Zegwaard: 'Hoop snel weer wedstrijdritme op te kunnen doen'

Ereklasse Korfbal League

Na een lange revalidatieperiode moest dit het seizoen van Marco Zegwaard gaan worden. Nadat hij begin 2016 zijn voorste kruisband afscheurde in de zaal volgde een lang proces van revalideren, en sloot hij begin dit seizoen weer bij de selectie van DOS'46 aan. Echter sloeg de schrik hem even om het hart, toen hij tijdens de eerste training last kreeg van zijn knie. De voormalig jeugdinternational, die in 2013 het NK 1-tegen-1 won bij de junioren, hoopt vooral snel weer wedstrijdritme op te kunnen doen.

Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht. Zegwaard had de hele zomer voor zichzelf doorgetraind. “Veel in de sportschool gestaan en veel geschoten en partijtjes met vrienden gedaan. Maar ik verdedigde voor op Menno (Russchen, red.) en ik hoorde een tikkend geluid vanuit m'n knie komen terwijl ik met de bal mee draaide. Samen met de fysio van DOS'46 is toen besloten om niet door te gaan en dat we iets moesten gaan ondernemen.”

Dat deed Zegwaard. Hij bezocht dokter Roeland den Boer van Spaarne Gasthuis, in Haarlem. “Ik ben daar 4 september geweest. Hij heeft die dag mijn knie onderzocht, die dag zijn er foto's gemaakt en een mri-scan. Hij belde me de dag erop om te vertellen dat er niks in mijn knie kapot is. Er zit een heel klein scheurtje in mijn binnenmeniscus, maar dat kan niet van invloed zijn op wat ik nu aan het doen ben.” Dat zorgde voor wat opluchting bij de nog altijd pas 23-jarige oud-speler van AVO. “Ik was super blij natuurlijk, dat er niets kapot was. Maar nu is het vinden van de oorzaak nog lastiger. Het enige wat ik nu kan doen is hard doortrainen en dan spelen en trainen met een kniebrace, zo'n ding als André Kuipers vroeger ook had.”

De blessure van nu houdt verband met de afgescheurde kruisband van Zegwaard. “Mijn knie, waar ik inmiddels al anderhalf jaar mee loop te kwakkelen, is volgens de fysio voor 97% geheeld, die laatste 3% is het wedstrijdfit worden. Denk aan het strekken van je been of duels aan gaan zonder dat je denkt dat er iets kan gaan gebeuren. Het is zeker niet dat ik angst heb, maar het is nu eenmaal zoals het is. De zomer heb ik niks gevoeld en ging alles top, nu eventjes een klein tegenslagje en we gaan weer verder.”

Of het een voorteken is dat Zegwaard nooit meer op zijn oude niveau gaat komen, durft de voormalig jeugdinternational niet te zeggen. “Weet ik niet helemaal, de weg die ik heb bewandeld is al een heel lange. Dit kan er óók nog wel weer bij. Ik ben weer in training en deze week krijg ik mijn brace dus dan ga ik er weer voor.”

“Ik voel me nu net zo'n korfballende Arjen Robben, de ene blessure nog tijdens het herstellen van de andere. Het is zeker niet leuk als je altijd iets hebt. De vraag blijft echter, hoe kom je ervan af en hoe ga je je stinkende best doen om weer op je niveau terug te komen. Ik wil heel graag, maar ik moet selecteren in wat ik wel ga doen en wat niet. Dat is voor mij nog wel eens lastig. Ik ben een drukke jongen die veel aanwezig is op trainingen en wedstrijden. Dus ik hoop dat ik snel weer kan spelen en wedstrijdritme op kan doen.”

Datum: 12 september 2017 - 10:00 uur
Door: Redactie Korfbal.