDODK A1 speelde afgelopen seizoen in de zaal ook op het hoogste niveau. Bovendien won de ploeg uit Gorredijk in het voorjaar de juniorenbeker. In de finale streden de Friezen tegen DOS’46 A1 en hebben duidelijk bewezen dat zij zich tussen deze topploegen kunnen mengen. Wel zullen ze het moeten stellen zonder één van de sterkhouders van afgelopen seizoen Ran Faber, die overgegaan is naar de senioren.

Nieuwerkerk A1 - dat samen met Oranje-Wit A1 op een gedeelde zesde plek eindigde - heeft zich afgelopen jaar gehandhaafd in de Hoofdklasse. Beide ploegen komen elkaar dit seizoen weer tegen, maar Nieuwerkerk A1 zal er dit jaar behoorlijk aan moeten trekken. De rol met Oranje-Wit A1 had namelijk net zo goed omgedraaid kunnen zijn.

Door het terugtrekken van DeetosSnel A1 uit de Hoofdklasse, mocht Oranje-Wit A1 terugkeren. De ploeg zou afgelopen seizoen degraderen, maar door deze actie mag het team uit Dordrecht opnieuw strijden voor de juniorentitel. Oranje-Wit A1 was de betere ploeg van de afvallende teams en is hierdoor de uitverkorene partij. De ploeg die wordt gecoacht door Monique Oppe is - net als meerdere teams dit seizoen - jong en deels overkomend uit de B-aspiranten. Eén van de overgekomen spelers is Oppe's zoon Mees, geen onbekende in de Dordtse ploeg.

AVO A1 ontsnapte ook nipt aan degradatie. Met twee punten verschil was het Groen Geel A1 dat buiten de boot viel. Een nieuw jaar met nieuwe kansen voor de ploeg uit Assen. Onder leiding van Ferdi Bouwman zal de ploeg tegenover nieuwe gezichten komen te staan. De enige bekende van het veld is DOS’46 A1. De wedstrijden tegen de andere ploegen worden daarom ook wat aftasten.

In tegenstelling tot andere ploegen had PKC/SWKGroep A1 vorig seizoen niks te vrezen. Het team viel net buiten de boot en behaalde de play-offs niet maar van degradatie was ook nooit sprake. Desondanks kon de ploeg meekomen met de top twee teams waarbij de wedstrijd tegen KCC/SO natural A1 maar nipt werd verloren. Dit zal de ploeg genoeg hoop moeten geven voor komend seizoen. Wie weet zit de finale halen er zelfs wel in.

De laatste ploeg die we tegenkomen in de A-poule is AW.DTV A1. De ploeg uit Amsterdam is - na het kampioenschap in de Overgangsklasse - op het veld gepromoveerd naar de Hoofdklasse. Aankomende zaterdag zal het team beginnen met een uitwedstrijd in Dordrecht tegen het onverwacht gehandhaafde Oranje-Wit A1. Zal de ploeg mee kunnen komen op het hoogste niveau?

Datum: 4 september 2019 - 15:00 uur
Door: Redactie Korfbal.