DOS’46 wint veldfinale vol passie en strijd

Ereklasse NK Veldkorfbal

DOS’46 is zaterdag landskampioen geworden op het veld. De ploeg uit Nijeveen won in De Lier met 18-14 van LDODK/Rinsma Modeplein. Een harde wedstrijd vol passie en strijd leverde niet altijd het beste korfbal op, maar wel vermaak en spanning. Voor DOS’46 is het de derde veldtitel in de geschiedenis, in 1982 en 2007 werd deze ook behaald.

De finale ging van start met een doelpunt van Marjolijn Kroon. Van afstand zette zij haar ploeg op voorsprong. Erwin Zwart maakte daar, eveneens via een afstandsschot, 0-2 van. Het was echter geen startsein voor een veegpartij in De Lier.

De aansluitingstreffer kwam namelijk snel. Jesse de Jong rondde een bijzondere actie af onder de paal. De Jong en zijn directe tegenstander Tim Flokstra bleven om elkaar heen draaien onder de paal, totdat De Jong plots vrij kwam en afrondde. Er ontstond daarna wat irritatie. De mannen provoceerden en er werd wat geduwd. Scheidsrechter Rick Voskamp loste het zonder kaarten op in een sowieso vrij harde wedstrijd.

Veel spelers belandden op de grond na een duel. Gemeen werd het niet, maar de passie en strijd spatte ervan af. Een heel goede wedstrijd werd het daardoor ook niet, maar door de spanning en de strijd was het wél een aantrekkelijke wedstrijd om te zien.

Na het opstootje tussen De Jong en Flokstra maakte Nienke Hintzbergen gelijk. Tot en met de 5-5 van Marjolijn Kroon was het stuivertje wisselen tussen beide ploegen. DOS’46 kwam daarna wel op een voorsprong van twee punten: 7-5. Maar Erwin Zwart kon met ‘een dubbele’ de stand voor rust nog gelijktrekken. De kleedkamers werden daarom opgezocht met een 7-7 stand.

De afscheidnemende Femke Faber was in de tweede helft de eerste die raak schoot. Het waren sowieso de dames die in die fase de dienst uitmaakten. Fenna de Jong en Geertje Hoekstra scoorden en zorgden voor een 9-8 stand in het voordeel van de ploeg uit Nijeveen.

Max Malestein maakte er daarna met zijn tweede goal ook 10-8 van. Die voorsprong werd in eerste instantie nog verkleind, maar daarna was DOS’46 los. Het kwam halverwege de tweede helft voor het eerst op een voorsprong van vier punten. Een mooi afstandsschot van Jelmer Jonker sloeg werkelijk binnen en bracht de DOS’46-supporters in extase. Tim Flokstra, die volgend seizoen bij TOP/SolarCompleet speelt, zorgde samen met Erwin Zwart nog voor een treffers aan de kant van LDODK, maar de aanvallen die daarop volgde leverde niet veel meer op voor de Friese formatie. De ploeg uit Nijeveen had de wedstrijd in handen en gaf die ook niet meer weg.

De laatste twee minuten stonden daardoor bij DOS’46 in het teken van een voorschot nemen op de titel, maar dat maakte de ontlading na het fluitsignaal er voor de Nijeveners niet minder op.

Datum: 22 juni 2019 - 19:45 uur
Door: Redactie Korfbalfoto.nl