Wattel: ‘Extra motivatie, maar het gaat om de titel’

Hoofdklasse A-jeugd

Voorafgaand aan het seizoen had niet iedereen direct verwacht, maar Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1 hoort zowel in de zaal als op het veld tot de beste vier ploegen van Nederland. Aanvoerder Joost Wattel is trots op zijn ploeg, maar wil nu wel een prijs pakken, nadat ze die in de Ziggo Dome af moesten staan aan Fotuna/Delta Logistiek A1. Dalto kan hen nu op de ultieme manier terugpakken, beide ploegen staan weer tegenover elkaar in de kruisfinale.

Het had niet veel gescheeld of Dalto had niet eens in de kruisfinale gestaan. In de laatste competitiewedstrijd moest minimaal een punt gepakt worden, de Driebergenaren pakten echter de volle buit tegen concurrent TOP/SolarCompleet. “Het was een chaotische wedstrijd”, blikt Wattel terug. “Op een gegeven moment kwamen we lastig tot scoren. Verdedigend hadden we het wel op orde, wat ook te zien is/was aan de score. Gelukkig konden we de wedstrijd nog wel omdraaien toen we 11-9 achterstonden. Er kwamen wat nieuwe spelers in de ploeg, doelpuntenmakers. Direct kwam het geloof en het gevoel er weer in, de drive was enorm. Tegen een topploeg weet je alleen nooit of je helemaal goed zit, maar toen we eenmaal een flink gaatje hadden, dacht ik al dat het minder waarschijnlijk was dat ze terug zouden komen.”

En dus kon het feestje gevierd worden bij Dalto en mag het team zich opmaken voor de kruisfinale. Inmiddels zijn ze wel wat gewend na de play-offs in de zaal en dat is een positief iets volgens de negentienjarige aanvoerder. “Voor het team is het belangrijk dat je zulke ervaringen mee hebt gemaakt. Je weet wat er kan gebeuren en je voelt misschien wat minder spanning. Je hebt meer een gecontroleerd gevoel.” Of Fortuna, dat al jaren deelneemt aan play-offs en kruisfinales, dan ook een streepje voor heeft, denkt Wattel van niet. “Je hebt wel voordeel van ervaring, maar ik denk niet dat Fortuna een voorsprong heeft omdat zij dit vaker hebben meegemaakt. Dat gevoel had ik richting de Ziggo Dome ook niet. Ik merkte ook niet dat zij een ander spelletje speelden dan normaal. Het gaat niet per se om ervaring, maar je eigen persoonlijke voorbereiding. Je moet je eigen concentratie opbrengen, anders begin je met een achterstand.”

Ervaring gaat dus niet de doorslag geven. Dalto staat bekend om haar reboundkracht, maar ook dat hoeft niet beslissend te zijn. Het gaat om de scores. “Veldkorfbal en zaalkorfbal zijn heel verschillend, amper te vergelijken. Op het veld tellen er andere factoren mee. We kunnen misschien wel veel rebounden, maar je moet scoren. Dat gaat op het veld lastiger, dus als je er een tegen krijgt, is het lastiger om die terug te verdienen. Bij ons liep het scoren wat stroef de afgelopen weken, misschien zijn wij meer een zaalteam”, aldus de captain.

Hij had überhaupt niet zo snel verwacht twee keer voor een prijs te strijden. “Ik heb het er voor het seizoen wel met wat mensen over gehad of deze ploeg titelwaardig of de potentie had voor de play-offs en kruisfinales.” Dat Dalto dan misschien geen ‘wereldploeg’ is, maakt ook niet uit voor de resultaten. “Een paar lichtingen geleden, met onder meer Mats Rodenburg en Matthijs den Ouden, dát was een wereldploeg. Maar zij degradeerden. Wat dat betreft is het dus heel onvoorspelbaar. Als je een goede band hebt en goed samenspeelt, weegt dat altijd zwaarder op tegen een individu dat goed presteert.”

Fortuna kan dus een strijdvaardig Dalto verwachten. Ze hebben ook nog een appeltje te schillen. “Uiteindelijk gaat het ons om de titel, maar dat we de zaalfinale verloren van Fortuna maakt zeker wel uit. Daar zit nu echt wel wat extra motivatie bij. We willen ze flink van langs geven.” Wattel heeft er zin in, maar spreekt eerst nogmaals – zoals hij ook deed direct na de verloren zaalfinale – zijn trots uit op de ploeg en de club. “Heb je een rukwedstrijd gespeeld, dan hoor je het van iedereen en praat je erover. Heb je een goede wedstrijd gespeeld, dan krijg je complimenten en praat je er ook over. Iedereen leeft mee en we staan er nu wel gewoon weer.”

Op zaterdag 16 juni vindt het NK Veldkorfbal plaats bij DVO/Accountor. Lees hier alles over het NK Veldkorfbal.

Foto: Ilse Schaffers, Korfbalfoto.nl

Datum: 8 juni 2018 - 16:00 uur