Wim Bakker zoekt altijd naar vernieuwing

Korfbal League

Wim Bakker was de man die KZ/Hiltex naar de nationale top bracht. Hij denkt áltijd na over korfbal. Over hoe de sport nog verder verbeterd kan worden, maar ook hoe korfbal internationaal nog serieuzer voet aan de grond kan krijgen. Een monoloog van iemand die graag vernieuwend bezig is.

“Als je korfbal een keer opzoekt op internet, dan zou je willen dat je direct volop spectaculaire duels ziet. Heel veel meer man-to-man duels op het scherpst van de snede. En close-ups van dat alles. Maar wat je tegenkomt zijn vooral overzichtsbeelden, met wat afstandsschoten die binnen gaan, allemaal uit dezelfde hoek vanaf de middellijn. Totaal niet prikkelend bij een eerste kennismaking.

Korfbalclubs moeten veel meer investeren in het maken van filmpjes per speler of speelster. Dan kom je heel anders binnen bij mensen die de sport nog niet kennen. En uiteraard moeten die beelden van goede kwaliteit zijn. Korfbal moet beter zichtbaar worden. Het imagoprobleem dat we hebben - iedereen kent de vooroordelen wel - is alleen een Nederlands probleem. Zoiets bestaat niet buiten Nederland, maar daar is korfbal vooral gewoon onbekend.

Polebasketbal
Misschien moeten we daarom ook nadenken over een andere naam voor de sport. Ik zit dan te denken aan polebasketbal. Paalbasketbal dus. Ik denk dat zoiets strategisch een betere naam is. Basketbal spreekt mensen over de hele wereld aan en dan hebben ze direct een beeld waar ze aan moeten denken: alleen een paal en een basket, die rondom omspeelbaar is en dus geen achterbord.

Ik vind sowieso dat we er voor moeten zorgen dat de korf zodanig in het vak wordt geplaatst, dat aan alle zijden minimaal acht meter ruimte is. Nu hebben we zelfs in de zaal  - en ook nog bij de nieuwe veldafmetingen – nog een paar meter overbodig aan de voorzijde en een paar meter te weinig ruimte aan de achterzijde van de korf. Maak de korf echt het centrum van het vak. Dat geeft nog meer dynamiek.

Als sport zit korfbal het dichtst bij basketbal. Belangrijkste onderscheidende kenmerk en kwaliteit van korfbal is, voor mij, het hoge (je kunt niet dunken), rondom omspeelbare doel. Daardoor is lengte niet allesbepalend en heb je dus een grotere potentiële doelgroep dan bij basketbal. Het gemengde karakter van korfbal is nu strategisch slim, maar niet in alle situaties de enig denkbare uitvoering.

Strafworp en lopen
Ook de niet lopen-regel is voor mij niet heilig. Daar zouden we best eens mee kunnen experimenteren, zoals ook met de strafworp. Die moet anders, want het succespercentage is op dit moment veel te hoog. Dan moet rond de 70 procent liggen. Schaf een gelijkspel af, maar ga voor de golden-goal en dus altijd een winnaar. Kies ook voor twee scheidsrechters in plaats van eentje met een assistent. En voer de videoscheidsrechter in, zodat discutabele beslissingen opnieuw beoordeeld kunnen worden. Het heeft zijn waarde in andere sporten al bewezen.

En als we internationaal een stap willen maken, gooi de Korfbal League dan open voor internationale teams. Zet een licentiemodel op en ga daarmee aan de slag. Als een club aantoonbaar niveau heeft, het allemaal kan organiseren en bekostigen, dan kan een club zich inschrijven. Zet een promotie-/degradatiesysteem op waarmee een team zich toegang kan verschaffen tot de Korfbal League. Dit zou bijvoorbeeld Boeckenberg, in België al jaren de beste club en eentje die in Nederland zeker mee zou kunnen, ruimte geven. Op die manier ontwikkelt België zich ook verder en wordt het gat met Oranje misschien weer wat kleiner. Dat is ook weer belangrijk voor ons.

Rijke zakenman
Ook kun je op deze manier interessant worden voor buitenlandse investeerders en geïnteresseerden. Ik noem maar wat: er loopt in Londen een rijke zakenman die korfbal leuk vindt en die ook in de Korfbal League actief wil zijn. Hij koopt een team met een goede selectie en technische staf en regelt dat er af en toe wedstrijden in Londen worden gespeeld, zodat de mensen in Engeland de sport ook op topniveau kunnen aanschouwen.

Wat een alternatief is voor bovenstaande is om naast de Korfbal League in de zomermaanden een tweede competitie te starten die internationaal van aard is. Dit kan een 4-korfbal (polebasketbal) vorm zijn waar iedereen die het kan betalen, organiseren en niveau heeft zich voor kan inschrijven. Er zijn ook toernooivormen denkbaar waarbij een stad de rechten koopt om een dergelijk toernooi te organiseren. En het zou ook slim zijn om in navolging van het NK een WK 1-tegen-1 te organiseren. Dat geeft een extra kans voor topatleten van over de hele wereld om tegen elkaar te strijden. Misschien trekt dat bepaalde spelers of speelsters zelfs wel sneller aan dan de teamsport.

Innovatie moet altijd los van de bestaande organisatie en in alle vrijheid worden ontwikkeld. Als je het via de bestaande organisatie of kanalen ontwikkelt, verlies je alle snelheid, prioriteit en interesse. Er wordt wel eens gezegd dat Nederland een land is van koopmannen en dominees. In het korfbal hebben we in dat geval een ondervertegenwoordiging van koopmannen, ook buiten Nederland. De koopmannen willen vrijheid, ruimte om te ontwikkelen. Het IKF en het KNKV zouden er goed aan doen ruimte te scheppen voor koopmannen.”

Datum: 3 juli 2016 - 12:00 uur