Dubbele trilogie voor Fortuna na bizarre thriller

NK Veldkorfbal Hoofdklasse A-jeugd

Is het mogelijk om een succesvoller jeugdseizoen te draaien dan Fortuna/Delta Logistiek dit jaar heeft gepresteerd? Met een dubbele titel bij de D1 (zowel veld- als zaalkampioen), een dubbel voor de C1, volgde zaterdagmiddag ook de dubbel voor de A1. Een unieke dubbele trilogie voor de Korfbal Leaguevereniging, maar gemakkelijk ging het niet. In een bizarre thriller waarin beide ploegen op momenten haast zeker leken te zijn van de titel, was het uiteindelijk Fortuna dat op spectaculaire wijze na verlenging aan het langste eind trok: 21-20.

Natuurlijk keek heel Dordrecht hoopvol naar de jeugdinternationals Bo Oppe en Jop Brouwer, maar de ploeg is veel meer dan deze twee spitsen. Oranje Wit is een sterk collectief dat bij voorkeur eindigt op deze heren, maar feilloos de trekker kan overhalen via de andere zes spelers als het moet.

Fortuna is de ploeg waar de ervaring vanaf druipt. Al jarenlang staan de Delftenaren met haar junioren in de eindfases op de hoogste posities. Aanvoerder Tom Snaphaan behaalde in drie jaar tijd zowel op het veld als in de zaal altijd de kruisfinales of play-offs.

Die ervaring liet het in de beginfase echter wel afweten. Onder aanvoering van Bo Oppe lieten de Dordtenaren er geen gras over groeien. In no-time stond het 0-2, maar daar waar de openingsfase in het voordeel van Oranje-Wit was, daar domineerde Fortuna vrijwel de gehele middenfase van de eerste helft. Daar legde het ook de basis voor een eerste voorsprong.

Aanvallend domineerde Fortuna namelijk in de rebound, daar waar door Oranje Wit meerdere keren werd gepoogd mee te vangen. Door het ontbreken van die defensieve afvang, kwam Fortuna meerdere malen in vrije schotpositie. En dat soort kansen moet je een gelouterd Fortuna niet geven. Daar waar het spektakel vaak kwam van de Dordtse ploeg - onder andere fraaie doorlopen van Ilse Zuijderwijk en Jop Brouwer – daar speelden de Delftenaren vooral heel degelijk. Een kleine opleving vlak voor de theepauze, zorgde echter alsnog voor een 10-9 ruststand voor Fortuna.

Waar de eerste helft al vooral spannend, maar niet heel goed was. Daar was de tweede helft wellicht nog wel van een nog matiger niveau. Maar goed, zoals in veel mindere wedstrijden, maakt spanning veel goed. Fortuna had weliswaar vrijwel altijd een voorsprong van minimaal twee punten, maar met Oppe en Brouwer in de gelederen weet je ook dat er altijd wat kan gebeuren. Laatstgenoemde gaf daar een kleine drie minuten voor tijd een eerste aanzet toe. Van afstand verkleinde hij voor het eerst in de tweede helft de marge terug naar één. Het Dordtse publiek voelde dat het mogelijk was en werd niet teleurgesteld. Diezelfde Brouwer passeerde namelijk de net ingevallen Farian de Roo en maakte het laatste doelpunt van de reguliere speeltijd: 18-18.

Tom Snaphaan was inmiddels weer teruggebracht voor De Roo, zag een beginfase die identiek was aan het begin van de wedstrijd, want ook nu was het Bo Oppe die tot tweemaal toe trefzekker was en de eerste voorsprong sinds de 3-4, binnen schoot. Oranje Wit leek Fortuna op de knieën gekregen te hebben, maar in de tweede helft van de verlenging rechtte de regerend landskampioen alsnog de rug. Via Michelle in ’t Veen kwam het terug op 19-20 en Merijn Sevenhuysen schoot in de slotminuut de gelijkmaker binnen: 20-20.

Voor de neutrale kijker kon zich geen mooiere climax voltrekken. Oranje Wit kreeg kansen, maar zag een foute pass uiteindelijk in de handen van Sevenhuysen belandden. Die verplaatste de bal rap naar het aanvalsvak van de Delftenaren. Daar werd natuurlijk Annick Post gezocht. De voormalig speelster van Avanti/Flexcom speelde op de doorbraak, maar zag haar vakgenoot Victor Entken profiteren van de scrimmage die volgde. Entken maakte met een fraaie onehander en nog enkele seconden op de klok de 21-20 en werd daarmee weer matchwinner. Weer, want diezelfde Entken besliste in Ziggo Dome ook al de wedstrijd door het winnende doelpunt voor z’n rekening te nemen. Bo Oppe kreeg nog een laatste kans op een mogelijke titel, maar mistte. 21-20: Einde.

Met deze overwinning op Oranje-Wit haalde Fortuna niet enkel de dubbel binnen, het prolongeerde bovendien haar veldtitel. Vorig jaar versloeg het Nieuwerkerk. Oranje Wit had haar jarenlange investering in deze succesvolle gouden generatie graag met een titel beloond zien worden, maar moest genoegen nemen met het zilver.

Datum: 16 juni 2018 - 18:15 uur
Fotograaf: Ilse Schaffers, korfbalfoto.nl