Zegwaard: 'DOS'46 heeft weer kleur op de wangen gekregen'

Ereklasse Korfbal League

Het was een bewogen zaalseizoen voor DOS’46. De Nijeveners speelden verrassend spannende en goede wedstrijden tegen topploegen, maar kenden ook hele matige wedstrijden tegen hun concurrenten. Een paar weken na dat zaalseizoen mocht men echter het veld weer op en daar had men iets om voor te strijden: play-offs! Inmiddels is het zeker: DOS’46, dat in de zaal nog zevende werd, heeft zich geplaatst voor de play-offs en gaat strijden voor de veldlandstitel. Pascal Zegwaard vindt zijn ploeg 'de underdog, maar zeker niet kansloos'.

“Ik heb er mixed feelings aan over gehouden”, blikt Zegwaard terug op het zaalseizoen. “Ik ben tevreden over de vlagen van goed spel die we hebben laten zien, maar ik ben ook professioneel ontevreden over het eindresultaat. Tegen teams als KZ/Thermo4U en Blauw-Wit hebben we het laten liggen. Het is echter heel Nederlands om dan dat laatste gevoel te laten overheersen. Ik ben meer van het halfvolle glas, dus we kijken nu naar hoe we het niveau dat we af en toe wel kunnen aantikken kunnen volhouden.”

Tussen de wal en het schip
DOS’46 hoopte na een wat grijs seizoen 2017-2018 weer wat meer furore te kunnen gaan maken in de Cashback World Korfbal League. De zevende plaats was in dat vorige seizoen niet voldoende. Missie gefaald, zou je kunnen zeggen, want ook dit seizoen kwamen Drentenaren niet verder dan plek zeven. Trainer Zegwaard blikt iets genuanceerder terug: “Topsporters gaan natuurlijk altijd voor het hoogst haalbare. Met vorig seizoen in het achterhoofd probeerden we een frisse start te maken om in het linker rijtje te komen. De eerste zes speelrondes speelden we tegen de top zes van vorig jaar. Dan weet je dat dat een hele zware kluif kan gaan worden. Bij een aantal wedstrijden zaten we er heel dichtbij, maar daar zie je in puntenaantal natuurlijk niks van terug. De kunst is om je daar niet blind op te staren, maar ook te kijken naar het proces waar we in zitten. DOS’46 heeft namelijk weer kleur op de wangen gekregen. Je merkt het ook aan het sentiment. We hebben als ploeg gekeken waar verbeterpunten lagen en zijn als gevolg daarvan met meer pressie gaan verdedigen. De fouten die daarbij gemaakt worden neem je op de koop toe. Je krijgt wel eens wat goals om de oren, maar de speelstijl past wel bij wat de spelers en club willen uitstralen: strijd en energie! We moeten het nu alleen nog een hele wedstrijd vol kunnen houden en leren herkennen wanneer we daarin moeten schakelen.”

En dan kan volgend jaar de Drentse bescheidenheid de balk over. “Dan moeten wij de uitdager van de toppers worden. Dat willen we ook graag. We krijgen wat spelers vanuit de jeugd over en verder moet Pascal Frieswijk, die naar ons komt, de mannen van één het vuur aan de schenen gaan leggen. Ook Vladimir Slot en Wouter Neutel moeten de strijd aan gaan binnen de selectie. Als iedereen fit blijft en we de dingen die we kunnen beheersen goed doen, dan kunnen we naar de play-offs toe.”

Intensiteit
Maar nu moet de focus eerst naar het veld. Zegwaard en zijn team zijn geplaatst voor de play-offs. “We zijn een echte veldploeg”, lacht hij. “We zijn aan het begin van het seizoen meteen serieus van start gegaan. Daardoor stonden we er al goed voor. Na de Korfbal League hebben we drie weken totale rust genomen, alvorens we het veld op gingen. Qua spel waren de wedstrijden daarna niet om over naar huis te schrijven, maar qua resultaat zat het mee. Tegen AW.DTV schoten wij 130 keer, zij 80 keer en dan speel je gelijk. Die scherpte kwamen we dus tekort. Tegen LDODK/Rinsma Modeplein was dit weekend de intensiteit wel hoog. We waren de onderliggende partij, maar toen het erom ging lieten we zien het dit keer wel vol te kunnen houden. Marjolijn Kroon schoot echter vier seconden voor tijd knap de gelijkmaker binnen. De volgende stap voor ons is dus: leren hoe we zo’n wedstrijd over de streep gaan trekken.”

Underdog
En met waarschijnlijk een tegenstander als TOP/SolarCompleet of PKC/SWKGroep (DVO/Accountor heeft nog een kleine kans) voor de boeg kan men meteen laten zien hoe snel men leert in een seizoen. De Nijeveners maakten het beide topploegen al meermaals lastig dit seizoen, maar meer dan een puntje tegen PKC werd er nog niet aan overgehouden. “We zijn ook de underdog, maar ik geef ons wel een kans. In de zaal hebben we ook goede wedstrijden gespeeld, dus waarom nu niet?” Gaat Zegwaard dan net als Fortuna een tactisch steekspel loslaten op deze wedstrijden? “Wij zijn daar minder bedreven in dan zij. We moeten het met onze eigen strijdwijze doen. Uiteraard maken we wat tactische aanpassingen op de tegenstander, maar zij zullen ons ook analyseren. Ik ben ervan overtuigd dat we met onze eigen manier van spelen ook goed voor de dag moeten kunnen komen.”

Datum: 30 mei 2019 - 18:00 uur