WK korfbal 2027 in Nederland

IKF IKF World Korfball Championship

Het WK korfbal 2027 wordt in Nederland gehouden. Dat heeft de Internationale Korfbalfederatie (IKF) vrijdag bekendgemaakt in Durban, waar het WK aan het de laatste wedstrijden toe is. Het eerstvolgende WK (2023) is toegewezen aan Chinees Taipei.

Samen met Chinees Taipei en Tsjechië had het KNKV een bid ingediend voor het IKF World Korfball Championship 2023. Dit gaat dus naar de Aziaten, die net als Nederland met een sterk plan kwamen. Met deze dubbele toewijzing ‘beloont de IKF beide uitstekende bids en creëert het een helder pad voor het komende decennium’, aldus de IKF in een korte verklaring. Een mooi en verdiend resultaat voor Chinees Taipei, dat donderdag met de nationale ploeg tegen België op een haar na de WK-finale miste. Nederland krijgt het WK in 2027, Tsjechië het EK in 2022. Nederland organiseerde driemaal eerder het WK: in 1978, 1987 en 2003.

KNKV-voorzitter Rob Meijer: “Het was een nek aan nekrace en Chinees Taipei heeft het toegewezen gekregen. Aan ons beiden was de vraag gesteld of we bereid waren om 2027 te doen. Dat doen wij nu en we hebben met Chinees Taipei afgesproken ze te ondersteunen voor 2023, om tijdens beide toernooien het accent te leggen op onze olympische ambities. Ons doel is om 2032 aan de Olympische Spelen mee te doen en dan hebben we twee voortreffelijke WK’s.”

KNKV-directeur Kees Rodenburg: “Met de inspiratie van het afgelopen IKF-congres en de goede prestatie van enkele opkomende landen, ben ik blij met de organisatie van het WK in 2027. We gingen voor 2023, maar deze route naar mogelijk de Olympische Spelen in 2032 is ook een goede: 2021 World Games in Amerika, 2023 WK in Chinees Taipei, 2025 World Games in China, 2027 WK in Nederland.”

Derks in hoofdbestuur en prijs voor Beste event
De bekendmaking vond plaats tijdens de IKF General Meeting. Tijdens die vergadering werd Anita Derks verkozen in het bestuur van de internationale federatie. Daarin hebben ook de Nederlanders Jan Fransoo (voorzitter, herkozen) en Gert Dijkstra (gedelegeerde zonder stemrecht) zitting. Frans Walvis nam tijdens de ledenvergadering afscheid van het bestuur.

Verder kreeg het KNKV de prijs voor ‘Beste event’ met het IKF Open European Beach Korfball Championship 2017 in The Hague Beach Stadium in Scheveningen.

Woensdag en donderdag waren Meijer, Rodenburg en Derks aanwezig bij het IKF Korfball World Congress.

Durban
Nederland speelt zaterdag in Durban om 16.00 uur de WK-finale, nadat het gisteren China in de halve finale opzij zette. Tegenstander in de finale is dus België, dat een golden goal nodig had om Chinees Taipei te verslaan.

Datum: 9 augustus 2019 - 19:30 uur