Zwolle stijgt in pikorde van DOS’46: ‘Fantastisch om zo te debuteren’

Korfbal League

DOS'46 heeft een nieuwe rijzende ster: Leander Zwolle. De pas negentienjarige jeugdinternational is dit seizoen gestegen in de pikorde. Zwolle werd zaterdag tegen Blauw-Wit beloond met zijn basisdebuut in de Korfbal League.

Zwolle is bijvoorbeeld Max Malestein, vorig seizoen basisspeler, voorbijgestreefd. Omdat Sven Jonker een week geleden geveld werd door griep en daarom buiten de basis werd gelaten, wees coach Daniël Hulzebosch Zwolle aan als diens vervanger.

Naast Jelmer Jonker en halverwege de tweede helft naast matchwinner Harjan Visscher gaf hij met zes doelpunten zijn visitekaartje af. “Zo debuteren is fantastisch, omdat de winst tegen Blauw-Wit (27-28) ook nog eens dikke bonuspunten zijn”, zegt Zwolle.

Jeugdinternational
Een onbekende naam is Zwolle zeker niet. Hij doorliep nationale jeugdteams en maakt nu deel uit van Jong Oranje. Bij DOS'46 kreeg hij vanaf de reservebank steeds meer minuten. “Iedereen vroeg steeds vaker aan mij wanneer ik in de basis mocht starten. Toen Daniël vorige week tegen mij zei dat ik ging spelen is dat natuurlijk hartstikke mooi.”

Plankenkoorts? Nee. “Bij mijn eerste invalbeurten was ik wel zenuwachtig. Met de spanning viel het nu wel mee. Ik heb al zoveel minuten gemaakt en krijg vertrouwen van de spelers en de coaches.”

Overstap
Zwolle is bezig aan zijn tweede seizoen in de selectie van DOS’46, maar is pas dit jaar officieel senior. In de zomer van 2014 verruilde de Fries SCO uit Oldeholtpade voor DOS’46, waar Zwolle een jaar in de A-junioren speelde waarna hij vervroegd de overstap naar de selectie maakte.

“Ik wilde beter worden. Voor mezelf had ik het gevoel dat ik naar een club moest gaan waar super veel talent aanwezig is. Die club is DOS voor mij, ook omdat DOS positief bekend staat. Het is absoluut een goede stap geweest. Ik ben hier nog lang niet klaar.”

In Nijeveen zet Zwolle zijn zinnen voor de langere termijn op een vaste basisplaats. “En misschien kan ik een bijdrage leveren om DOS'46 naar de play-offs te brengen.” Voorlopig is dat toekomstmuziek. Dossie wil zich dit seizoen handhaven.

Na de winst op Blauw-Wit hebben de Drenten een goede stap in de juiste richting gezet. Om die bonuspunten écht te verzilveren moet DOS'46 zaterdag in de eigen Eendracht winnen van Fortuna/Delta Logistiek, de nummer zeven van de Korfbal League. “Bij winst staan we vier punten los van Fortuna en kunnen we zelfs stiekem naar linkerrijtje kijken.”

Datum: 12 januari 2017 - 19:45 uur