World Games belangrijk voor Koopmans' missie in Polen

IKF

De World Games zijn voor Polen als gastland erg bijzonder. En dus ook voor Roelof Koopmans, bondscoach van het Poolse nationale korfbalteam. De geboren Fries staat met zijn ploeg voor twee belangrijke missies. "Goed presteren op de World Games en de toekomst van het korfbal garanderen."

Het klinkt best wel romantisch, bondscoach zijn van Polen. Maar de nationale selectie moet praktisch uit vier teams gekozen worden. Financieel is er erg weinig mogelijk - zo waren er voor de World Games bijvoorbeeld nog geen rokjes - en er treden continu kleine belemmeringen op. Denk aan de taalbarrière, cultuurverschillen, enzovoorts. "Daar moet je wel mee kunnen omgaan", knikt Koopmans. "Dan is er bijvoorbeeld geen geld voor TeamTV van Ron Steenbergen. Maar zitten we wel met z'n allen in een luxe hotel."

Toekomst
Toch heeft Koopmans veel plezier in zijn werk als bondscoach. Al beseft hij wel dat het Poolse korfbal op een cruciaal kruispunt staat. "Heel Polen groeit. Het communisme verdwijnt steeds meer uit het DNA van de mensen. De economie trekt aan. Het korfbal profiteert daar nog niet van, omdat een plan voor de lange termijn ontbreekt. De bond is afhankelijk van vier grote clubs en enkele bepalende mensen. Als er straks een aantal stoppen, kan het zomaar afgelopen zijn met onze sport. En dan komt het niet meer terug in Polen."

Dus gaat de coach actie ondernemen. De World Games zijn aanleiding om weer de aandacht op het korfbal te krijgen. "Er wordt gekorfbald in Warschau en Wrocław. Maar de World Games zijn in Wrocław. Daar had ik dus graag willen trainen. Scholen bezoeken. Dat soort dingen. Maar onze voorzitter werkt bij een reisbureau in Warschau. Al zijn lijntjes lopen daar. Dus komen we altijd daar bijeen. Dat is zoals het hier gaat."

Na de World Games gaat Koopmans een groot congres organiseren. Iedereen die ook maar iets met het Poolse korfbal heeft, wordt uitgenodigd. "Daar ga ik mijn visie toelichten, over hoe ik denk dat er over dertig jaar nog gekorfbald kan worden in Polen. Warschau en Wrocław moeten de basis vormen, waar meerdere clubs komen. Die gaan onderlinge competities spelen en zo moet de korfbalsport als een olievlek naar de omgeving van die steden druppen. Korfballende jeugd is er genoeg. Alleen je moet ze bij elkaar brengen."

World Games
Bouwen aan de toekomst van het Poolse korfbal is volgens Koopmans de belangrijkste missie. Daar heeft hij echter weinig aan als hij het in de poulefase van de World Games opneemt tegen Chinees Taipei, Engeland en Duitsland. "Ik moet een eed afleggen waarin ik beloof Polen zo goed mogelijk te vertegenwoordigen", vertelt hij. "En mijn spelers ook. Dat moeten ze wel beseffen. Sommige internationals trainen maar eens per maand. Dat kan niet meer. Ik ga meer van ze vragen en als ze niet mee kunnen, moet je ook keuzes durven maken. Soms moet je de beteren laten afvallen, om de minderen, die hard werken, een kans te geven."

Maar of Koopmans nou heel hoog of heel laag springt, "normaliter zijn we in de poulefase kansloos", weet hij. "Natuurlijk hoop je op een stunt. Maar we weten nu al bijna zeker dat we zevende of achtste worden. De laatste wedstrijd tegen, vermoedelijk, Australië moet het gebeuren voor ons. Maar mijn assistent-coach, tevens een belangrijke speler, heeft een knieblessure en ontbreekt. Mijn aanvoerder, de beste heer, ging afgelopen weekend door z’n enkel en is ook een twijfelgeval. Veel behandelmogelijkheden zijn er niet. Tijdens de World Games komt er een verzorgster uit Nederland mee. Maar die zit niet op de bank, want dat kost een extra accreditatie. Daar is geen geld voor."

Met internationals die soms maar eens per maand trainen spelen tegen Taiwanezen die dagelijks talloze minuten op het veld maken. Het wordt zeker niet makkelijk om overeind te blijven. “We willen de Poolse eer hooghouden. Doordat we in vier kwarten spelen, kunnen we subdoelen stellen. Voor de overwinning gaan, is niet realistisch. Ik hoop dat de Poolse mensen hier enthousiast worden, als ze onze spannende wedstrijden zien en doordat ze naar Nederland, België of Chinees Taipei gaan kijken. Als wij dan zevende worden en de ‘korfbalvlam’ slaat over op de Poolse mensen, zijn de World Games voor mij meer dan geslaagd.”

Datum: 9 juli 2017 - 12:00 uur